1.034.802

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlőtermesztés helyzete és kilátásai

Stratégiai kutatások a Magyar Tudományos Akadémián

Szerző

Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 164 oldal
Sorozatcím: "Magyarország az ezredfordulón"
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-508-062-X
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A magyarság őshazájából nyugat felé vándorolva Krisztus után 600 körül érkezett meg Levédiába, a mai Azovi tenger térségébe. Itt ismerkedhettek meg őseink a földműveléssel, a... Tovább

Előszó

Részlet:
"A magyarság őshazájából nyugat felé vándorolva Krisztus után 600 körül érkezett meg Levédiába, a mai Azovi tenger térségébe. Itt ismerkedhettek meg őseink a földműveléssel, a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Ennek nagyszerű bizonyítékai a szőlő, a bor stb. török eredetű szavaink is. Később az Etelközi szálláshelyen a nomád életformát követő magyarság ide vonatkozó ismeretei tovább gyarapodtak. A Kárpát medencében a honfoglaló magyarok több évszázados szőlőbor kultúra nyomait találták. A Római Birodalom Krisztus születése előtt néhány évtizeddel meghódította a Kárpát medence Dunától nyugatra eső részét és jelentős szőlő-bortermelést valósított meg.
A Pannóniában termelt bor komoly konkurenciát jelentett a Birodalom ősi részein termettnek, ezért Domitiánus császár i.sz. 92-ben kiadott rendelkezése az itteni szőlőültetvények kivágását célozta meg. A magyarság azzal a fordulattal hogy az ősi vallás szerinti kumisz és kard helyett a keresztény vallás tanának átvételével Krisztus vérének (bor)és testének (kenyér) áldozati szimbólumait fogadta el, került igazán közel lélekben a szőlőhöz és borhoz.
A feudális földtulajdon kialakulásától (XI. sz.) lehetünk tanúi az első bírtok adományozásoknak, melyekben a szőlőskerteknek jelentős szerep jutott. A szőlőterületek robbanásszerű növekedése azonban csak a XIII. században a tatárjárás után figyelhető meg. A bor-dézsma már akkor kiemelkedett a jobbágyi szolgáltatások közül. A XIV. században a szőlőművelésre alkalmas földek kétszeres értéket képviseltek az egyéb növényekkel hasznosítható termőföldekkel szemben. A XIII-XIV. századfordulón a régebben kizárólag főúri élvezeti cikk, a bor, már elterjedt ital volt és jutott belőle a szegény rétegeknek is.
A XIV. században az Anjou királyok (1308-1382) alatt Magyarország egyike volt a nagy európai bortermelő és exportáló országoknak. Károly Róbert magyar, Hl. Kasimir lengyel és János cseh király 1335-ben három oldalú kereskedelmi egyezményt kötött, mely szerint a magyar bor, a cseh posztó és a lengyel só vám nélkül szállítható az egyezményt aláírt királyok országaiba.
A bor gazdasági jelentőségének növekedése miatt mind nagyobb volt az igény, hogy a szőlő-bortermelést szabályozzák. A legkorábbi ilyen jellegű írott emlékeink az 1325-ös nagyszombati, és az 1350-es dévényi kiváltságlevelek, amelyek azonban, csak részleteiben emlékeztetnek egy igazi hegybéli szervezet szabályaira. A ma ismert legrégebbi írásos (latin nyelvű) hegyközségi szabályzat a XV. századból Tordasról (Fejér megye) való. Vissza

Tartalom

A magyar szőlőtermesztés, borászat múltja és jelene (Balogh István) 9
A magyar szőlőtermesztés helyzete 25
(Bényei Ferenc)
A szőlő- szaporítóanyag termesztés helyzete és feladatai 41
(Munkácsi János)
A magyar szőlőtermesztés és borászat piaci helyzetértékelése 51
(Herpay Balázs)
A szőlő, bor ágazat jogi szabályozása és intézményrendszere 69
(Urbán András)
A magyar borok származás- és eredetvédelmét biztosító rendszer kialakítása a teljes bor vertikumra 91
(Botos Ernő - Szabó Attila)
Szőlő- és borkultúra társadalomba illeszkedése az elmúlt években 127
(Szendrődy Győző)
Összefoglaló értékelés 149
(Balogh István)
Felhasznált irodalom 159-164
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv