kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Dimenzió Biztosító Egyesület |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 156 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-06-0637-2 |
| Megjegyzés: | Kricsfalvi Péter szerző által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrált kiadás. |
| Előszó | 15 |
| Bevezető | 19 |
| Amit a sztresszről mindenkinek érdemes tudnia | |
| Mi a stressz? | 23 |
| A stressz mint általános reakció | 23 |
| Van-e történelme a stressznek? | 24 |
| Változás és alkalmazkodás | 24 |
| A stresszreakció folyamata | 25 |
| A stresszor érzékelése | 26 |
| Mindennek az oka: a tudat | 26 |
| A stressz anatómiája | 29 |
| A stressz biokémiája | 29 |
| A biokémiai változások élettani következményei | 30 |
| A stressz biokémiájának folymatábrája | 31 |
| Az autonóm idegrendszer | 32 |
| A stresszgörbe | 32 |
| Pozitív és negatív stresszállapot | 33 |
| A stressz ára | 34 |
| A károsító stressz leggyakoribb okai és a lehetséges védekezés | |
| A munkahelyi stressz | 41 |
| Az alkalmazkodás stressze | 45 |
| Frusztráció | 49 |
| Túlterheltség | 49 |
| Nélkülözési stressz | 49 |
| Táplálkozási hibák | 53 |
| Elhízás | 54 |
| Cukorbetegség | 55 |
| Bőrporblémák | 55 |
| Fekélybetegség | 56 |
| Az immunrendszer | 56 |
| Alkoholizmus | 59 |
| Dohányzás | 60 |
| Mentális zavarok | 62 |
| Álmatlanság | 64 |
| Gyógyszerfüggőség | 64 |
| Hát- és fejfájások | 67 |
| Szexuális zavarok | 68 |
| Mentális és fizikai kimerültség | 68 |
| Izomfeszültség | 70 |
| Vitamin- és ásványianyag-hiány | 71 |
| Zaj | 72 |
| Közlekedés | 72 |
| Jet lag - a repülős betegség | 75 |
| Technostressz | 75 |
| Kontrollhiány | 76 |
| Önértékelés | 76 |
| Viselkedés, személyiségtípusok és a lehetséges következmények | |
| Személyiségtípusok | 79 |
| Személyiségi kvízjáték | 84 |
| Teszt: D-típus vagyok? | 87 |
| Szorongás | 88 |
| A szorongás következményei | 91 |
| A szorongásos betegségek típusai | 94 |
| A szorongásos betegségek kockázati tényezői | 97 |
| A szorongáshoz kapcsolódó fizikai kondíció | 98 |
| A stressz kockázati tényezői és a tünetek értékelése | |
| Tünetek | 103 |
| Kockázati tényezők | 104 |
| A táplálkozási szokások értékelése | 105 |
| Mozgás | 106 |
| Stresszmérés | 108 |
| Napi stresszértékelés | 109 |
| Étkezési alapelvek | 113 |
| Kerülendő ételek | 113 |
| Szorongást enyhítő ételek | 117 |
| Ételeink szokásos alapanyagainak egészséges alapanyagokkal történő kiváltása | 121 |
| Magas stresz-szintű ételek helyettesítése | 121 |
| Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és zsírsavak | 122 |
| Táplálékkiegészítők | 128 |
| Relaxációs technikák | 133 |
| Légzési technikák | 137 |
| Testgyakorlás | 139 |
| A mozgásprogram összeállítása | 140 |
| Jóga | 142 |
| Akupresszúra | 142 |
| Bölcsesség | 147 |
| Tolerancia, rugalmasság és alkalmazkodóképesség | 147 |
| Időbeosztás | 148 |
| Stresszcsökkentő praktikák | 149 |
| Az agy jobb és bal féltekéjének egyensúlya | 154 |
| Pozitív hangulat és önértékelés | 154 |