1.034.170

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti szakmacsoport kiegészítő tankönyve II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 539 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-582-5
Megjegyzés: 141 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Perjés László: Kertészeti alapismeretek3
Kertészeti termesztés fogalma5
Kertészeti termesztés ágazatai5
Kertészeti termesztés népgazdasági jelentősége6
A zöldségtermesztő üzem7
Az üzem általános jellemzése7
A külterjes üzem jellemzői7
A belterjes üzem jellemzői8
Az üzem részei és berendezéseinek csoportosítása8
Az üzem, az üzemrészek és a berendezések elhelyezése9
Az üzem elhelyezése
Üzemrészek elhelyezése10
Berendezések elhelyezése10
Termesztő berendezések12
Növényágyak típusai12
Növényágyak részei14
Növényházak típusai15
Szaporítóházak16
Hajtatóházak18
Növényágyak, növényházak felszerelései, berendezései19
Takaró20
Árnyékoló20
Levegőzőfa21
Növényasztalok21
Szellőzőberendezés21
Öntözőberendezés22
Fénypótló berendezés22
Növényágyak, növényházak fűtésmódjai22
Meleg- és langyoságyak fogalma, készítése25
Hideg- és szabadföldi növényágyak fogalma, készítése28
Termesztő berendezések, felszerelések karbantartása29
Zöldségtermesztő üzemi raktárak és színek31
Szerszámraktár31
Méregraktár31
Műtrágyaraktár31
Földraktár32
Tároló színek32
Terményelőkészítő- és csomagoló színek32
Zöldségtermesztő üzem tároló helyiségei33
Termesztéshez szükséges edények33
Kéziszerszámok és eszközök36
Talajművelő szerszámok36
Vetés, ültetés eszközei39
Öntözés eszközei41
Terményszedés eszközei43
Válogatás, csomagolás eszközei44
Termesztéshez szükséges földnemek47
A gyümölcstermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései49
Az üzem általános jellemzése, formái49
Faiskola és részei50
A faiskola kiegészítő részei52
Termesztéshez szükséges berendezések, épületek, építmények52
Gyümölcstárolás építményei, épületei55
Termesztéshez szükséges szerszámok, eszközök59
Kézi talajművelés szerszámai59
Kézi ültető szerszámok59
Fanevelő és kéregápoló szerszámok62
A szedés edényei és eszközei65
Szedőedények65
Szedési eszközök68
Osztályozás, csomagolás, szállítás eszközei, anyagai70
Az osztályozás eszközei70
Csomagolás eszközei, anyagai71
A gyümölcstárolás edényei és anyagai74
A szőlőtermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései75
Az üzem általános jellemzése, formái75
Termesztéshez szükséges berendezések, épületek, építmények77
Csemegeszőlő-csomagoló helyiség78
Szőlő-eltartó helyiség78
A borszőlő feldolgozásához szükséges építmények79
Termesztéshez szükséges eszközök és anyagok82
A szőlőszüret eszközei és edényei83
A borszőlő szállítóedényei84
Erjesztés, borkezelés, tárolás edényei85
Hordók85
Fejtőedények87
Pinceműveletek eszközei89
Csemegeszőlő csomagolás eszközei, anyagai91
A dísznövénytermesztő üzem, annak berendezései, felszerelései94
Dísznövénytermesztő üzem jellemzése94
A dísznövénytermesztő üzem típusai95
Dísznövénytermesztő üzem berendezései97
Növényágyak, növényházak fűtése97
Növényágyak, növényházak berendezései98
Termesztéshez szükséges edények99
Termesztéshez szükséges eszközök, szerszámok100
Termesztéshez szükséges földnemek100
A csomagolás eszközei, anyagai101
A növények szaporítása102
A szaporítás fogalma, jelentősége103
Ivaros szaporítás105
A vetőmag tulajdonságai105
A vetőmag használati értéke107
Ivartalan szaporítás108
Szaporítási módok természetes úton fejlődött növényi részek leválasztásával108
Szaporítás növényi részek meggyökereztetésével110
Ivartalan szaporítás szövetátültetéssel, ránövesztéssel115
Szabó Károly: Földműveléstan125
Éghajlati alapismeretek127
A meteorológia és agrometeorológia tárgya és feladata127
A légkör anyaga, alkotórészei, méretei128
Légköri elemek131
A napsugárzás131
A léghőmérséklet135
A levegő nedvessége141
A légnyomás144
A levegő áramlása146
Felhő, köd, csapadék147
A talaj hőmérséklete148
Éghajlati övezetek150
Magyarország éghajlatának főbb vonásai151
Csapadékeloszlás, szélviszonyok, napsütéses órák száma152
Az időjárás előrejelzése155
Tavaszi fagyok és védekezési lehetőségek156
Talajtani alapismeretek158
A talaj fogalma és keletkezése158
A talaj képződése159
A talaj alkotórészei162
A talaj élő alkotóelemei163
A talajélettelen alkotóelemei164
Talajkolloidok165
A talaj fontosabb tulajdonságai168
A talaj összetétele168
A talaj kötöttsége169
A talaj szerkezete170
A talaj kémhatása172
