1.034.781

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar úriasszony otthona

Az otthon kultúrája

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A fészekrakás, az otthonteremtés gondja, mindig foglalkoztatta az emberiséget és különösen most kétszeresen fontos, amikor azt annyi külső tényező és belső szellemi áramlat befolyásolja és... Tovább

Előszó

A fészekrakás, az otthonteremtés gondja, mindig foglalkoztatta az emberiséget és különösen most kétszeresen fontos, amikor azt annyi külső tényező és belső szellemi áramlat befolyásolja és nehezíti. Jól kell azt felépíteni és megalapozni.
Általánosan megállapított tény, hogy a családi fészek, az otthon már nem áll azon az erkölcsi színvonalon, ahová az isteni gondviselés tervezte, hogy megváltozott a jellege, megromlott a szelleme, mert az emberiség nagy részénél is megváltozott a felfogás az élet értelme, jelentősége és célja iránt.
De az emberi élet magasabbredű szárnyalását az igazi céljától eltéríteni még sem lehet. Az emberi lélekben továbbra is meglesz a vágy a nemesebb élet kialakítására és ebből fakad és sugárzik ki az otthon szeretete és az otthon éltető szelleme. Arra kell törekednünk, hogy a fészekrakás, otthon teremtés lehetőségeit elősegítsük, de olyképpen, hogy az ezentúl is az isteni gondviselés akaratához híven a régi hagyományok pillérein épüljön fel, a jelen élet szükségleteihez alkalmazkodjék és a változott viszonyoknak megfeleljen.
Jelen könyvünkkel ezt akarjuk elérni. Nem az a célunk, hogy a nagy táradalmi gondolatok átalakító erejének problémáival foglalkozzunk s ezeknek megfelelően az otthon arculatának megváltoztatását segítsük elő, hanem gyakorlati ismereteket nyujtsunk és útmutatást adjunk arra nézve, miképp lehet a régi otthont, az adott viszonyokkal számolva és a modern fejlődést követve, szebbé, kellemesebbé, melegebbé tenni és lelket adni belé.
Az itt összefoglaltak csak rövid vázlatok és irányelvek, melyeknek alapján mindenki életkörülményeinek és viszonyainak megfelelően teremtheti és alakíthatja otthonát és beleviheti azt a lelki kultúrát, mely a multakhoz hasonlóan nemzedékeknek lesz szellemi és lelki erőforrása.
Könyvünk a szükséges és értékes ismeretek javát akarja nyujtani arra nézve, hogy mint tudjuk a régi kedves vonzó családi otthonok képét megőrizni a jelen gazdasági viszonyainak megfelelően az utóbbi idők nagyszabású fejlődésének és a legkülönbözőbb technikai eredményeknek felhasználásával.
Ősszegyűjtöttük nemcsak mindazokat a gyakorlati ismereteket és útmutatásokat, melyeknek felhasználása és segítsége a szerényebb körülmények között élőknek is megadja a lehetőséget, hogy a modern fejlődésnek megfelelően rendezze be otthonát. És mivel a nő van hivatva az otthonnak kényelmét, szépségét és rendjét megalapozni, a családtagok egészségi feltételeiről godoskodni, a nőtől, a feleségtől, az anyától függ a családi kör atmoszférája, szelleme is, mert ő az otthon lelke, ő a család erkölcsi és anyagi értékének gondozója. Az ő tudásából, az ő ismeretiből, fennkölt szelleméből és áldozatos szeretetéből fakad mindaz, ami az otthonnak szikárd alapot és nemes kultúrát ad.
A Kath. Háziasszonyok Országos Szövetsége negyedszázad óta törekedett a nőket elméleti és gyakorlati képzéssel hivatásszerű feladataik ellátására nevelni, hogy ezáltal is hathatósabban segítse elő családvédelmi célját.
Ezt a képzést akarja továbbfejleszteni jelen könyvünk. Hálás köszönettel tartozunk mindazon munkatársunknak is, kik a multban előadásaikkal, most pedig szakszerű cikkeikkel igyekeztek útmutatást adni az otthonépítés nemes munkájához.
Történelmi időket élünk. A magyar asszony, a magyar nő mindenkor megállotta helyét, mert a korszerű feladatok és egyetemes szükségletek ellátása mellett mindig meg tudta óvni családja és otthona fennmaradásának legerősebb pilléreit. Bizonyára most is hagyományos ősi erényeiből kifolyólag teljes odaadással fogja a kínálkozó szakismereteket felhasználni, hogy az új élet felé vezető úton megmentse és fejlessze otthonát az ezeresztendős kultúra alapján.
Vissza

Tartalom

Szegedy-Maszák Aladárné: Előszó5
Stumpf Károlyné: Bevezetés7
Lakáskérdések
Vasvári László: A korszerű kislakás építészeti szempontból13
Kaesz Gyula: A kislakás belső berendezéséről22
Stumpf Károlyné: Mit kíván a háziasszony a "kislakásépítészektől"?42
Vasvári László: Régi nagy lakások modernizálása és felosztása kislakásokra46
Stumpf Károlyné: Hogyan válassza ki a háziasszony a megfelelő lakást?50
Stumpf Károlyné: Hogyan költözködjünk?54
Szabó János: Hogyan alakíthatjuk át régi bútorainkat?59
Kaesz Gyula: Mit kell tudni a háziasszonynak a bútorok észszerű bevásárlásáról?64
Stumpf Károlyné: Az anyaggondozásról85
Stumpf Károlyné: A bútorgondozásról87
Stumpf Károlyné: A szőnyeggondozásról92
Pillitz Dezső: Hogyan világítsuk észszerűen lakásunkat?98
Dr. Gyulay József: Hogyan fűtsük észszerűen lakásunkat?108
A lakás mint otthon
Dr. Sztrilichné, Csapody Hedvig: Hogyan lesz a lakásból otthon?129
Dr. Bárány Istvánné: Az ízléses otthon136
Kerékgyártó Adrienne: A korszerű függönyökről140
Hegedüs Margit: A korszerű szőnyegekről143
Kampis János: Képekről és szobrokról147
Radnainé, Skopál Ilona: Kerámia, porcellán, üveg151
Kerékgyártó Adrienne: Kézimunka otthonunkban158
Spillenberg Mária: A vendéglátásról162
Spillenberg Mária: Hogyan ünnepeljük a családi, az egyházi és nemzeti ünnepeket és hogyan terítsünk ezeken az ünnepeken?169
Spillenberg Mária: A szép asztalterítésről általában. A szép tálalásról és a helyes felszolgálásról174
Az otthon szelleme
Szegedy-Maszák Aladárné: A feleség, mint férjének igazi élettársa181
Zichy Rafaelné grófné: A feleség, mint kultúrtényező a családban184
Masson Isabella: A nő, mint nevelő a családban186
Dr. vitéz Csabayné - dr. Bayer Margit: Az anya, mint gyermeke első nevelője190
Dr. Csöke László: A modern csecsemőápolásról194
Zichy Rafaelné grófné: A kis gyermek szellemi és lelki neveléséről197
Istvánffy Elemérné: Az iskolás gyermek nevelése otthon201
Dr. Schnell János: Az ideges gyermek nevelése205
Dr. Csaba Margit: A serdülő leány nevelése209
Szekeres Bónis: A serdülő fiú nevelése213
Dr. Kemenes Illés: A család és iskola218
Kerezsy Endre: A család testnevelése222
Dr. Sztrilich Pál: A cserkészet nevelő hatásáról232
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv