| A Kedves Olvasóhoz | 9 |
| A díszkert: virágok, cserjék: ezek telepítéséhez, gondozásához a legjobb út, ha ismerjük és alkalmazzuk a megfelelő tippeket és trükköket | 10 |
| A virágok előnevelése: készítsünk tetőt vízből és üvegből | 10 |
| A kis palántákat, mielőtt kiültetjük, szoktassuk, edzzük a kinti körülményekhez | 12 |
| Vethetünk a szabadba is: de védekezzünk a kimosódás ellen | 12 |
| Jó ültetés - fél nyereség | 12 |
| Tobzódó virágpompa: idejében gondoskodjunk támaszról | 13 |
| Vannak, akik melegen szeretik: a liliomok virágzását is serkenthetjük | 14 |
| Írisz - néhány közülük szárazon szereti | 14 |
| Egy kicsit úgy, mint otthon: a trópusi egynyáriak melegen szeretik | 14 |
| Petúniák - szabadság előtt a fodrászhoz | 14 |
| Melyek voltak nagyszüleink kedvenc virágai? | 16 |
| Szaporítsuk magunk a rekettyét! | 16 |
| Virágzást serkentő anyag: ha nemcsak zöldellni akarjuk látni növényeinket | 19 |
| A balkonládák kiszáradásának réme ellen használjunk víztornyokat | 19 |
| Hogy valóban sikerüljön: hogyan neveljünk dugványokat? | 20 |
| A vasárnapi sült: az élvezetek csúcsa embernek és növénynek egyaránt | 21 |
| Megvalósul egy karácsonyi kívánság: virágzó amarillisz az ablakban | 21 |
| A sokoldalú tea: élvezet, trágyaszer és levéltetűirtó | 22 |
| Rezeda a vázában: amit inkább ne tegyünk | 22 |
| A mákvirág megtartásához is érteni kell | 23 |
| Verd szét a orgona alját, úgy illatozik napokon át | 23 |
| A szolgáltató növények étvágya nagyobb | 23 |
| Karácsonyi virágcsoda: barbaraágak teljes pompában | 24 |
| Gladióluszok nyugalomba helyezése: ügyeljünk a sorrendre | 26 |
| A helyesen és jó időben vágott virágok csokorba kötve hosszabb ideig gyönyörködtetnek | 26 |
| Pünkösdirózsa virágok: nagyok vagy kicsinyek, milyenek legyenek? | 26 |
| Kis dáliatanulmány: ágyásban vagy házban, mindenhova a megfelelőt | 27 |
| Az őszi kikerics kettős élete - megérdemli, hogy szót ejtsünk róla | 27 |
| Fűszer- és gyógynövények: étkezésre, kezelésre, gyógyításra - a kertész tudománya itt is nagy szerephez jut | 28 |
| Ami nagyapánknak még ízlett: kis vadnövénytanulmány | 28 |
| Amit az értő konyhaművészek használnak: a fűszeres ecetek | 29 |
| Egy rendkívül hatékony módszer: fűszerkonzerválás az ősi sóval | 30 |
| Nevezzük pástétomnak vagy egyéni keveréknek: a kenyérrevaló saját kertünkből | 31 |
| A mustár: az az igazi és egyedi, ha magunk készítjük el a saját kertünkben termett anyagokból | 32 |
| A fűszernövények szárítása nagy hozzáértést igényel | 32 |
| Ha a kezünk fájni kezd | 33 |
| A fűszer- és gyógynövények termesztéséhez gondoskodjunk saját vetőmagról | 34 |
| Nagyanyánk legendássá vált gyógyfüves szekrénykéje | 34 |
| A kertész kezéhez csak víz és e recept érhet | 39 |
| Ha ujjaink megdagadnak, a következő trükk segíthet | 39 |
| Elsősegély kis vágott sebekre | 40 |
| A gyomorgörcsök ellen is van szer | 40 |
| Mit tehetünk a rossz szájszag ellen? Erre is van tanácsunk | 40 |
| Az egész napi álló-, járómunka után jót tesz a gyógyfüves lábfürdő | 41 |
| Az uborka mint gyógynövény - mire lehet jó? | 41 |
| A mentaszesz, az általános és univerzális jótevő gyógyító | 43 |
| A rozmaringbor - ebben is sok igazság van - nyugalmat hoz | 43 |
| Stresszes állapotban vagyunk, s nem tudunk nyugodni? Forduljunk baldriánhoz | 43 |
| Akik fontosnak tartják az arcápolást, kertjükben megtermeszthetik a hozzávalót | 44 |
| Illatos vizeket a saját parfümériából - ugye, ez már érdekes? | 44 |
| Hogyan szabadulhatunk meg a korpásodás rémétől - egy növény itt is segítségünkre siet | 44 |
| Legyen az tárolás, előkészítés, tisztítás - nagyapánk mindegyikre alkalmaz egy-egy trükköt | 45 |
| Csipkebogyólekvár? Csak tudni kell, hogyan - erre is van egy jó receptünk | 45 |
| Szú, gyere ki a fából! Kirándulni voltunk, és hoztunk nektek friss, finom csemegét | 46 |
| A betegszobában is gondoskodjunk jó, kellemes levegőről! | 47 |
| Fenyőágak vagy -gallyak - hogyan tarthatjuk meg őket pergés, hullás nélkül? | 47 |
| A citromok eltartásának egyszerű módja | 48 |
| A savanyított uborka akkor finom, ha ropogós a húsa | 49 |
| Tanácsok a kezdőknek | 49 |
| A narancs és a citrom héja sok étel számára a koronát jelenti | 49 |
| Hogyan szabadítsuk meg a málnát a málnaszúnyog álcáitól? | 50 |
| Tavasszal kész betegség, ha ruháinkat nedvesen vagy dohosan vesszük ki a szekrényből | 50 |
| A fűtőkazánnak használ, ha egy darabka márványt teszünk bele | 51 |
| A kávézaccról - most már biztosan utoljára | 51 |
| Hogyan tudjuk a feketegyökeret meghámozni anélkül, hogy szenvednénk tőle? | 52 |
| Sárgul a ruhánk? Erre is van egy jó tanács | 52 |
| A természet a cinedények tisztításához is kínál csodaszert | 52 |
| Savanyú répa - a savanyú káposztának közeli ételrokona | 53 |
| Az alapok: a vetőmag, a talaj, a növényvédelem - ha ezek megvannak, bízvást számíthatunk a jó eredményre | 57 |
| Aki sok szalmával készíti a komposztot, annak földjét kerülik a gombabetegségek | 57 |
| Hüvelyesek a komposztban: a parajnak és több más növénynek ez való | 57 |
| Lombkomposzt: a készítése nehéz, a fölhasználása viszont rendkívül hasznos | 57 |
| Nagyon hasznos: vetés előtt csináljunk csírázási próbát | 58 |
| Adjunk megfelelő védelmet a káposztának - gondoskodásunkat szép fejlődéssel fogja meghálálni | 60 |
| A kevés tápanyagot igénylő kultúrák és elővetemények számára: speciális trágyázást alkalmazunk, ami meghatározza a fejlődést | 60 |
| Melegágy - csak lótrágyával készíthető, vagy más is használható hozzá? | 61 |
| Apropó, melegágy: íme a leírás, hogyan készítsük | 62 |
| A melegágykészítés tízparancsolata | 62 |
| Mentatea a zöldségeknek - nem is gondolnánk, milyen jó védelmet nyújt | 64 |
| A szamóca lombját hagyjuk a növényen, és ne járkáljunk az ágyáson | 64 |
| Az alma beporzása: mit kell tudnunk, ha almát akarunk termeszteni? | 65 |
| Kistermetű gyümölcsfák fagyvédelme - hogy szüreti álmaink ne oszoljanak széjjel | 66 |
| Extra tipp: számítások, megfigyelések, ötletek - némelyikért kár lenne, ha elfelejtődne | 67 |
| Celsius, Fahrenheit, Reaumur - de melyik mennyi? | 67 |
| Nagyapáink összegyűjtött időjárás-megfigyelései, amelyek még ma is jó eligazítást adnak | 68 |
| A széles nagyvilág virágainak illata - mind a miénk lehet, ha meg tudjuk tartani | 70 |