775.447

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Élelmiszerismeret I.

A vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák számára

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Dinasztia Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-464-7
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21434/1. 89 ábrával illusztrálva.

Előszó

Ez a tankönyv a vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák tanulóinak készült. Tankönyvünk célja, hogy mindkét iskolatípusban azonos felépítésben ismertesse meg a tanulókat a... Tovább

Tartalom

Bevezetés3
Általános ismeretek5
Táplálkozástudományi alapismeretek7
A táplálkozás jelentősége7
Az élelmiszerek alkotórészei8
A táplálék felvétele és az emésztés folyamatai43
Az intermedier anyagcsere48
Élelmezési ismeretek52
Ellenőrző kérdések, feladatok68
Mikrobiológiai alapismeretek69
A mikroorganizmusok jellemzése69
A mikroorganizmusok életfeltételei78
A mikroorganizmusok életjelenségei84
A mikroorganizmusok élettevékenysége86
Ellenőrző kérdések, feladatok96
Az élelmiszerek tartósítása97
Az élelmiszerek változása és romlása97
Védekezés az élelmiszerek romlása ellen102
Tartósítás fizikai módszerekkel102
Tartósítás fizikai-kémiai módszerekkel108
Tartósítás kémiai módszerekkel109
Tartósítás biológiai módszerekkel111
Ellenőrző kérdések, feladatok113
Növényi eredetű élelmiszerek115
Malomipari termékek117
A gabonafélék jellemzése és fajtái117
A gabonaszem felépítése és kémiai összetétele120
Az őrlés és az őrlemények123
A hántolás és a hántolt termékek126
A pelyhesítés és a pelyhek127
Ellenőrző kérdések, feladatok127
Sütőipari termékek128
Kenyér128
Sütőipari fehértermékek135
Ellenőrző kérdések, feladatok139
Tésztaipari termékek140
A szárított tészták jellemzése és készítése140
A szárított tészták minőségét meghatározó tényezők142
Szárított tésztafajták142
Ellenőrző kérdések, feladatok144
Édesítőszerek145
Természetes édesítőszerek146
Mesterséges édesítőszerek150
Ellenőrző kérdések, feladatok152
Édesipari termékek153
Cukorkák154
Kakaó- és csokoládéáruk157
Nugátok és nugátszerű készítmények160
Édesipari lisztesáruk160
Diabetikus édességek161
Mélyhűtött fagylalt és fagylaltpor161
Ellenőrző kérdések, feladatok163
Zöldségfélék és gombák164
A zöldségfélék jellemzése, kémiai összetétele és táplálkozástani jelentősége164
A zöldségfélék minőségi követelményei, kezelése, tárolása és tartósítása169
A zöldségfélék csoportosítása és jellemzése172
Ellenőrző kérdések, feladatok191
Gyümölcsök192
A gyümölcsök jellemzése, kémiai összetétele és táplálkozástani jelentősége192
A gyümölcsök minőségi követelményei, kezelése, tárolása és tartósítása198
A gyümölcsök csoportosítása és jellemzése200
Ellenőrző kérdések, feladatok213
Növényi eredetű étkezési zsíradékok214
A növényi eredetű étkezési zsíradékok jellemzése, fajtái és jelentősége élelmezésünkben214
Az étolaj előállítása és minőségi jellemzői215
A margarin előállítása és minőségi jellemzői217
Ellenőrző kérdések, feladatok219
Értelmező kisszótár221
Felhasznált és ajánlott irodalom239
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszerismeret I. Élelmiszerismeret I. Élelmiszerismeret I. Élelmiszerismeret I. Élelmiszerismeret I.

A borító enyhén kopott, foltos. Néhány lapon aláhúzások találhatók.

Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba