1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Régi Magyar Könyvtár III/1. (töredék)

Pótlások, kiegészítések, javítások 1. füzet - Magyar szerzőktől külföldön 1480-tól 1711-ig megjelent nem magyar nyelvű nyomtatványoknak könyvészeti kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 348 oldal
Sorozatcím: Régi Magyar Könyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-200-283-0
Megjegyzés: Pótlások, kiegészítések, javítások 1. füzet c. kivehető melléklettel. Megjelent 520 példányban. Töredék kötet.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A régi hazai nyomtatványok módszeres felkutatása és korszerű bibliográfiai feldolgozása már hosszabb idő óta folyik, s a Régi Magyarországi Nyomtatványok című kiadvány első két kötetének... Tovább

Előszó

A régi hazai nyomtatványok módszeres felkutatása és korszerű bibliográfiai feldolgozása már hosszabb idő óta folyik, s a Régi Magyarországi Nyomtatványok című kiadvány első két kötetének megjelenésével jelentős eredményeket ért is el. Köszönhető ez annak is, hogy Szabó Károly Régi Magyar Könyvtára I. és II. kötetének a megjelenése (1879- 1885) után igen széles körben megindult az "adalékirodalom" publikálása: a bibliográfia adatainak a javítása, kiegészítése, a kötetekben nem szereplő nyomtatványok ismertetése. Az új leírásokat már 1912-ben igyekezett összefoglalóan ismertetni Sztripszky Hiador (Adalékok Szabó Károly Régi Magyar Könyvtár c. munkájának I-II. kötetéhez). További jelentős hozzájárulást jelentett a bibliográfia teljessé tételéhez az utóbbi évtizedekben a hazai és az elérhető legfontosabb külföldi gyűjtemények módszeres átkutatása, amely igen sok, korábban ismeretlen művet és szinte megszámlálhatatlan példányt hozott felszínre.
A retrospektív magyar nemzeti bibliográfia adóssága maradt azonban Szabó Károly Régi Magyar Könyvtára harmadik részének (Bp. 1896-1898) a kiegészítése, javítása, korszerű átdolgozása. A magyarországi szerzők külföldön megjelent műveinek bibliográfiai összegyűjtéséhez a szükséges előmunkálatok, a módszeres kutatás még nem jutott olyan fokra, hogy az RMNY-hez hasonló igényességű feldolgozás napirendre kerüljön. Mind a szakirodalom útján, mind pedig a gyűjteményfeltárás "melléktermékeként" azonban máris olyan adatmennyiség gyűlt össze, hogy azt érdemesnek látszott közreadni, mert így a részletesebb újrafeldolgozásig is az érdeklődők rendelkezésére áll, egyszersmind segíti, ösztönzi a további adatfelkutatást, feltárást.
A jelen összeállítás tehát nem az RMNY igényességével kívánja az RMK III kiegészítéseit közreadni, hanem inkább a Sztripszky-féle Adalékokhoz hasonló céllal készült.
Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Régi Magyar Könyvtár III/1. (töredék) Régi Magyar Könyvtár III/1. (töredék)
Állapot:
8.480 Ft
4.240 ,-Ft 50
21 pont kapható
Kosárba
konyv