865.312

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Zöldségtermelés, zöldségértékesítés, gazdaságosság

A zöldségtermelés ökonómiája

Tartalom

Bevezetés7
Erdei Ferenc - Somogyi István - Varga Gyula: Munkaerő-szükséglet és munkatermelékenység a zöldségtermelésben9
Néhány szemléleti kérdés9
A zöldségfélék összes élőmunka-ráfordítása11
A munkaerő-szükséglet megoszlása17
Az élőmunka-ráfordítások változásai20
Munkatermelékenység és munkaerő-gazdálkodás27
Somogyi István: A termeléstechnika főbb gazdasági és szervezési kérdései a zöldségtermelésben33
A talaj-előkészítés és a trágyázás38
A vetés, ültetés és palántázás39
A zöldségfélék állandó helyre vetése43
A zöldségfélék palántanevelése43
A palántázás51
A növényápolás53
A kapálás-gyomirtás55
A növényvédelem57
Az öntözés57
A betakarítás65
Varga Gyula: A zöldségtermelés gazdaságossága73
A költségszámítás módja és adatforrásai74
A költség- és jövedelemmutatók tartalma80
A vizsgált termelőszövetkezeti gazdaságok zöldségtermelése82
A zöldségfélék termelési költségének alakulása89
A zöldségfélék termelésének eszközigénye103
A zöldségfélék jövedelmének alakulása112
A jövedelmezőség és a termelői döntések132
Néhány következtetés140
Erdei Ferenc: A zöldségforgalom és a zöldségkereskedelem144
A zöldségpiac és a zöldségforgalom144
A zöldségtermékek útja a termeléstől a felhasználásig144
A zöldségforgalom piaci formái148
A zöldségforgalom idényszerűsége151
A zöldségforgalom alakulása159
A zöldségkereskedelem szervezete167
A zöldségkereskedelem szervezeti formái168
A zöldségkereskedelem szervezete a tőkésországokban170
A zöldségkereskedelem szervezete a szocialista országokban173
A zöldségkereskedelem hazai szerezeti kérdései178
Szabó Ferenc: A zöldségfélék ipari feldolgozása183
A zöldségfélék tartósítása183
A tartósítás jelentősége183
A tartósítás módszerei és termékei186
A zöldségfélék háztartási feldolgozása191
A zöldségfélék feldolgozásának önálló iparággá válása193
A hazai zöldségfeldolgozás fejlődése195
A zöldségkonzervipar fejlődése196
A zöldségfeldolgozás fejlődése a második világháború után198
A feldolgozóipar koncentrációja és területi elhelyezése213
A zöldségfeldolgozó ipar koncentrációja213
A konzervgyárak és a nyersanyag-termelés területi elhelyezése224
A nyersanyagtermelés és a feldolgozás közötti kapcsolatok233
A zöldségtermelés és feldolgozás közötti kapcsolat szervezési formái233
A munkamegosztás helyzete és továbbfejlesztése239
A kapcsolatok fejlesztése244
Termeltetői szolgáltatások254
Bontovits Lajos - Erdei Ferenc - Mészöly Gyula: A paradicsomszükséglet és a paradicsom termelése259
A paradicsomtermékek és felhasználásuk259
A hazai szükséglet: fogyasztás és export263
A termelés265
A főbb paradicsomtermelő országok termelése265
A hazai termelés274
Paradicsomtermelésünk gazdasági és szervezési problémái284
Az árutermelés követelményei284
Az étkezési paradicsom285
A konzervparadicsom288
Paradicsomtermelésünk termeléstechnikai problémái294
A művelési mód kérdése295
A palántanevelés és a palántázás301
A fajtakérdés és a nemesítés304
Varga Gyula: A paradicsomtermelés gazdaságossága310
A paradicsomtermelés művelési módja310
A termelési költségek és az önköltség alakulása311
A főbb ráfordítások és költségek nagysága művelési módonként314
A paradicsomtermelés jövedelmezősége322
A ráfordítások és a hozam viszonya művelési módonként343
Cselőtei Lászlóné: A paradicsom forgalma348
A paradicsom árutermelése348
A termelés és a forgalom kapcsolatának formái350
A termelés hatása a forgalomra354
A termék tulajdonságainak hatása a forgalomra356
A fogyasztópiac hatása a forgalomra356
Az áruparadicsom forgalmi pályái357
A termelés területi elhelyezkedése és a szállítás360
A forgalmi költségek alakulása363
A forgalmazás tervszerűsége366
A paradicsomértékesítés szervezete367
A nagykereskedelmi felvásárló szervezetek368
A kiskereskedelmi forgalom szervezete370
A forgalomi kapcsolatok fejlesztése372
A fűszerpaprika-szükséglet, a termelés és az értékesítés374
Dzúr Magdolna: A fűszerpaprika-szükséglet alakulása376
A fűszerpaprika termelése379
A vetésterület és a terméshozam380
A termelés területi elhelyezkedése382
A termelés üzemi viszonyai387
Erdei Ferenc: A főbb termeléstechnikai kérdések391
A paprika művelési rendszere391
A paprikafajta393
A magvetés és a palántázás395
A paprika egyéb agrotechnikai kérdései396
Az értékesítés, a termelési költség és a jövedelmezőség398
Dzúr Magdolna - Erdei Ferenc: A szerződéses termeltetés rendszere398
Varga Gyula: A termelési költségek és a jövedelmezőség402
Erdei Ferenc: Fűszerpaprika-termelésünk fejlesztése408
A termelés koncentrálása409
Üzemszervezési feladatok és lehetőségek410
A technológia fejlesztése412
Az értékesítési feltételek javítása413
Mellékletek415
Források427
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Zöldségtermelés, zöldségértékesítés, gazdaságosság Zöldségtermelés, zöldségértékesítés, gazdaságosság Zöldségtermelés, zöldségértékesítés, gazdaságosság Zöldségtermelés, zöldségértékesítés, gazdaságosság Zöldségtermelés, zöldségértékesítés, gazdaságosság

A védőborító kissé kopott, szakadozott, a lapélek enyhén foltosak.

Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba