A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sárgabarack

Armeniaca vulgaris Lam.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szent István Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím: Magyarország kultúrflórája
Kötetszám: II/9.
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-269-236-4
Megjegyzés: 127 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Angol nyelvű tartalomjegyzékkel és összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

I. A sárgabarack (kajszibarack) neve
A sárgabarack (kajszibarack) tudományos neve: Armeniaca vulgáris Lam. (syn.: Prunus armeniaca L.). Magyar neve: sárgabarack, kajszibarack, tengeribarack,... Tovább

Előszó

I. A sárgabarack (kajszibarack) neve
A sárgabarack (kajszibarack) tudományos neve: Armeniaca vulgáris Lam. (syn.: Prunus armeniaca L.). Magyar neve: sárgabarack, kajszibarack, tengeribarack, kajszi vagy kajszin. Az apró és kesernyés termésű kajszi [convar. minor (Schübl. et Mart.) Soó = Prunus amarella Rchb.] magyar nevei: tengeribarack, vadkajszi vagy majombarack. Nevét idegen nyelveken az 1. táblázat tartalmazza. Ezen nyelvek általában ugyanazzal a szóval illetik mind a gyümölcsöt, mind az azt termő gyümölcsfát. Egy részük az arab albargug szóból az apricot alakot, a fennmaradók pedig a perzsa s török kalszi nevet használják; noha utóbbi csak bizonyos sárgabarack-féleségeket jelent a török nyelv(ek)ben. (Ezt a bizonytalanságot a fejezet maga is tükrözi.) A latin tudományos névadásban a vulgáris jelentése közönséges, míg az Armeniaca szó a fa származási helyére (Armenia = Örményország) utal. A növény őshazája ugyan nem Örményország, mégis már a görög-római szerzők - Dioszkoridész (1968-1979), Columella (2005), Plinius (1987) és mások (vö. Koch 1878, Hehn 1911) - Malum armeniacum vagy Prunus armeniaca néven említik a sárgabarackot. (Ugyanezeknél a szerzőknél az őszibarack - Persica vulgáris L. - a Malum persicum (perzsa alma, perzsa gyümölcs) nevet viseli. Az őszibarack neve e szóból került bele az összes európai nyelvbe, sőt innen ered a magyar barack szó is. A sárgabarack 1. táblázatban felsorolt nevei egyrészt a latin Armeniaca szóból, másrészt a török kaysi kifejezésből származnak (surányi 2005, 2010b). Vissza

Tartalom

Summary (Fordította: Kutszegi Gergely) 16
I. A sárgabarack (kajszibarack) neve (Priszter Szaniszló-Surányi Dezső) 18
II. A sárgabarack rendszertani helye és rokonsága (Surányi Dezső) 21
1. Az Armeniaca fajok rendszertani helye 21
2. A közönséges sárgabarack és rokonfajai a szekcióban 24
a) Közönséges sárgabarack (Armeniaca vulgáris) 24
b) Szibériai sárgabarack (Armeniaca sibirica) 25
c) Mandzsu sárgabarack (Armeniaca mandshurica) 26
d) Tibeti sárgabarack (Armeniaca holosericea) 27
e) Japán sárgabarack (Armeniaca mume) 27
f) Koreai sárgabarack (Armeniaca ansu) 28
g) Fekete kajszi (Armeniaca dasycarpa) 28
h) Fehér kajszi (Armeniaca x leiocarpa) 28
i) Briancon-barack (Armeniaca brigantiaca) 29
j) Álkajszi (Prunus cocomilia) 29
III. A sárgabarack származása és földrajzi elterjedése (Surányi Dezső) 31
1. Az Armeniaca fajok származása és áreája 31
IV. A sárgabarack termesztéstörténete (Surányi Dezső) 38
1. A sárgabarack az ókori világban 38
2. A sárgabarack elterjedése Európában 41
3. A sárgabarack meghonosodása Magyarországon 41
V. A sárgabarack külső alaktana (Szujkóné Lacza Júlia) 46
1. A csíranövény 46
a) Gyököcske (radicula) 46
b) Rügyecske (plumula) 46
c) Magonc 47
2. A kifejlett fa 48
a) Gyökérzet 48
b) Hajtásrendszer 48
c) Levélzet 52
d) Levéllemez 54
e) Virágzat 56
f) Virág 57
(1) Csésze 57
(2) Szirmok 58
(3) Porzók 58
(4) Termő 59
g) Termés, kőmag, mag 60
(1) A 'C. 235 Magyar kajszi' érett termése 61
(2) A 'C. 235 Magyar kajszi' kőmagja 63
(3) A 'C. 235 Magyar kajszi' magja 62
(4) A 'C. 778 Kecskeméti rózsa' termése 62
(5) A 'C. 778 Kecskeméti rózsa' kőmagja 62
(6) A 'C. 778 Kecskeméti rózsa' magja 63
VI. A sárgabarack belső alaktana 65
1. A vegetatív szervek szövettana (Kováts Dezső) 65
a) Gyökér 65
(1) Elsődleges gyökér 65
(2) Másodlagos gyökér 66
b) Hajtástengely 67
c) Levél 70
(1) Levéllemez 70
(2) Levélnyél 72
2. A reproduktív szervek szövettana (Szujkóné Lacza Júlia) 73
a) Reproduktív szervek 73
b) Termés és mag 82
VII. A sárgabarack magélettana és csírázása (Surányi Dezső) 92
1. A mag csírázását befolyásoló tényezők 92
2. A generatív alanyfajták levél- és kőmag-morfológiája 95
3. Édes magvú sárgabarackfajták 100
4. Keserű magvú sárgabarackfajták 101
VIII. A sárgabarack növekedés- és fejlődésélettana (Surányi Dezső) 102
1. Életciklus 102
2. Gyökérfejlődés és növekedés 104
3. Virágrügynyugalom és téli fagytűrés 106
4. A fajták téli és tavaszi fagytűrése (Surányi Dezső-Molnár Lajos) 109
5. Rügyképződés, hajtásnövekedés és lombhullatás 114
IX. A sárgabarack virágzásbiológiája, a termésképződés élettana (Surányi Dezső-Szalay László) 123
1. Virágrügyképzés folyamata 123
a) Virágrügy-indukció 123
b) Virágrügy-differenciálódás 124
c) Virágrügy-szerveződés, a szaporítószervek korrelációja 129
2. Virágzás 133
a) Virágrügypattanás 133
b) Csészebimbós állapot 133
c) Szirombimbós állapot 133
d) A virágzás folyamata 133
3. Termékenyülési viszonyok és gyümölcskötődés 139
4. A termésnövekedést és a gyümölcs nagyságát befolyásoló tényezők 145
5. Termésérés 150
X. A sárgabarack anyagcseréje és kémiai összetétele 155
1. A vízforgalom és regulációjának néhány jellegzetessége (Surányi Dezső) 155
2. A gyümölcsérés kémiai jellegzetességei és az egyes másodlagos anyagcseretermékek (Surányi Dezső) 156
a) A sárgabarack fájának és gyümölcsének antociánjai és flavonoidjai 156
(1) Antociánok 156
(2) Az antociánok előfordulása 157
(3) Az antociánok felépítése 157
(4) Az antociánok jelentősége a gyümölcsben 157
(5) Flavonoidok 158
b) A sárgabarack másodlagos anyagcseretermékei és aromaanyagai 158
3. A sárgabarack kémiai összetétele (Győri Zoltán) 161
4. A sárgabarack minőségi előírásai (Győri Zoltán) 164
a) A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 165
(1) A termék meghatározása 165
(2) Minőségi előírások 165
(3) Méretelőírások 166
(4) Megengedett eltérések 166
(5) A külső megjelenés előírásai 167
(6) A jelölés előírásai 167
XI. A sárgabarack termesztését befolyásoló tényezők (Surányi Dezső-Nyujtó Ferenc) 168
1. A földrajzi helyzet 168
2. Az éghajlati tényezők 169
3. Talajviszonyok 174
4. A termesztés ökogeográfiai vonatkozásai 175
XII. A sárgabarack betegségei és kártevői, az ellenük való védekezés 178
1. A sárgabarack betegségei (SÜLE SÁNDOR) 178
a) Vírusos, bakteriális és gombás betegségek 178
(1) Szilvahimlő (kórokozó: Plum pox vírus) 178
(2) Fitoplazmás pusztulás (kórokozó: Candidatus Phytoplasma prunorum) 180
(3) Pseudomonaszos rákosodás (kórokozó: Pseudomonas syringae pv. syringae) 182
(4) Xantomonászos foltosodás (kórokozó: Xanthomonas arboricola pv. pruni) 184
(5) Leukosztómás (citospórás) betegség [kórokozó: Leucostoma cinctum (Cytospora rubescens)] 185
(6) Verticilliumos hervadás (kórokozó: Verticillium dahliae) 186
(7) Moníliás betegségek [kórokozók: Xfonilinia laxa (Monilia laxa),
Monilinia fructigena (Monilia fructigena)] 187
(8) Apignomóniás levélpusztulás [kórokozó: Apiognomonia erythrostoma (Phomopsis stipata)] 189
(9) Sztigminás levéllyukacsosodás [kórokozó: Stigmina carpophila (Clasterosporium carpophilum)] 189
(10) Ventúriás varasodás [kórokozó: Venturia carpophila (sin.: Cladosporium carpophilum)] 190
(11) Gutaütés (kórokozó: Candidatus Phytoplasma prunorum, Pseudomonas syringae pv. syringae) 190
2. A sárgabarack kártevői (Pénzes Béla) 191
a) Gyökérkártevők 194
(1) Cserebogarak (Melolonthidae) 194
(2) Mezei pocok (Microtus arvalis Pallas) 195
b) Fás részek kártevői 195
(1) Kéregmoly (Enarmonia formosana SCOPOLI) 195
(2) Szúbogarak (Scolytidae) 196
(3) Mezei nyúl (Lepus europaeus Pallas) 196
c) Hajtás-, lomb-, és gyümölcskártevők 197
(1) Araszoló lepkék (Geometridae) 197
(2) Rozsdabarna kisszövő (Orgyia antiqua L.) 197
(3) Sodrómolyok (Tortricidae) 198
(4) Levélbarkók (Phyllobius spp.) 199
(5) Bronzbogár (Perotis lugubris Fabricius) 199
(6) Hamvas szilva-levéltetű (Hyalopterus pruni geoffroy) 199
(7) Szilva-levélbolha [Cacopsylla pruni (SCOPOLI)] 200
(8) Kabócák (Auchenorrhyncha) 200
(9) Amerikai fehér medvelepke [Hyphantria cunea (drury)] 201
(10) Poloskaszagú szilvadarázs [Hoplocampa minuta (Christ)] 201
(11) Barackmoly (Anarsia lineatella ZELL.) 201
(12) Keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta Busck) 203
XIII. A sárgabarack alanyai (Hrotkó Károly) 204
1. A sárgabarackfajták oltási kompatibilitása 204
2. Az alanyok termőhelyi alkalmazkodása 205
a) Talajigény 205
b) Hidegtűrés és télállóság 205
c) Kártevőkkel és kórokozókkal szembeni érzékenység 206
d) Termesztési szempontok (hajtásnövekedés, terméshozás) 206
3. Alanyfajok és -fajták 207
a) Vadkajszi vagy tengeribarack (Prunus armeniaca L.) 207
(1) 'C. 1300 Tengeribarack' 207
(2) 'C. 1301 Tengeribarack' 208
(3) 'C. 1650 Tengeribarack' 208
(4) 'C. 1652 Tengeribarack' 208
b) Szilvafajok fajtái - sárgabarackalanynak 208
(1) Myrobalán (Prunus cerasifera Ehrh. var. cerasifera SCHNEID. cv. myrobalana) 209
c) Ceglédi myrobalánmagoncok 209
(1) 'C. 162 Myrobalán' 210
(2) 'C. 359 Myrobalán' 210
(3) 'c. 679 Myrobalán' 210
d) Ivartalanul szaporítható myrobalánfajták és -fajhibridek 211
(1) 'Myrobalán B' 211
(2) 'INRA Marianna GF 8- 1' 211
(3) 'Ishtara ®' (Ferciana) 212
(4) 'MY-BO-1' 212
(5) 'MY-KL-A' 212
(6) 'Myrobalan 29 C' 212
(7) 'INRA GF-31' 213
(8) 'Jaspi ® Fereley' 213
e) Kökényszilva (Prunus insititia Jusl.) 213
(1) 'C. 83 kökény szilva' 213
f) Ivartalanul szaporított külföldi kökényszilvaalanyok 213
(1) 'St. JuliEn A' 213
(2) 'INRA Saint Julien GF 655/2' 214
(3) 'Adesoto ® 101' 214
(4) 'Tetra ®' és'Penta ®' 214
g) Házi szilva (Prunus domestica L.) 214
(1) 'Wangenheim' magonca 214
(2) 'Wavit ®' 215
(3) 'Fehér Besztercei' 15
(4) 'Kisnánai Lószemű' 15
(5) 'Brompton' 216
(6) 'Torinel ®' (Avifel) 216
h) Őszibarack (Prunus persica L.), mandula (Prunus amygdalus L.) és hibridjeik (Amygdalopersica és Davidiopersica hibridek) 216
i) Homoki meggyek (Prunus besseyii BAILEY, P. pumila L.) 216
XIV. A sárgabarack nemesítése Magyarországon (Pedryc Andrzej-Hermán Rita) 217
1. A sárgabarack-nemesítés fő céljai és génforrásai 219
a) A virágzási és az érési időszak módosításának nemesítési lehetőségei 219
(1) Korai érésű fajták nemesítése 219
(2) Kései érésű fajták nemesítése 219
(3) Késői virágzás 221
b) A biotikus rezisztencia kialakításának lehetőségei 221
(1) A fontosabb gombás betegségekkel szembeni rezisztencia kialakítása 222
(2) Vírusrezisztencia kialakítása 222
c) Az abiotikus rezisztencia kialakításának lehetőségei 223
(1) A virágrügyek fagytűrésének növelése 223
(2) A fagytűrés kialakításánál felhasználható génforrások 224
(3) Fagytűrő hibridek szelekciója 226
(4) A fagytűrés közvetett vizsgálata 227
d) A gyümölcs minőségi tulajdonságainak javítása 228
(1) Méret és kiegyenlítettség 228
(2) A gyümölcsszín és a héj szőrözöttsége 229
(3) Húskeménység 230
e) Speciális nemesítési célok és problémák 230
2. A sárgabarack-nemesítés módszerei 231
a) Keresztezéses nemesítés 231
(1) Pollengyűjtés 232
(2) Az anyanövények előkészítése, megporzása 233
(3) Hibridmag kezelése, hibridtábla létesítése 234
(4) A keresztezések hatékonysága 234
b) Klónszelekció 235
c) Biotechnológiai és molekuláris technikák szerepe a sárgabarack nemesítésében 235
(1) Molekuláris markerek a sárgabarack kutatásában 235
(2) Szövettenyésztési eljárások, géntranszformáció 238
(3) Mikroszaporítás 239
(4) Regeneráció 239
(5) Embriótenyésztés 239
(6) Géntranszformáció 240
XV. A sárgabarack gazdasági jelentősége és felhasználása, a termesztés helyzete (Surányi Dezső) 241
1. A sárgabarack szerepe a táplálkozásban 241
2. A sárgabarack feldolgozási módjai 243
a) Befőtt 243
b) Dzsem és íz 244
c) Ivólé 244
d) Aszalvány 244
e) Szugát 245
f) Mirelit barack 245
g) Pálinka 245
h) Házi tartósítás 246
3. A sárgabarack termesztése hazánkban és a világon 246
XVI. A sárgabarack fajtarendszertana (Surányi Dezső) 251
1. Az Armeniaca vulgáris fajtái 255
a) Közép-ázsiai csoport 255
b) Iráni-kaukázusi csoport 255
c) Európai-amerikai csoport 256
2. Más fajokból származó fajták 256
a) Szibériai-mandzsu csoport 256
b) Japáni és kelet-ázsiai csoport 256
c) A nemzetséghibridek csoportja 256
3. A nemesítésben eddig nem használt fajok 257
a) Ázsiai csoport 257
b) Alpok-balkáni csoport 257
XVII. A sárgabarack fontosabb termesztett fajtái (Szalay László-Surányi Dezső-Nyujtó Ferenc) 258
1. Államilag minősített fajták 258
2. Régi hazai és külföldi fajták 268
Irodalom (Surányi Dezső) 277
Név- és tárgymutató (Kutszegi Gergely) 294

Surányi Dezső

Surányi Dezső műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Surányi Dezső könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv