1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fényképek 1956 (dedikált példány)

Szerző

Kiadó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 145 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 21 cm
ISBN: 963-229-860-8
Megjegyzés: Az egyik szerző, Sümegi György által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal. Angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárban (ezentúl: Történeti Levéltár) őrzött történeti dokumentumok releváns irat-együttese, alap irat-egysége a dosszié. Az 1956-os forradalom és... Tovább

Előszó

Az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárban (ezentúl: Történeti Levéltár) őrzött történeti dokumentumok releváns irat-együttese, alap irat-egysége a dosszié. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kutatásának levéltárunkban lévő legfontosabb forrásai is különféle dossziékban találhatók. Fényképeket is tartalmazhatnak a dossziék, akár nagyobb együttesben, akár csupán néhány darabos mellékletként. Önálló levéltári egységekként, elkülönítve tematikus kollekciókban, zömmel fényképalbumokba rendezve lelhető föl e gyűjteményrész legjellemzőbb hányada. Szerzői felvételekként olyanokat tartunk számon, amelyek esetében ismert a szerző, és a felvételek negatívjait is a levéltárban őrizzük.
A Történeti Levéltár 1956-os fényképanyagát teljes körűen, minden egyes darabra kiterjedő részletességgel akkor lehet majd számba venni, történeti összefüggéseiben megismerni, digitalizálni stb., ha mindegyik dossziét földolgozzák. Ugyanis a föl nem tárt dossziék fotói addig rejtőzködők, csupán a fotókollekció virtuális kereteibe számíthatók be, ám a gyűjtemény teljességéhez, összességéhez így is szervesen hozzátartoznak.
Az 1956-os forradalommal és utóéletével kapcsolatos, a Történeti Levéltárban őrzött fotográfiák meghatározó része az eredeti őrzési helyük (alkotóiknál ill. készíttetőiknél) és fölhasználásuk egyedi volta miatt sajátos arculatot, egyéni karaktervonásokat mutat. Jelentős, jellegadóan meghatározó részének származási helye a Belügyminisztérium Központi Irattára, ahol határozott céllal gyűjtötték a forradalom idején készített felvételeket.
A forradalom leverése, a megtorlások elindulása idején az volt a nyomozati szervek célja - 1956 decemberétől kezdődően -, hogy a forradalomban részt vettekre a fotók által is megerősített terhelő bizonyítékokat találjanak, és ezeket mind a nyomozati, mind az ügyészi szakban eredményesen tudják használni. Vissza

Fülszöveg

A Történeti Levéltár a 2006-os esztendőben konferenciákkal, kiállításokkal és kiadványokkal emlékezik és emlékeztet az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.
Jelenkori történetünk sorsfordító eseményének félévszázados évfordulóján az októberi-novemberi napokat, fényképfelvételekkel, kép-dokumentumokkal idézzük fel.
E kötettel is szeretnénk fölhívni a figyelmet levéltárunk sajátos, mindeddig kevéssé kiaknázott történeti forráscsoportjára: a fényképre, a fontos történeti eseménysort, helyszíneket, szereplőket és a forradalomban radikálisan megváltozott városképet rögzítő vizuális emlékanyagra, 1956 beszédes képeire, a sokszínűen árnyalt történelmi képes-beszédre.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fényképek 1956 (dedikált példány) Fényképek 1956 (dedikált példány) Fényképek 1956 (dedikált példány) Fényképek 1956 (dedikált példány) Fényképek 1956 (dedikált példány) Fényképek 1956 (dedikált példány) Fényképek 1956 (dedikált példány)

A borító élei enyhén sérültek.

A címlapon az egyik szerző, Sümegi György névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
12.000 ,-Ft
60 pont kapható
Kosárba
konyv