A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A magyar államiság ezer éve

Tudományos tanácskozás/Vajdasági Magyar Tudományos Társaság

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Atlantis
Kiadás helye: Újvidék
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal. Angol és német nyelvű tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság 2000. november 11-én Újvidéken a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Újvidéki Tagozatának székházában megtartott tudományos tanácskozással ünnepelte a... Tovább

Előszó

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság 2000. november 11-én Újvidéken a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Újvidéki Tagozatának székházában megtartott tudományos tanácskozással ünnepelte a magyar államiság millenniumát. Ezen a tanácskozáson igyekezett választ adni ezekre a kérdésekre: miként hatott Szent István államalapító tevékenysége, a magyar állam megalapításának a ténye és a kereszténység felvétele a déli végeken, Bács és Bodrog, Szerém és Valkó vármegyékben, valamint a Temesközben, amelyet északon a Maros, nyugaton a Tisza, délen az Al-Duna, keleten pedig Erdély határolt, illetve, hogyan zajlottak itt ezek a történelmi események. A szépszámú hallgatóság megismerkedhetett (vetítéssel is) a magyar koronázási szimbólumokkal, valamint az államalapítás korának művészeti emlékeivel: azokkal is, amelyek a mi tájainkon maradtak fenn.
A média is élénk figyelemmel kísérte a tanácskozást. Magát a tanácskozást pedig ezekkel a szavakkal összegezhetjük: már ezeregyszáz éve itt élünk, és a harmadik millenniumban is itt akarunk élni és gyarapodni, békében, egyetértésben mindazokkal akik rajtunk kívül itt. ezen a tájon élnek. Ahhoz, hogy ez így legyen, elsősorban magunknak kell az eddigieknél sokkal többet tennünk önmegbecsülésünkért, mert aki önmagát becsüli, mások megbecsülését is kiérdemli. De megértésre és kölcsönösségre is igényt tartunk.
A tanácskozás témája A magyar államiság ezer éve volt, és társadalomtudományokkal foglalkozók voltak az előadók. Az előadást követő eszmecsere azzal az egyöntetű határozattal zárult, hogy a tudományos tanácskozás anyagát könyv alakban közzé kell tenni, hogy hozzájárulhasson, illetve növelhesse népünk önazonosságtudatát, öntudatát, önmegbecsülést, életerejét, a jövőbe vetett hitét. Ezáltal méltó partnere lehessen és legyen a magyarországi, a határokon kívül rekedt többi kárpátmedencei és a világban szétszórtan élő magyarságnak. Lélekben egységes magyar nemzetben tudjunk gondolkodni és érezni. Ezeket a gondolatokat sugallta Ribár Béla akadémikus elnöki köszöntője is, amellyel a tanácskozást megnyitotta.
A tanácskozás megrendezését és e kötet megjelenését az Arany .János Közalapítvány a Tudományén és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatása tette lehetővé, amiért a szervezőbizottság ezúton mond köszönetet. Vissza

Tartalom

Bevezető 1
Dr. Csehák Kálmán:
I. István király, a magyar állam megalapítója 3
Dr. Szalma József:
A ,,sarkalatos" törvényekről (a magyar jogfejlődésben) 17
Dr. Hegedűs Antal:
Nyugat és Kelet kereszténysége a X. században
(Adalékok a magyarok vallásválasztásának kérdéséhez) 33
Szabó Judit:
A római katolikus egyház szerepe a magyar államalapítás korában 39
Dr. Balla Ferenc:
A kereszténység jelenléte a Délvidéken a magyar államalapítás
előtt 45
Mirnics Károly magiszter
A magyar etnikai és politikai közösségtudat kezdetei 55
Dr. Káich Katalin:
Szent István, Bács és Bodrog vármegye a Borovszky-féle
monográfia tükrében 69
Dr. Gulyás Gizella:
Az államalapítás korának művészeti emlékei
(a XI. század utolsó harmadáig) 74
Uri Ferenc:
A vármegyei rendszer kiépítése és fejlődése Dél-Magyarországon
a mai Vajdaság területén a XI. századtól a XVI. századig 100
Dr. Gulyás Gizella:
A magyar koronázási szimbólumok 108
Dr. Csehák Kálmán:
A Temesköz a honfoglalástól Szent Istvánig 137-154
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv