A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai

Szerző
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 249 oldal
Sorozatcím: Időszerű közgazdasági kérdések
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-220-005-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó 1967 és 1968 folyamán "Az új gazdasági mechanizmus gyakorlata a mezőgazdaságban" címmel sorozatot indított és adott ki, amellyel a termelőszövetkezeteknek és... Tovább

Előszó

A Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó 1967 és 1968 folyamán "Az új gazdasági mechanizmus gyakorlata a mezőgazdaságban" címmel sorozatot indított és adott ki, amellyel a termelőszövetkezeteknek és állami gazdaságoknak kívánt gyakorlati támogatást nyújtani az új irányítási rendszerbe való könnyebb beilleszkedés céljából.

A sorozat írói: Simka István - Tóth Béla: "A gazdaságirányítás új rendszere a mezőgazdaságban", Molnár Imre: "A termelőszövetkezetek vezetése és társadalmi szervezetei", Lénárt Lajos - Kovács Imre - Zsuffa Ervin: "A termelőszövetkezetek beszerzési, értékesítési, feldolgozó és melléküzemági tevékenysége", Villányi Miklós: "Pénz- és hitelgazdálkodás a mezőgazdaságban", Ladányfalvi Sándor - Csete László: "Tervezés és információ a mezőgazdaságban", Csete László: "Jövedelem, költség, ár a termelőszövetkezetekben" című munkájukban sokoldalúan foglalkoztak a tervezett intézkedésekkel. Vissza

Fülszöveg

A könyv az egész élelmiszer-gazdaság: a termelőszövetkezetek, az állami gazdaságok és az élelmiszeripari vállalatok gazdasági reformot követő években elért eredményeit foglalja össze. A szerzők ismertetik és elemzik a tervszerű szabályozás keretei között a termelési célok teljesülését, az erőforrások, a szabályozók tervezésének sajátosságait, a jövedelmek képződését és felhasználását. Témáik az élelmiszer-gazdaság eredményeinek olyan befolyásoló tényezői, mint a növénytermelés, az állattenyésztés alakulása a- termelőszövetkezetekben és az állami gazdaságokban, a horizontális és a vertikális integráció, a beruházások hatékonysága, a mezőgazdasági árszínvonal. Az 1968 után életbe lépett pénzügyi intézkedések hatásait a mezőgazdaság legnagyobb szektorának, a szövetkezeteknek a példáján keresztül mutatják be. Ismertetik a jövedelemszabályozással kapcsolatos intézkedéseket, a bruttó jövedelmek forrásait, a jövedelmek képződését 1968 előtt és után.

A szerzők nem csupán összegzik az... Tovább

Fülszöveg

A könyv az egész élelmiszer-gazdaság: a termelőszövetkezetek, az állami gazdaságok és az élelmiszeripari vállalatok gazdasági reformot követő években elért eredményeit foglalja össze. A szerzők ismertetik és elemzik a tervszerű szabályozás keretei között a termelési célok teljesülését, az erőforrások, a szabályozók tervezésének sajátosságait, a jövedelmek képződését és felhasználását. Témáik az élelmiszer-gazdaság eredményeinek olyan befolyásoló tényezői, mint a növénytermelés, az állattenyésztés alakulása a- termelőszövetkezetekben és az állami gazdaságokban, a horizontális és a vertikális integráció, a beruházások hatékonysága, a mezőgazdasági árszínvonal. Az 1968 után életbe lépett pénzügyi intézkedések hatásait a mezőgazdaság legnagyobb szektorának, a szövetkezeteknek a példáján keresztül mutatják be. Ismertetik a jövedelemszabályozással kapcsolatos intézkedéseket, a bruttó jövedelmek forrásait, a jövedelmek képződését 1968 előtt és után.

A szerzők nem csupán összegzik az elmúlt időszak tanulságait, hanem megfogalmazzák a továbbfejlődés legfontosabb feltételeit, problémáit: az élelmiszer-gazdaságon belül egységes szabályozó rendszer, a vertikális és horizontális integráció összehangolt megvalósítása mellett foglalnak állást, feltárják a hatékonyság növelésének forrásait, a jelenlegi jövedelemszabályozás problémáit. Vissza

Tartalom

Előszó 9

Első rész:
A tervszerű élelmiszer-gazdaság
I.
Bevezetés. A tervszerűség megközelítése 15
II.
A tervezési célok teljesülése 19
1. A mezőgazdaság eredményei 19
2. A tervszerű közös gazdálkodás 25
3. A célok megvalósítása az állami szektorban 39
4. A háztáji és egyéb gazdaságok termelésének tervszerű befolyásolása 43
5. Tervszerűség az élelmiszeriparban 46
6. Néhány tapasztalat 51
III.
Az erőforrások tervezése 77
1. A mezőgazdaság erőforrásai 77
2. Az erőforrások alakulása az állami szektorban 84
3. A tervszerűség és az élelmiszeripari erőforrások 87
IV.
A szabályozók tervezése az élelmiszer-gazdaságban 91
1. A mezőgazdaság tervszerű szabályozása 95
2. Gazdasági szabályozás az állami szektorban 102
3. A szabályozó rendszer néhány élelmiszeripari problémája 105
4. Az árszínvonal alakulása az élelmiszer-gazdaságban 107
5. Az árváltozások és a termelés kapcsolata 112
V.
Tanulságok és kérdőjelek 117
1. A tanulságok összegezése 117
2. A továbbhaladás kérdőjelei 121

Második rész:
A jövedelem képződése és felhasználása a termelőszövetkezetekben
VI.
A jövedelem képződése a termelőszövetkezetekben 135
1. A jövedelemre ható központi intézkedések áttekintése 136
2. A termelőszövetkezetek bruttó jövedelmének növekedése 147
3. Az árszínvonal hatása a bruttó jövedelem alakulására 150
4. A termelés és a bruttó jövedelem kapcsolata 160
5. Az anyagi ráfordítások és a bruttó jövedelem kapcsolata 169
6. A termelésben realizálódott bruttó jövedelem 175
7. A költségvetési kapcsolatok és a bruttó jövedelem 179
8. A bruttó jövedelem növekedésének forrásai 185
VII.
A bruttó jövedelem felhasználása 189
1. A bruttó jövedelem felosztása 1968 előtt 190
2. A bruttó jövedelem felosztása 1968 után 196
3. A termelőszövetkezetek vállalati bruttó jövedelmének alakulása és felhasználási
irányai 210
4. A biztonsági alap 214
5. A részesedési alap 217
6. A fejlesztési alap 222
7. A szociális és kulturális alap 227
VIII.
A jövedelemképződés és -felhasználás összefüggései 229
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai

A borító enyhén kopott, töredezett, elszíneződött, a lapélek foltosak. Az előlap a borító belső oldalához ragadt.

Állapot:
1.940 Ft
970 ,-Ft 50
15 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai

A gerinc megtört, a borító enyhén elszíneződött, foltos, a lapélek foltosak.

Állapot:
1.940 Ft
1.350 ,-Ft 30
20 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai

Könyvtári könyv volt. A borító élein a védőfólia felvált.

Állapot: Közepes
1.940 Ft
1.550 ,-Ft 20
23 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai A tervszerű szabályozás élelmiszer-gazdasági tapasztalatai

A borító és a lapélek enyhén foltosak.

Állapot:
1.940 ,-Ft
29 pont kapható
Kosárba
konyv