A talaj kémhatásának pH értéke174
A talaj rétegezettsége175
Talajszelvény-viszgálat és mintavétel178
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása180
A talaj vízgazdálkoása180
A talaj levegőgazdálkodása181
A talaj hőmérséklete183
A talaj tápanyaggazdálkodása184
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodásának összefüggései186
A hazai talajtípusok187
A talajjavítás jelentősége és módszerei190
Talajtérképek192
A trágyázás194
A trágyázás célja és jelentősége194
Trágyák csoportosítása195
Szervestrágyák196
Műtrágyák209
A talajművelés226
A talajművelés célja és alapelvei, a talajművelés alapműveletei226
A talaj fordítása227
Talaporhanyítás, lazítás234
A talaj keverése, tömörítése és egyengetése238
Talajművelési rendszerek241
Öntözési alapismeretek254
Az öntözés jelentősége254
Az öntözővíz minősége256
Öntözővíznyerési lehetőségek257
A talajvíz és hasznosítása258
Az éghajlati tényezők szerepe az öntözésben260
Az öntözés talajtani vonatkozásai262
Az öntözés hatása a talajra263
A talaj víztartalmának megállapítása, az öntözővíz mennyiségének kiszámítása265
Az öntözés időpontjának meghatározása267
Öntözési célok268
Az öntözés módjai270
Öntözőberendezések karbantartása és tárolása281
Ültetvények öntözése282
Dr. Kaiser Géza: Üzemi ismeretek és a főbb kertészei munkafolyamatok szervezése285
Általános üzemi ismeretek287
A mezőgazdasági (kertészeti) termelés helye a népgazdaságban287
A mezőgazdasági termelés szervezeti egységei288
A mezőgazdasági üzemek csoportosítása288
A mezőgazdasági termelésre ható tényezők290
Természeti tényezők291
Közgazdasági viszonyok292
A mezőgazdasági üzemek sajátosságai292
A mezőgazdasági üzemek szerkezete293
Művelési ágak293
Az üzemágak fogalma, csoportosítása295
A mezőgazdasági üzemek szervezete, irányítása297
A mezőgazdasági üzem termelőeszközei299
Munkaerőgazdálkodás a mezőgazdasági üzemekben303
Az állami gazdaságok313
Mezőgazdasági termelőszövetkezetek320
Anyaggazdálkodás335
A zöldségtermesztés és főbb munkafolyamatainak szervezése344
A zöldségtermesztés üzemtípusai és művelési módjai344
A palántanevelés szervezése345
A gyümölcstermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése374
A gyümölcsös területének előkészítése374
A telepítés szervezése375
Területbeosztás, fahelyek kitűzése375
A gyümölcsfák ültetése, pótlása377
A szőlőtermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése410
Az anyatelepek munkáinak szervezése410
Európai gyökeres vesszők előállítása411
Oltványok előállítása413
A telepítés előtti munkák szervezése414
A telepítés munkafolyamatai416
A támberendezések beállítása417
Az új telepítések fontosabb munkái418
A metszés szervezése420
A talajmunkák szervezése422
A talajmunkák szervezése422
A tápanyagutánpótlás szervezése423
A növényvédelem szervezése425
A zöldmunkák szervezése429
Az öntözés szervezése430
A borszőlő szüretelése431
A borszőlő feldolgozása433
A csemegeszőlő szüretelése434
A csemegeszőlő feldolgozása, csomagolása, szállítása435
A termelőüzemi borkezelés munkafolyamatai436
A szőlőtermesztés munkaszervezete, munkaerőszükséglete438
A dísznövénytermesztés főbb munkafolyamatainak szervezése441
A dísznövénytermesztés üzemi és szervezeti tagolódása441
Üvegházi dísznövények termesztésének szervezése442
Időszakos kezelési munkák a dísznövénytermesztő üvegházakban446
Díszfaiskola telepítése, ápolása455
Díszfaiskola kitermelése, csomagolása, szállítása456
Békefi Gusztáv: Munkaegészségtan467
A munka biztonságának alapvető feltételei469
A munkavédelem fogalma, célja és területei469
A baleset fogalma469
A munkára való alkalmasság470
A biztonsági előírások és feltételek megtartása471
Magatartás és rend472
Személyi egészségvédelem472
Foglalkozási ártalmak és betegségek477
Foglalkozási fertőzések493
Foglalkozási neurózis, allergia494
Általános üzemi munkaegészségügyi követelmények495
Műhelyek és munkahelyek egészségi és biztonsági feltételei500
A műhelyi munkák biztonsága505
Az erő- és munkagépekkel végzett munka biztonsága508
Az elektromosság biztonságtechnikája515
Tűzelhárítási alapismeretek521
Az anyagok és létesítmények tűzveszélyessége521
A tűzkárok megelőzésének hatósági és üzemi szervezettsége523
A használat fontosabb tűzrendészeti szabályai525
A tüzek leküzdése (tűzoltás)528
Tűzriadó terv528
Tűzkészültségi és tűzfigyelő szolgálat529
A tűz oltása529
A tűzoltó készülékek használata530
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv