kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 569 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-356-283-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 13 |
Az élelmiszeripar helye és szerepe a nemzetgazdaságban | 15 |
Alapfogalmak | 15 |
Élelmiszeripar | 15 |
Élelmiszer-gazdaság | 15 |
Agribiznisz (agráripari komplexum) | 16 |
Az élelmiszeripar nemzetgazdasági szerepe | 17 |
Az élelmiszeripar a belföldi ellátásban | 17 |
Az élelmiszeripar szerepe a nemzetgazdaság külpiaci egyensúlyának kialakításában | 18 |
Az élelmiszeripar a mezőgazdasági termékek legfőbb piaca | 19 |
Az élelmiszeripar szakágazati (iparági) rendszere és szerkezete | 24 |
Az élelmiszer-gazdaság fejlődésének nemzetközi tendenciái és magyarországi jellemzői | 27 |
Az élelmiszer-gazdaság fejlődésének nemzetközi tendenciái | 27 |
A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődése | 34 |
A magyar élelmiszer-gazdaság fejlődési szakaszainak áttekintése | 34 |
A magyar élelmiszeripar fejlődése a kiegyezéstől a II. világháborúig | 34 |
A magyar agrárgazdaság átalakulása a II. világháború végétől a rendszerváltásig (Balogh Sándor) | 36 |
Az élelmiszeripar átalakulása 1945-1968 között (Balogh Sándor) | 39 |
Az élelmiszer-ipari fejlődés 1968-1990 között (Balogh Sándor) | 40 |
A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a kilencvenes évek első felében (Balogh Sándor) | 41 |
Az élelmiszeripar privatizációja | 46 |
A privatizáció célja és elvei | 46 |
A privatizáció gyakorlata és technikája | 47 |
A privatizáció (magánosítás) hatásai (Balogh Sándor) | 50 |
A mezőgazdasági termék-előállítók és az élelmiszer-ipari feldolgozók kapcsolatrendszere | 53 |
Tulajdoni modellek | 53 |
A vállalkozások közötti együttműködési formák az élelmiszertermelésben | 54 |
A horizontális integráció | 55 |
A vertikális integráció | 55 |
Az agrárpiac szabályozása | 56 |
Az agrárpiac szabályozás célrendszere | 56 |
Az agrárpiacok szabályozásának alapkérdései | 57 |
A szabályozás eszközei | 58 |
Az agrárolló | 60 |
A mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-ipari feldolgozás kapcsolatrendszerének gyakorlata | 64 |
A mezőgazdasági termékek értékesítésének jogi szabályozása | 66 |
A termékértékesítési szerződés fogalma | 66 |
A termékértékesítési szerződés megkötése és teljesítése | 67 |
A szerződésszegés esetei és jogkövetkezményei | 67 |
A több évre szóló termékértékesítési szerződés | 70 |
Az élelmiszer-ipari termékek belföldi értékesítése | 71 |
Az élelmiszer-ipari termékek piacát befolyásoló főbb tényezők rendszere | 71 |
A magyar lakosság élelmiszer-fogyasztását befolyásoló objektív tényezők | 72 |
A fizetőképes kereslet hatása az élelmiszer-fogyasztásra | 78 |
A fogyasztók élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos véleményét befolyásoló tényezők | 83 |
Az élelmezési politika (Balogh Sándor) | 86 |
Az élelmiszer-kereskedelem | 86 |
Piaci szereplők az élelmiszer-kereskedelemben | 86 |
Az élelmiszer-kereskedelem fejlődésének nemzetközi tendenciái | 89 |
A magyar élelmiszer-kereskedelem fejlődése és helyzete | 94 |
Az élelmiszeripar külgazdasági kapcsolatai | 100 |
A külkereskedelem fogalma és állami szabályozásának eszközei (Kartali János) | 100 |
Az élelmiszerek kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmények (Kartali János) | 103 |
Multilaterális szabályozórendszerek | 103 |
A külkereskedelem-technika alapjai | 111 |
Szokványok a külkereskedelemben (Kartali János) | 111 |
A koncentrált piacok (Kartali János) | 113 |
A külkereskedelmi ügyletek | 116 |
A világ élelmiszer-kereskedelmének általános jellemzése | 131 |
Paradoxonok a világ élelmiszer-termelésében, a világélelmezésben és az élelmiszerek világkereskedelmében (Kartali János) | 133 |
Az élelmiszer-gazdasági export szerepe a fejlett országok gazdaságban | 136 |
Magyarország élelmiszer-gazdasági külkereskedelme | 138 |
A magyar élelmiszer-kivitel szervezeti keretei | 147 |
Az Európai Unió élelmiszer-gazdasága | 150 |
Az európai gazdasági integráció kialakulása | 150 |
Az Európai Unió szervezete és gazdálkodása | 154 |
Az Európai Unió élelmiszer-gazdasága | 156 |
Az Európai Unió élelmiszer-gazdaságának szabályozása | 161 |
A Közös Agrárpolitika kialakulása és fejlődésének fő irányai | 161 |
Az élelmiszer-gazdasági vertikumok szabályozásának főbb területei | 168 |
A magyar élelmiszeripar versenyképessége | 183 |
A versenyképesség fogalma | 183 |
A versenyképességet meghatározó tényezők | 183 |
Az erőforrások és azok kiaknázása | 183 |
A belföldi piac és a fogyasztás szerkezete | 188 |
A szakágazati struktúra | 189 |
Kapcsolódó nemzetgazdasági területek | 190 |
Az élelmiszer-ipar vállalkozás | 196 |
A modern nemzetgazdaságok három főszereplője | 196 |
A háztartások | 196 |
Az állam a gazdaságban | 196 |
Az iparpolitika | 198 |
A vállalkozások | 199 |
A vállalkozások célrendszere | 200 |
A vállalkozások és környezete | 202 |
A vállalkozások formái | 203 |
Menedzsment az élelmiszeriparban | 213 |
A menedzsment alapfogalmai | 213 |
Vezetési koncepciók, vezetési iskolák | 214 |
Az élelmiszer-ipari vállalat szervezetének kialakítása | 222 |
Stratégiai tervezés, stratégiai menedzsment | 235 |
A stratégiáról | 235 |
Az élelmiszer-ipari vállalkozás stratégiai menedzsmentjének folyamata és összetevői | 236 |
A válságmenedzsment | 241 |
A válságmenedzsment eszközei | 241 |
Csődeljárás és felszámolás | 243 |
A gazdasági verseny szabályozása | 247 |
A vállalatfinanszírozás és a költségelemzés alapjai | 256 |
A tőkepiac szereplői | 256 |
A vállalat tőkeszükségletének biztosítása | 258 |
Likviditásmenedzsment | 260 |
Költséggazdálkodás | 262 |
A termelési költség fogalma, költségnemek | 262 |
Önköltségszámítás | 264 |
A számviteli fedezet | 273 |
Dinamikus költségvizsgálat | 274 |
A költségfüggvények | 274 |
A költségváltozási tényező | 280 |
A költségredukció | 281 |
A fedezeti számítás elmélete | 282 |
A fedezeti számítás alkalmazása | 286 |
Az élelmiszer-ipari marketing | 292 |
A marketing és az élelmiszer-gazdasági marketing alapösszefüggései (Lehota József) | 292 |
A marketing kialakulása és fogalmi rendszere | 292 |
A közösségi marketingtevékenység | 296 |
A marketingfunkció és a marketingmix | 301 |
A marketing fejlődéstörténete és irányzatai | 304 |
A szükséglet, az igény és a kereslet | 304 |
A fogyasztói és a szervezeti piaci magatartás (Lehota József) | 306 |
A fogyasztói magatartás fogalma és meghatározó tényezői | 306 |
A fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők | 306 |
A vásárlási döntési folyamat | 311 |
A vállalkozás célpiaca | 313 |
Piackutatás az élelmiszer-marketingben | 317 |
Marketingkutatás, piackutatás | 317 |
Az ökoszkopikus (szekunder) piackutatás | 319 |
A demoszkopikus piackutatás | 321 |
A megkérdezéses piackutatás főbb lépései | 324 |
A termékmix (Lehota József) | 335 |
A termék szerepe az élelmiszer-marketingben | 335 |
Az élelmiszer-ipari termék | 337 |
A termékfejlesztés, elterjedés és termékéletciklus | 340 |
A termék megkülönböztetői: az ipari minta, a védjegy és a földrajzi árujelző | 344 |
Az ármix alkalmazása az élelmiszer-ipari vállalat gyakorlatában | 349 |
Az árrugalmasság | 349 |
Az ár és a fogyasztó | 355 |
Vállalati árstratégia és -politika | 359 |
A disztribúciós mix | 365 |
Az élelmiszerek árupályái | 365 |
A nagyvevő-kezelés | 369 |
A marketingkommunikáció (Lehota József) | 370 |
A kommunikáció elmélete | 370 |
A kommunikációs folyamat működése | 373 |
A marketingkommunikáció tervezése | 380 |
A reklámtevékenység szabályozása | 383 |
Élelmiszer-ipari logisztika | 391 |
A logisztikai rendszer (Knoll Imre) | 391 |
Az élelmiszer-ipari vállalkozások telephelyválasztása | 392 |
A termelés anyagszükségletének biztosítása | 396 |
A termeléshez felhasznált anyagok csoportosítása | 397 |
Az anyaggazdálkodás | 398 |
A készletgazdálkodás (Knoll Imre) | 402 |
Raktározás (Knoll Imre) | 407 |
A szállítás és szervezése | 412 |
Az egyes szállítási módok jellemzői | 412 |
A szállítási teljesítmény mutatószámai | 415 |
A szállítási útvonal meghatározása | 416 |
A kombinált szállítás és a logisztikai szolgáltató központok | 417 |
A disztribúciós rendszer sajátosságai az élelmiszeriparban | 419 |
Csomagolás az élelmiszeriparban | 420 |
Az élelmiszer-ipari termelési folyamat | 423 |
Az élelmiszer-ipari termelési folyamat sajátosságai | 423 |
Az élelmiszeripar input oldali sajátosságai | 423 |
Az élelmiszer-ipar termelés sajátosságai az output oldalon | 424 |
A gyártási folyamat sajátosságai | 424 |
A gyártási folyamat | 425 |
A gyártási folyamat és összetevői | 425 |
Gyártási rendszerek | 426 |
Gyártási folyamatok | 428 |
A termelési kapacitás | 432 |
A termelési kapacitás meghatározása és sajátosságai az élelmiszeriparban | 432 |
A kapacitás számítása | 433 |
A termelési kapacitás kihasználása | 436 |
A gyártási folyamat optimalizálása | 442 |
Sorbanállási modellek alkalmazása a vonalszinkronizálásban | 442 |
A szimuláció gyakorlata | 449 |
Az emberi erőforrás (Husti István) | 451 |
Az emberi erőforrás jelentősége | 451 |
A humánerőforrás-menedzsment tartalma | 453 |
A humán menedzsment alapvető folyamatai | 456 |
A vállalkozás munkaerő-szükségletének meghatározása | 456 |
Munkaerő-felvétel és elbocsátás | 459 |
A munkaerő foglalkoztatása és fejlesztése | 461 |
Az anyagi ösztönzés, bérezés és bérgazdálkodás | 463 |
Érdekképviselet a munkahelyen | 469 |
A munkaszervezés alapjai | 471 |
A minőség szabályozása az élelmiszeriparban | 473 |
A minőség fogalma és az élelmiszer-minőség sajátos kérdései (Husti István) | 473 |
Az állam szerepe a minőségszabályozásban | 475 |
Az állami minőségpolitika | 475 |
Az élelmiszertörvény | 476 |
Az élelmiszerek minőségének hatósági ellenőrzése | 477 |
Az Élelmiszerkönyv | 480 |
A szabványosítás | 481 |
Az akkreditálás | 483 |
Fogyasztóvédelem | 483 |
A minőségtanúsítás | 485 |
A vállalkozáson belüli minőségszabályozás | 485 |
A minőség optimalizálása | 485 |
A minőségirányítási rendszerek fejlődése: nemzetközi tendenciák, hazai tapasztalatok | 485 |
A minőségszabályozás rendszerei | 487 |
Az ISO minőségbiztosítási szabványsorozat-rendszere | 489 |
Innovációs menedzsment | 492 |
Az innováció (Hoffer Ilona) | 492 |
Állami szerepvállalás az innovációs folyamatban (Hoffer Ilona) | 494 |
A magyar kutató-fejlesztő intézményrendszer | 496 |
A Magyar Tudományos Akadémia | 496 |
A tudományos kutatás műhelyei | 497 |
Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság | 500 |
Az innováció jogi oltalma | 501 |
A műszaki fejlődés és termékcserélődés általános törvényszerűségei | 505 |
Az innovációs menedzsment feladatai (Hoffer Ilona) | 508 |
A vállalati műszaki fejlesztési stratégia (Hoffer Ilona) | 510 |
Az innovációs stratégia tervezése (Hoffer Ilona) | 511 |
A beruházási politika (Hoffer Ilona) | 515 |
A beruházások csoportosítása | 515 |
A vállalati beruházási stratégia és politika | 516 |
A beruházások kölcsönhatásai | 518 |
A vállalati beruházási politika eszközei és módszerei | 518 |
A beruházások gazdaságossági vizsgálata | 519 |
Innováció és racionalizálás (Hoffer Ilona) | 523 |
A racionalizálásról | 523 |
Értékelemzés az élelmiszeriparban | 523 |
Az élelmiszer-ipari termék-előállítás segédfolyamatai | 529 |
Karbantartás az élelmiszeriparban | 529 |
A karbantartás fogalma | 529 |
A gép- és villamos karbantartás speciális feladatai | 530 |
Karbantartási rendszerek | 531 |
A karbantartás erőforrásigényének tervezése | 532 |
A karbantartási szervezet kialakítása | 533 |
Energiagazdálkodás az élelmiszeriparban | 534 |
Az energiagazdálkodás fogalma | 534 |
Az energiaforrások csoportosítása | 534 |
Villamosenergia-gazdálkodás | 535 |
Környezetgazdálkodás az élelmiszeriparban (Szabó Gábor) | 538 |
Gazdasági növekedés és fenntartható fejlődés | 538 |
A környezetvédelem tervezési, jogi és pénzügyi keretei | 539 |
A Nemzeti Környezetvédelmi Program | 539 |
Jogszabályi keretek | 540 |
A környezetvédelem pénzügyi forrásai | 542 |
A környezetvédelem szervezeti és intézményi rendszere | 543 |
Vállalati környezeti menedzsment | 544 |
A környezetközpontú irányítási rendszerek | 545 |
Az ökológiai mérlegek | 547 |
Az életciklus-elemzés | 548 |
Környezeti marketing | 550 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 553 |
Tárgymutató | 558 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.