1.034.812

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sertés Magyarországon

Szerző

Kiadó: Ethnica Kiadás
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 201 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-471-784-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A házisertés (sus domesticus) a páros ujjú patások rendjének, disznófélék családjába tartozó faj, amely vaddisznók szelídítéséből jött létre és fajtakeresztezéssel sok tájfajtája alakult ki. A... Tovább

Előszó

A házisertés (sus domesticus) a páros ujjú patások rendjének, disznófélék családjába tartozó faj, amely vaddisznók szelídítéséből jött létre és fajtakeresztezéssel sok tájfajtája alakult ki. A sertés - szemben más nagyállatainkkal, a lóval, szarvasmarhával és a juhhal - csupán egyhasznú állat. Míg a többit vagy igázásra, szállításra, tejelésre, illetve bőrének feldolgozására is felhasználják, addig a sertés szinte csak élelmezésre hasznosítható. Jellegzetesen szapora állat. Különösen a régi tájfajták már egy éves korukra ivarképesekké váltak, de csak 4-6 fiat hoztak a világra, az újabb, intenzívebb fajták lassabban lesznek ivarérettek, de sokkal több utódot adnak. Következésképpen az állomány viszonylag hamar növelhető, illetőleg az új fajták is hamar terjedhetnek el, akár válthatják is egymást.
A 20. század közepétől kialakuló, modern életforma létrejötte előtt a magyar parasztság és részben a városi kispolgárság is a család élelmezésének biztosítására minden körülmények között igyekezett gondoskodni a kenyérnek való gabonáról és a zsírozót és húst biztosító egy vagy több hízóról. Ha ezek megvoltak, a legsúlyosabb gond, az éhínség már elkerülte a házat. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A sertéstenyésztés kutatása9
A sertéstenyésztés eredete és kialakulása a magyarságnál15
A domesztikálás15
A magyarság sertéstenyésztésének eredete16
Sertés a honfoglalás előtti szókincsünkben18
A régészeti leletek tanulsága22
Sertéstenyésztés az Árpád-korban24
A tenyésztés korai központjai25
Gazdasági és kulturális hatások a középkortól28
Sertésfajták31
Ősi sertésfajták32
Szalontai34
Bakonyi36
Lengyel- vagy hegyi disznó38
Tüskésszőrű erdélyi39
Egyéb elnevezések39
Intenzív sertésfajták40
Mangalica40
A hússertések46
Sertéstenyésztés természetes takarmánybázison49
A legelők legeltetése50
Az ősgyepek és a sertéslegeltetés évi ritmusa51
Ugar, nyomás, parlag54
A tarlók55
Réti sertéstartás57
Tiszántúl58
Bodrogköz, Taktaköz, és Rétköz61
Nagykunság és Kiskunság63
Dunántúl64
Erdei legeltetés és makkoltatás66
Erdei legeltetés67
Sertésmakkoltatás69
Dunántúl73
Északi-középhegység82
Alföld95
Erdély109
Más állatfajták makkoltatása113
A makkjogról114
Makkoltatás Európában116
A legeltető sertéstenyésztés eszközkészlete117
Építmények118
Eszközök125
Az intenzív sertéstenyésztés kialakulása és eljárásai131
Takarmányozás132
Gyűjtött takarmányfélék132
Hallal, hússal és tejtermékkel137
Ipari hulladékok138
Gabonafélék140
Kapás takarmánynövények141
A moslék146
Az intenzív sertéstenyésztés építményei149
Pányvás sertéstartás149
A kisparaszti gazdaságok sertésólai152
Közösségi és uradalmi épületek164
Összegzés - következtetések167
Irodalom177
Tartalom207

Szabadfalvi József

Szabadfalvi József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabadfalvi József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv