1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek kialakulásában és megelőzésében

Szerző

Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 258 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-8232-56-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerzők összefoglalják a carcinogenesis és a táplálkozás között eddig felismert összefüggéseket és tárgyalják a carcinogenesis táplálkozási faktorokkal történő modifikációinak lehetőségeit. Részletesen foglalkoznak a táplálék egyes alkotórészeinek a carcinogenesisben betöltött szerepével. Az epidemiológiai és kísérletes eredmények, valamint a hatásmechanizmus részletes elemzése minden fejezetben megtalálható. A legtöbb táplálkozási faktornál kétirányú hatékonyság ismerhető fel: a koncentráció és a többi faktorral való kölcsönhatás szerint gátló és stimuláló effektus igazolható a carcinogenesis folyamatában. A gyakorló orvos számára a táplálkozás a daganatos betegségekben betöltött klinikai és gyakorlati jelentősége és a primer prevenció lehetősége a leglényegesebb. Napjainkban egyre nagyobb az igény a preventív medicina iránt - a daganatchemoprevenció ennek egyik igen fontos formája. Természetesen a daganatos betegségek és a táplálkozás tényezőinek összefüggése „többismeretlenes... Tovább

Fülszöveg

A szerzők összefoglalják a carcinogenesis és a táplálkozás között eddig felismert összefüggéseket és tárgyalják a carcinogenesis táplálkozási faktorokkal történő modifikációinak lehetőségeit. Részletesen foglalkoznak a táplálék egyes alkotórészeinek a carcinogenesisben betöltött szerepével. Az epidemiológiai és kísérletes eredmények, valamint a hatásmechanizmus részletes elemzése minden fejezetben megtalálható. A legtöbb táplálkozási faktornál kétirányú hatékonyság ismerhető fel: a koncentráció és a többi faktorral való kölcsönhatás szerint gátló és stimuláló effektus igazolható a carcinogenesis folyamatában. A gyakorló orvos számára a táplálkozás a daganatos betegségekben betöltött klinikai és gyakorlati jelentősége és a primer prevenció lehetősége a leglényegesebb. Napjainkban egyre nagyobb az igény a preventív medicina iránt - a daganatchemoprevenció ennek egyik igen fontos formája. Természetesen a daganatos betegségek és a táplálkozás tényezőinek összefüggése „többismeretlenes egyenlet", az egyes faktorok izolált tanulmányozása az első lépés a megoldatlan kérdések vizsgálatában. Vissza

Tartalom

Előszó (Prof. Dr. Eckhardt Sándor)..............11
Rövidítések......................13
1. Daganatepidemiológia, a daganatos betegségek etiológiája és eredete.........15
1.1. A daganatok előfordulási gyakoriságának és
mortalitásának változása, a táplálkozási szokások fejlődése.....15
1.1.1. Rákstatisztika.................15
1.1.2. Táplálkozás..................16
1.2. A rosszindulatú daganatok természete...........18
1.3. A rosszindulatú daganatos betegségek lehetséges okai......20
1.3.1. Dohányzás..................20
1.3.2. Alkohol....................20
1.3.3. Táplálkozás..................21
1.3.4. Hormonok..................26
1.3.5. Élelmiszer-adalékanyagok.............26
1.3.6. Munkahely és foglalkozás.............27
1.3.7. Környezetszennyezés...............27
1.3.8. Orvosi beavatkozások...............27
1.3.9. Földrajzi tényezők................28
1.3.10. Infekciók...................28
1.3.11. Reprodukciós szokások..............29
7.4. A daganatok lehetséges okainak besorolása és megítélésük .... 29
1.4.1. Nem kiegyensúlyozott táplálkozás..........30
1.4.2. Túltápláltság..................30
7.5. A daganatos betegségek elkerülhetősége..........31
1.5.1. A daganatos betegségek előfordulási gyakorisága különböző országokban és különböző szociális helyzetű csoportokban eltérő ... 31
1.5.2. A daganatok előfordulásának gyakorisága bevándorlók között. 33
1.5.3. A daganatok előfordulási gyakorisága idővel egyes csoportokon belül megváltozik............34
1.6. Irodalom.....................35
2. A carcinogenesis és a táplálkozás közötti összefüggés.....39
2.7. A carcinogenesis általános szempontjai...........39
2.1.1. A vegyi anyagok által okozott carcinogenesis elve.....39
2.1.2. A kémiai carcinogenesis többlépcsős hipotézise......40
2.1.3. Oncogen-/antioncogen elmélet............40
2.1.4. Az oncogenek jelentősége emberi daganatokban.....43
2.1.5. A többlépcsős daganatkeletkezés és az oncogen elmélet a
tumorprogresszió folyamatában..............44
2.1.6. A carcinogenesis folyamatát módosító táplálkozási tényezők . 45
2.2. Carcinogen anyagok a táplálékban............47
2.2.1. Áttekintés....................47
2.2.2. Természetesen előforduló carcinogenek........48
2.2.3. Nitrát, nitrit és N-nitrozovegyületek.........50
2.2.4. Mutagének a hevített élelmiszerekben.........53
2.2.5. Az élelmiszer-adalékadagok és az élelmiszer-kontamináció. . 56
2.3. Az alkohol szerepe a maiigmis tumorok kialakulásában.....59
2.3.1. Epidemiológiai vizsgálatok.............60
2.3.2. A patomechanizmus experimentális igazolása......65
2.4. Irodalom.....................71
3. Anticarcinogenesis a táplálék nem-nutritív alkotórészeivel -
Rákmegelőzés szekunder növényi anyagokkal.........79
3.1. Általános bevezetés, definíció, besorolás..........79
3.2. Hatásmechanizmus szerinti klasszifikáció..........80
3.2.1. Anticarcinogen vegyületek, amelyek a carcinogenek
előalakokból történő kialakulását gátolják..........81
3.2.2. Blokkoló anyagok................81
3.2.3. Szuppresszorok.................83
3.2.4. Nem-nutritív anticarcinogent tartalmazó tápanyagok.... 84
3.2.5. Kemopreventív anyagok klasszifikációja........84
3.3. Anticarcinogenesis kéntartalmú vegyületekkel........85
3.3.1. Anticarcinogenesis az Allium-félék családjában......85
3.3.2. Anticarcinogenesis aromás izotiocianáttal........89
3.4. Anticarcinogenesis polifenolokkal.............93
3.4.1. A flavonoidok: apigenin, p-metoxifenol és quercetin .... 93
3.4.2. Ellagitanninok.................96
3.4.3. Ellagsavak...................99
3.4.4. Egyéb polifenolok: kurkumin / nerolidol / D-limonen ............100
3.5. Anticarcinogenesis proteáz-inhibitorokkal..................103
3.6. Irodalom........................................104
4. A táplálék nutritív alkotórészeinek szerepe a carcinogenesisben és az
anticarcinogenesisben - a makrotápanyagok és a ballasztanyagok szerepe
a daganat-kemoprevencióban............................110
4.1. Makrotápanyagok..................................110
4.1.1. Túltápláltság..................................110
4.1.2. Proteinek és szénhidrátok........................117
4.1.3. Lipidek......................................119
4.1.4. Makrotápanyagok és hormonfüggő daganatok..........129
4.1.5. A cholesterin és a daganatok......................131
4.2. Ballasztanyagok....................................133
4.2.1. A ballasztanyagok felosztása......................133
4.2.2. A zsír-rost antagonizmus a colon carcinogenesisében.............139
4.3. Irodalom........................................142
5. Carcinogenesis és anticarcinogenesis vitaminokkal -
Rákmegelőzés mikrotápanyagokkal.......153
5.1. Az A-vitamin és a ß-karotin..........................153
5.1.1. Az A-vitamin anticarcinogen hatásának epidemiológiai
bizonyítéka........................................155
5.1.2. Kísérleti bizonyítás..............................157
5.1.3. Retinoidokkal végzett differenciáló terápia és
intervenciós tanulmányok............................163
5.2. C-vitamin (aszkorbinsav)..............................166
5.2.1. A C-vitamin anticarcinogen hatásának epidemiológiai bizonyítása.................167
5.2.2. Experimentális bizonyítás és molekuláris mechanizmusok .......168
5.2.3. Intervenciós tanulmányok C-vitaminnal..............172
5.3. E-vitain (tokoferolok)................................173
5.3.1. Az E-vitamin anticarcinogen hatásának
epidemiológiai bizonyítása............................174
5.3.2. Kísérleti bizonyítékok és molekuláris mechanizmusok ...........176
5.3.3. Intervenciós tanulmányok az a-tokoferollal............180
5.4. D-vitamin és kalcium................................180
5.4.1. Epidemiológiai bizonyítás........................182
5.4.2. Kísérleti bizonyítás..............................183
5.4.3. Klinikai tanulmányok kalciummal és d3-vitaminnal . . 188
5.5. Irodalom........................................189
6. Carcinogenesis és anticarcinogenesis ásványi anyagokkal
(nyomelemekkel) - Daganatkemoprevenció mikrotápanyagokkal. . 200
6.1. Szelén..........................................201
6.1.1. A szelén anticarcinogen hatásának epidemiológiai bizonyítása 202
6.1.2. A molekuláris mechanizmus kísérleti bizonyítása .... 203
6.1.3. Szelénmetabilizmus............................206
6.2. Cink............................................210
6.2.1. A cink és a malignus tumorok....................210
6.2.2. Cink, réz és mangán, mint a szuperoxid-dizmutáz
(SOD) alkotórészei..................................211
6.3. Vas............................................212
6.3.1. A vas és a daganatkeletkezés közötti összefüggés
epidemiológiai bizonyítása............................213
6.3.2. Kísérletes bizonyítás..........214
6.4.1. A jódfelvétel és a daganatos betegségek..............215
6.4.2. Kísérletes bizonyítás............................216
6.5. Irodalom....................................216
7. A táplálkozás és a daganatos betegségek közötti összefüggés
átfogó bemutatása................................220
7.7. Az egyes daganatok táplálkozási rizikófaktorai és a
protektív tényezők........................220
7.1.1. Az oesophagus, a szájüreg, a phaiynx és a larynx tumorai. 220
7.1.2. Gyomorrák............................221
7.1.3. Colorectalis daganatok..........................222
7.1.4. Pancreastumorok..............................223
7.1.5. Tüdőtumorok ..........................224
7.1.6. Emlőrák....................................224
7.1.7. Cervix uteri carcinoma..........................226
7.1.8. Ovariumtumorok ..........................226
7.1.9. Prostatacarcinoma...............
7.1.10. Egyéb lokalizációjú tumorok (hólyag-, máj-, agydaganat) . 227
7.2. Dietetikus útmutatás az általános rákrizikó csökkentéséhez . . 228
7.2.1. Általános kezdeményezések és szempontok............228
7.2.2. Dietetikus irányelvek ......................229
7.2.3. A táplálkozás és rák szocioökonómiai tényezői..........230
7.3. A daganatos betegek diétája.................232
7.3.1. Általános szempontok és a tumor hatása a gazdaszervezetre 232
7.3.2. Speciális rákdiéták......... ..........234
7.4. Eddigi ismereteink és a jövőbeli feladatok..................238
7.4.1. Sokat ígérő táplálkozási faktorok....................238
7.4.2. A kutatás iránya .......................240
7.4.3. A jelenlegi helyzet összefoglalása....................241
7.5. Irodalom........................................242
8. Tárgymutató.................................249
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv