1.031.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Közép-Tiszavidék két kéziratos térképe

(1790, 1845.)/Mellékletben a két Tisza-térkép reprodukciója

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Dobó István Vármúzeum
Kiadás helye: Eger
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím: Tiszai Téka
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 66 db kivehető melléklettel. Fekete-fehér szövegközti képekkel, ábrákkal illusztrált. Megjelent 1000 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Örvendetes tényként könyvelhetjük el, hogy az utóbbi esztendők során a legkülönbözőbb témáktól és céloktól indíttatva a Tisza menti tudományos központokban fellendült a nagy folyamnak és... Tovább

Előszó

Örvendetes tényként könyvelhetjük el, hogy az utóbbi esztendők során a legkülönbözőbb témáktól és céloktól indíttatva a Tisza menti tudományos központokban fellendült a nagy folyamnak és mellékletének beható kutatása.
Ezek a tudományos munkálatok és vizsgálatok semmiképpen sem mellőzhetik, mint legjobb forrásokat a múlt századok során készült vízimérnöki felméréseket, térképeket.
Heves és a vele 1569-től 1876-ig közigazgatási egységet képezett Külső-Szolnok vármegye, - a mai Heves, valamint Szolnok megye, - ebből a szempontból igen szerencsésnek mondható, ugyanis két rendkívül becses kéziratos, s eleddig nem publikált nagy terjedelmű és nagyméretarányú Tiszatérképsorozattal rendelkezik. A két térképsorozat szelvényei a Tiszának a két megye egész területén áthaladó szakaszát maradéktalan teljességgel ábrázolják.
Az egyik térképsorozat a XVIII. század utolsó negyedében 1787 és 1790 között lefolytatott felmérés alapján készült. A másik pedig a nagy Tiszaszabályozások előkészítéseként, az 1845. évi helyzetről nyújt részletes képet. Mindkét térképsorozat szelvényeit a Heves megyei Levéltár őrzi térképgyűjteményében.
Mivel a térképsorozatok nem pusztán a Tisza-meder nyomvonalát, de a nagy folyam mindkét oldalán a széles partmenti sávot is feltüntetik, pótoltatlan becsű forrásul szolgálhatnak a legkülönbözőbb területen folyó tudományos kutatásokhoz, így a történeti vízrajzi témák mellett mezőgazdaság-, település- és közlekedéstörténeti, néprajzi, vagy akár nyelvészeti, sőt bizonyos mértékben régészeti vizsgálatokhoz is.
Ezeket a felmerült igényeket azzal igyekszik a Heves megyei Múzeumok Igazgatósága támogatni, segíteni, hogy a két nagy terjedelmű Tisza-térképet közreadja. A térképek természetesen csak akkor igazán forrásértékűek, ha készítésük módjával is tisztában vagyunk. Vonatkozik ez elsősorban a II. József-kori térképre, mivel e korszak Tisza-térképezésének felmérési munkálatairól a szakirodalom is kevesen tud. Ez a nagy munka egyébként egyértelműen arról is tanúskodik, hogy a XVIII. század utolsó negyedében milyen magas fokon állott Heves és Külső-Szolnok törvényesen egyesült vármegyék hites mérnökének, geometrájának geodéziai, s kivált vízimérnöki szaktudása. Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ 7
A LIETZNER - SÁNDOR-FÉLE TISZA-TÉRKÉP 1787-1790. 9
Az átfogó Tisza-szabályozás megszületése - - - 11
Rendelet a Tisza térképezésére. 1780. szeptember 9. -13
A térképezés előkészítése. 1782-1783. -15
Lietzner Keresztelő János, a kettős vármegye mérnöke 19
Krieger Sámuel instrukciói - - - - - - -23
A kettős vármegye Tisza-térképezése. 1783-1790. - -35
A Lietzner - Sándor-féle Tisza-térkép leírása - -63
LÁNYI SÁMUEL TISZA-TÉRKÉPE. 1845. _ - -69
A Tisza-szabályozás előkészületei a XIX. század elején 71
A Tisza-térkép elkészítése, 1834-1843. _ _ _ -73
Vásárhelyi Pál hajózási felügyelő intézkedései a Közép-Tiszán
1844-1845-ben 81
A Lányi Sámuel-féle Tisza-térkép leírása - - - -85
Lányi Sámuel térképe alapján meginduló Tisza-szabályozás - - -89
IRODALOM 99
A KÉT TISZA-TÉRKÉP FÖLDRAJZI NEVEINEK NÉVMUTATÓJA - 101

Sugár István

Sugár István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sugár István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv