A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Eulogia

Ünnepi kötet Dr. Bartha Tibor 60. születésnapjára

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A 23 éves Bartha Tibor írja a zsidóság rövid, liturgikus áldóformuláit, az úgynevezett BERAKAH-kat feldolgozó doktori disszertációja bevezetőjében (Die Berakot Qecarot im Altén Testament,... Tovább

Előszó

A 23 éves Bartha Tibor írja a zsidóság rövid, liturgikus áldóformuláit, az úgynevezett BERAKAH-kat feldolgozó doktori disszertációja bevezetőjében (Die Berakot Qecarot im Altén Testament, Palástinajudentum und Urchristentum), hogy a hétköznapi élet rendkívüli pillanataiban szinte kötelező módon felcsendültek az ilyen rövid áldóformulák. A zsidó ember Istent áldotta hatalmának megnyilvánulásáért, teremtő fantáziájáért, gondviselő szeretetéért.
Jelen ünnepi kötetünk ilyen rövid áldás-mondás kíván lenni. Jóbarátok, munkatársak, tanítványok köszöntjük - életének „rendkívüli pillanatában" - az immár 60 éves Bartha Tibort, és Istennek adunk hálát életéért, közöttünk végzett szolgálatáért.
Dr. Bartha Tibor professzor úr majdnem 4 évtizedre kiterjedő munkássága mind a teológiai tudományosság területén, mind az egyházi életben sokirányú ösztönzéseket adott. E munkásságra jellemző a magas fokú szellemi igényesség, a provincializmussal, a középszerűséggel megalkudni nem tudás és akarás, az európai léptékben való gondolkodás, a kritikai éleslátás, a mélyebb teológiai és egyházkormányzati összefüggések meglátása és felmutatása, a konkrét egyházi események biblikus kontextusban való elemzése. Mindezek mögött - férfias szemérmességgel titkolva - mégis felsejlik a magyar református egyház szeretete. Így lehetett és így lehet ma is tanítványai és munkatársai, egyházunk egész közössége számára nehéz és zűrzavaros időkben magas mérce és biztos viszonyítási pont.
Meggyőződésem, hogy életműve és fáradozása meghatározó része magyar református egyházi közéletünknek. Tanári tevékenysége, teológiai dolgozatai, tudományszervező munkássága egyaránt hálára kötelez és példamutató értékű a következő nemzedékek számára. Talán e gyűjteményes kötet sokszínűsége is utal némileg arra, milyen sokféle lecsapódása van a Jubiláns tevékenységének.
E rendkívüli „berakah"-pillanatban tanítványaként és a kötet szerkesztőjeként, a kötet minden munkatársa, és a Doktorok Kollégiumának Újszövetségi Szekciója nevében boldogan mondok áldást, eulogiát Dr. Bartha Tibor professzor úr életére. Isten tartsa meg őt Szerettei körében ad multos annos. Szívből kívánjuk, hogy Isten adjon neki jó egészséget és erőt, hogy megkezdett munkáit befejezhesse, a tervezetteket megvalósíthassa.
Vladár Gábor Vissza

Tartalom

Vladár Gábor:
Köszöntő 9
Kádár Zsolt:
Dr. Bartha Tibor szerepe a magyar református teológiában 10
Lenkeyné Semsey Klára:
„Te azért, fiam, erősödjél..." (2Tim 2,1-7) 17
Karasszon István:
Fordított kakukktojás. Redakció és teológia a Jónás könyvében 27
Bolyki János:
Újra-felismerések (rekogniciók) a Pseudoklementinákban 39
Peres Imre:
A krétai misztériumok titokzatos világa 47
Ifj. Fekete Károly:
A homiletika fő kérdései ma. Gondolatok a szakirodalom és a hazai igehirdetői gyakorlat szem előtt tartásával 57
Molnár János:
A magyar reformáció néhány homiletikatörténeti vonatkozása 77
Galgóczi László:
Biblia, bibliafordítás, anyanyelvi nevelés 85
Galgóczi Lászlóné:
Református keresztyén nevelés - a vallástanár felelőssége 97
Juhász András:
A börtön mint szolgálati terület 109
Győri István:
Krisztus követőinek közéleti felelőssége az Újszövetségben 125
Szabó Csaba:
A Szentlélek kitöltetése, az egyház missziói munkájának kezdete (ApCsel 1-12) 135
Herczeg Pál:
Pál apostol és a Törvény 145
Vladár Gábor:
Róma 13,8 és a páli etika 157
Muzsnai László:
János első levelének első fejezete 167
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv