1.035.015

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az élelmiszeripar gazdaságtana

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 569 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-283-x
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó13
Az élelmiszeripar helye és szerepe a nemzetgazdaságban15
Alapfogalmak15
Élelmiszeripar15
Élelmiszer-gazdaság15
Agribiznisz (agráripari komplexum)16
Az élelmiszeripar nemzetgazdasági szerepe17
Az élelmiszeripar a belföldi ellátásban17
Az élelmiszeripar szerepe a nemzetgazdaság külpiaci egyensúlyának kialakításában18
Az élelmiszeripar a mezőgazdasági termékek legfőbb piaca19
Az élelmiszeripar szakágazati (iparági) rendszere és szerkezete24
Az élelmiszer-gazdaság fejlődésének nemzetközi tendenciái és magyarországi jellemzői27
Az élelmiszer-gazdaság fejlődésének nemzetközi tendenciái27
A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődése34
A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődési szakaszainak áttekintése34
A magyar élelmiszeripar fejlődése a kiegyezéstől a II. világháborúig34
A magyar agrárgazdaság átalakulása a II. világháború végétől a rendszerváltásig (Balogh Sándor)36
Az élelmiszeripar átalakulása 1945-1968 között (Balogh Sándor)39
Az élelmiszer-ipari fejlődés 1968-1990 között (Balogh Sándor)40
A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a kilencvenes évek első felében (Balogh Sándor)41
Az élelmiszeripar privatizációja46
A privatizáció célja és elvei46
A privatizáció gyakorlata és technikája47
A privatizáció (magánosítás) hatásai (Balogh Sándor)50
A mezőgazdasági termék-előállítók és az élelmiszer-ipari feldolgozók kapcsolatrendszere53
Tulajdoni modellek53
A vállalkozások közötti együttműködési formák az élelmiszertermelésben54
A horizontális integráció55
A vertikális integráció55
Az agrárpiac szabályozása56
Az agrárpiac szabályozás célrendszere56
Az agrárpiacok szabályozásának alapkérdései57
A szabályozás eszközei58
Az agrárolló60
A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-ipari feldolgozás kapcsolatrendszerének gyakorlata64
A mezőgazdasági termékek értékesítésének jogi szabályozása66
A termékértékesítési szerződés fogalma66
A termékértékesítési szerződés megkötése és teljesítése67
A szerződésszegés esetei és jogkövetkezményei67
A több évre szóló termékértékesítési szerződés70
Az élelmiszer-ipari termékek belföldi értékesítése71
Az élelmiszer-ipari termékek piacát befolyásoló főbb tényezők rendszere71
A magyar lakosság élelmiszer-fogyasztását befolyásoló objektív tényezők72
A fizetőképes kereslet hatása az élelmiszer-fogyasztásra78
A fogyasztók élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos véleményét befolyásoló tényezők83
Az élelmezési politika (Balogh Sándor)86
Az élelmiszer-kereskedelem86
Piaci szereplők az élelmiszer-kereskedelemben86
Az élelmiszer-kereskedelem fejlődésének nemzetközi tendenciái89
A magyar élelmiszer-kereskedelem fejlődése és helyzete94
Az élelmiszeripar külgazdasági kapcsolatai100
A külkereskedelem fogalma és állami szabályozásának eszközei (Kartali János)100
Az élelmiszerek kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmények (Kartali János)103
Multilaterális szabályozórendszerek103
A külkereskedelem-technika alapjai111
Szokványok a külkereskedelemben (Kartali János)111
A koncentrált piacok (Kartali János)113
A külkereskedelmi ügyletek116
A világ élelmiszer-kereskedelmének általános jellemzése131
Paradoxonok a világ élelmiszer-termelésében, a világélelmezésben és az élelmiszerek világkereskedelmében (Kartali János)133
Az élelmiszer-gazdasági export szerepe a fejlett országok gazdaságban136
Magyarország élelmiszer-gazdasági külkereskedelme138
A magyar élelmiszer-kivitel szervezeti keretei147
Az Európai Unió élelmiszer-gazdasága150
Az európai gazdasági integráció kialakulása150
Az Európai Unió szervezete és gazdálkodása154
Az Európai Unió élelmiszer-gazdasága156
Az Európai Unió élelmiszer-gazdaságának szabályozása161
A Közös Agrárpolitika kialakulása és fejlődésének fő irányai161
Az élelmiszer-gazdasági vertikumok szabályozásának főbb területei168
A magyar élelmiszeripar versenyképessége183
A versenyképesség fogalma183
A versenyképességet meghatározó tényezők183
Az erőforrások és azok kiaknázása183
A belföldi piac és a fogyasztás szerkezete188
A szakágazati struktúra189
Kapcsolódó nemzetgazdasági területek190
Az élelmiszer-ipar vállalkozás196
A modern nemzetgazdaságok három főszereplője196
A háztartások196
Az állam a gazdaságban196
Az iparpolitika198
A vállalkozások199
A vállalkozások célrendszere200
A vállalkozások és környezete202
A vállalkozások formái203
Menedzsment az élelmiszeriparban213
A menedzsment alapfogalmai213
Vezetési koncepciók, vezetési iskolák214
Az élelmiszer-ipari vállalat szervezetének kialakítása222
Stratégiai tervezés, stratégiai menedzsment235
A stratégiáról235
Az élelmiszer-ipari vállalkozás stratégiai menedzsmentjének folyamata és összetevői236
A válságmenedzsment241
A válságmenedzsment eszközei241
Csődeljárás és felszámolás243
A gazdasági verseny szabályozása247
A vállalatfinanszírozás és a költségelemzés alapjai256
A tőkepiac szereplői256
A vállalat tőkeszükségletének biztosítása258
Likviditásmenedzsment260
Költséggazdálkodás262
A termelési költség fogalma, költségnemek262
Önköltségszámítás264
A számviteli fedezet273
Dinamikus költségvizsgálat274
A költségfüggvények 274
A költségváltozási tényező280
A költségredukció281
A fedezeti számítás elmélete282
A fedezeti számítás alkalmazása286
Az élelmiszer-ipari marketing292
A marketing és az élelmiszer-gazdasági marketing alapösszefüggései (Lehota József)292
A marketing kialakulása és fogalmi rendszere292
A közösségi marketingtevékenység296
A marketingfunkció és a marketingmix301
A marketing fejlődéstörténete és irányzatai304
A szükséglet, az igény és a kereslet304
A fogyasztói és a szervezeti piaci magatartás (Lehota József)306
A fogyasztói magatartás fogalma és meghatározó tényezői306
A fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők306
A vásárlási döntési folyamat311
A vállalkozás célpiaca313
Piackutatás az élelmiszer-marketingben317
Marketingkutatás, piackutatás317
Az ökoszkopikus (szekunder) piackutatás319
A demoszkopikus piackutatás321
A megkérdezéses piackutatás főbb lépései324
A termékmix (Lehota József)335
A termék szerepe az élelmiszer-marketingben335
Az élelmiszer-ipari termék337
A termékfejlesztés, elterjedés és termékéletciklus340
A termék megkülönböztetői: az ipari minta, a védjegy és a földrajzi árujelző344
Az ármix alkalmazása az élelmiszer-ipari vállalat gyakorlatában349
Az árrugalmasság349
Az ár és a fogyasztó355
Vállalati árstratégia és -politika359
A disztribúciós mix365
Az élelmiszerek árupályái365
A nagyvevő-kezelés369
A marketingkommunikáció (Lehota József)370
A kommunikáció elmélete370
A kommunikációs folyamat működése373
A marketingkommunikáció tervezése380
A reklámtevékenység szabályozása383
Élelmiszer-ipari logisztika391
A logisztikai rendszer (Knoll Imre)391
Az élelmiszer-ipari vállalkozások telephelyválasztása392
A termelés anyagszükségletének biztosítása396
A termeléshez felhasznált anyagok csoportosítása397
Az anyaggazdálkodás398
A készletgazdálkodás (Knoll Imre)402
Raktározás (Knoll Imre)407
A szállítás és szervezése412
Az egyes szállítási módok jellemzői412
A szállítási teljesítmény mutatószámai415
A szállítási útvonal meghatározása416
A kombinált szállítás és a logisztikai szolgáltató központok417
A disztribúciós rendszer sajátosságai az élelmiszeriparban419
Csomagolás az élelmiszeriparban420
Az élelmiszer-ipari termelési folyamat423
Az élelmiszer-ipari termelési folyamat sajátosságai423
Az élelmiszeripar input oldali sajátosságai423
Az élelmiszer-ipar termelés sajátosságai az output oldalon424
A gyártási folyamat sajátosságai424
A gyártási folyamat425
A gyártási folyamat és összetevői425
Gyártási rendszerek426
Gyártási folyamatok428
A termelési kapacitás432
A termelési kapacitás meghatározása és sajátosságai az élelmiszeriparban432
A kapacitás számítása433
A termelési kapacitás kihasználása436
A gyártási folyamat optimalizálása442
Sorbanállási modellek alkalmazása a vonalszinkronizálásban442
A szimuláció gyakorlata449
Az emberi erőforrás (Husti István)451
Az emberi erőforrás jelentősége451
A humánerőforrás-menedzsment tartalma453
A humán menedzsment alapvető folyamatai456
A vállalkozás munkaerő-szükségletének meghatározása456
Munkaerő-felvétel és elbocsátás459
A munkaerő foglalkoztatása és fejlesztése461
Az anyagi ösztönzés, bérezés és bérgazdálkodás463
Érdekképviselet a munkahelyen469
A munkaszervezés alapjai471
A minőség szabályozása az élelmiszeriparban473
A minőség fogalma és az élelmiszer-minőség sajátos kérdései (Husti István)473
Az állam szerepe a minőségszabályozásban475
Az állami minőségpolitika475
Az élelmiszertörvény476
Az élelmiszerek minőségének hatósági ellenőrzése477
Az Élelmiszerkönyv480
A szabványosítás481
Az akkreditálás483
Fogyasztóvédelem483
A minőségtanúsítás485
A vállalkozáson belüli minőségszabályozás485
A minőség optimalizálása485
A minőségirányítási rendszerek fejlődése: nemzetközi tendenciák, hazai tapasztalatok485
A minőségszabályozás rendszerei487
Az ISO minőségbiztosítási szabványsorozat-rendszere489
Innovációs menedzsment492
Az innováció (Hoffer Ilona)492
Állami szerepvállalás az innovációs folyamatban (Hoffer Ilona)494
A magyar kutató-fejlesztő intézményrendszer496
A Magyar Tudományos Akadémia496
A tudományos kutatás műhelyei497
Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság500
Az innováció jogi oltalma501
A műszaki fejlődés és termékcserélődés általános törvényszerűségei505
Az innovációs menedzsment feladatai (Hoffer Ilona)508
A vállalati műszaki fejlesztési stratégia (Hoffer Ilona)510
Az innovációs stratégia tervezése (Hoffer Ilona)511
A beruházási politika (Hoffer Ilona)515
A beruházások csoportosítása515
A vállalati beruházási stratégia és politika516
A beruházások kölcsönhatásai518
A vállalati beruházási politika eszközei és módszerei518
A beruházások gazdaságossági vizsgálata519
Innováció és racionalizálás (Hoffer Ilona)523
A racionalizálásról523
Értékelemzés az élelmiszeriparban523
Az élelmiszer-ipari termék-előállítás segédfolyamatai529
Karbantartás az élelmiszeriparban529
A karbantartás fogalma529
A gép- és villamos karbantartás speciális feladatai530
Karbantartási rendszerek531
A karbantartás erőforrásigényének tervezése532
A karbantartási szervezet kialakítása533
Energiagazdálkodás az élelmiszeriparban534
Az energiagazdálkodás fogalma534
Az energiaforrások csoportosítása534
Villamosenergia-gazdálkodás535
Környezetgazdálkodás az élelmiszeriparban (Szabó Gábor)538
Gazdasági növekedés és fenntartható fejlődés538
A környezetvédelem tervezési, jogi és pénzügyi keretei539
A Nemzeti Környezetvédelmi Program539
Jogszabályi keretek540
A környezetvédelem pénzügyi forrásai542
A környezetvédelem szervezeti és intézményi rendszere543
Vállalati környezeti menedzsment544
A környezetközpontú irányítási rendszerek545
Az ökológiai mérlegek547
Az életciklus-elemzés548
Környezeti marketing550
Felhasznált és ajánlott irodalom553
Tárgymutató558
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv