A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Gyógypedagógiai módszerek az agnóziás zavarok megszüntetésére

Kézirat

Szerző

Kiadó: Nemzeti Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 102 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi szám: J 12-246.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jegyzet Az agnóziás zavarok gyógypedagógiai rehabilitációja című munkának, amely 1990-ben az Országos Pedagógiai Intézet kiadványaként jelent meg, lényeges vonásaiban átdolgozott kiadása. Az... Tovább

Előszó

A jegyzet Az agnóziás zavarok gyógypedagógiai rehabilitációja című munkának, amely 1990-ben az Országos Pedagógiai Intézet kiadványaként jelent meg, lényeges vonásaiban átdolgozott kiadása. Az átdolgozásra voltaképpen az ösztönzött, hogy a szakirodalom szélesebb felkutatása következtében gazdagabb anyag, néhány újabb adat tárult fel. A másik ok, amely az átdolgozást kiváltotta, hogy feltétlenül jobban kell bemutatnunk a magyar gyógypedagógiában hosszú idők során kialakult beszédnevelési módszereket és beszédfejlesztési eljárásokat, gondolunk elsősorban a beszédhangok képzésének és a sző percepciójának sokféle érzékeltetésére, a beszéd prozódiájának szemléletesebb megjelenítésére, a gyakorlatban is bevált módszerek ismertetésére. A harmadik ok a didaktikusabb elrendezéssel és feldolgozással függ össze. A főiskolai jegyzetekkel szemben támasztott követelmények között első helyen kell megemlíteni a rendszerezettséget, az összefüggések világos bemutatását, a tanulhatóságot. A jegyzet igyekszik megfelelni e követelményeknek.
A jegyzetben leírtak elsősorban az akusztikai /auditív/ agnóziákkal kapcsolatosak. A módszerek és a vizsgálati metódusok is főleg ezekre vonatkoznak. A tartalmi "szűkítés" elsősorban a magyar gyógypedagógia történeti fejlődésének vonulatával magyarázható; a hallásnevelésnek, -ébresztésnek, -fejlesztésnek jelentős eredményei születtek a múltban. Gondolunk itt elsősorban Bárczi Gusztáv munkásságára. A szakma gyakorlata tehát főleg az akusztikai agnóziákkal érintkezik. A "szűkítés" természetesen nem azt jelenti, hogy elhanyagoltuk volna az egyéb érzékterületekhez kapcsolódó agnóziák leírását. De a módszerek dominánsan csak a hallási megismerés folyamatának zavaraira alkalmazhatók.
A jegyzet kéziratát Osmanné dr. Sági Judit tudományos kutató és dr. Palotás Gábor főiskolai tanár bírálta. Észrevételeiket messzemenően hasznosítottam. Köszönet értük.

Budapest, 1993. szept. 1. Vissza

Tartalom

Tartalomjegyzék 3
Előszó 5
Az agnóziák helye a gyógyító nevelés rendszerében 6
Az agnóziák és a beszéd rendellenességeinek a kapcsolata 8
Az agnóziák kórképének "felfedezése" 12
Az agnóziák értelmezése és leírása 17
Az agnóziák neurális alapjai 24
Az akusztikai agnóziák 28
A látási agnóziák 38
Az agnóziák egyéb formái 42
Az agnóziák kóreredete 45
Az agnóziák diagnosztikája 49
A magyar nyelv fonológiai rendszere 52
A fonológiai rendszer kialakulása a gyermek nyelvében 63
A beszédhangok érzékeltetése 68
A sérült funkciók helyreállításának módjai 72
A szó hangzó formájának és struktúrájának kialakítása 74
A szóalakok optikai percepciója 86
Irodalomjegyzék 98
Kiegészítő irodalomjegyzék 101

Subovits István

Subovits István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Subovits István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv