1.035.019

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Brit-amerikai szótár

Szerző
Lektor

Kiadó: Árkovits és Fiai Kft.
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 179 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Angol  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-038-303-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Oscar Wilde így nyilatkozott egyszer az angolról, az amerikai és a brit angol egymással való kapcsolatában: "Mi angolok sok közös vonással rendelkezünk az amerikaiakkal. Kivéve a nyelvet."
Mark... Tovább

Előszó

Oscar Wilde így nyilatkozott egyszer az angolról, az amerikai és a brit angol egymással való kapcsolatában: "Mi angolok sok közös vonással rendelkezünk az amerikaiakkal. Kivéve a nyelvet."
Mark Twain pedig korábban így kommentált: "Egy közös részvénytársaság kezébe került a vagyon (mármint az angol - saját megj.) és a mi tulajdonunkban van a részvények többsége.
A több mint száz évvel ezelőtti idézethez majdnem ötezer lexikai bizonyítékot sorakoztattam fel arra vonatkozóan, hogy a két angolt nemcsak az Atlanti óceán választja el. A kontinensen eltöltött 14 éves gyűjtőmunka eredményeként a kéziratot 1998 decemberében zártam le. Mint gyakorló egyetemi oktatót és kutatót, az a szándék vezérel(t), hogy gyakorlatias segítséget nyújtsak mindazoknak, akik szeretnék az első kezdeti lépéseket - akár önállóan, akár szervezett formában - megtenni az irányban, hogy elkezdhessék az amerikai angol elsajátítását. Az elmúlt száz évben a két nyelv - elsősorban a főnevek és melléknevek fejlődésbeli (jelentéstartalmi) változásainak következtében - óriási mértékben szétvált. Gyűjtésem azt az ezredfordulóra kialakult állapotot tükrözi, amely e különbségek szóbeli és írásbeli használatában érvényesül. A gyűjtött anyagban nemcsak arra törekedtem, hogy archaikus vagy elavult szavak ne jelenjenek meg, de arra is, hogy e rendhagyó szótárt színes kultúrtörténeti adalékokkal is gazdagítsam e két nyelv vonatkozásában, ezzel is növelve a szótár felhasználhatóságának lehetőségeit.
A szótár lexikai számadatai azt is regisztrálják, hogy a beszélt (és így az írott) angol nyelv mintegy 1/3-a, 1/4-e - műveltségi szinttől függően - a "két angolban" teljesen különbözik. Teljességre törekedtem, de a gyűjtést és az amerikai angol népszerűsítését és egyenrangúvá tételét természetesen tovább folytatom... A kérdés mostantól nem az, hogy "Beszélsz angolul?", hanem az, hogy "Melyik angolt?"
A Szerző Vissza

Tartalom

Előszó5
Jelmagyarázat7
Rövidítések11
Brit-angol szótárrész13
Brit köznevek147
Katonai kifejezések175

Stephen Thomas Raven

Stephen Thomas Raven műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Stephen Thomas Raven könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv