A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nagyatád egy kertészgazdaságának leírása, agrobotanikai értékei és géntartalékai

Különlenyomat az Agrártörténeti Szemle 1978 évi 1-2. számából

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 17 oldal
Sorozatcím: Agrártörténeti Szemle
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Különlenyomat.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kultúrnövény-tájfajták száma, a népi növényismeret és a használat mértéke egyre csökken. A magyar paraszti társadalom átalakult. A termelőszövetkezetek létrejöttével az önálló és önellátó... Tovább

Előszó

A kultúrnövény-tájfajták száma, a népi növényismeret és a használat mértéke egyre csökken. A magyar paraszti társadalom átalakult. A termelőszövetkezetek létrejöttével az önálló és önellátó parasztgazdaságok eltűntek, nagyüzemi módszerek honosodtak meg a mezőgazdasági termelésben. A nagyüzemek létrejötte szükséges volt, új termelési viszonyok váltak szükségessé. A forradalmi átalakulás azonban akkor megy végbe helyesen, ha a megszüntetett gazdasági-társadalmi alakulat valódi értékei nem semmisülnek meg. Ezeknek az értékeknek a megtartása fontos feladat.
Különösen fontosnak tartjuk egy-egy szellemi és tárgyi szempontból gazdag parasztgazdaság értékeinek a megmentését. Hároméves rendszeres felvételezés alapján ezúttal megpróbáljuk ismertetni a Somogy megyei Nagyatád egyik kültelkén levő parasztgazdaság sajátos, kivételesen gazdag géntartalékait és a hozzájuk tartozó szellemi értékeket. A parasztkert tulajdonosa Hrankai Józsefné született Gullner Mária, aki több mint 200 növény nevére és használati módjára emlékezik. Noha a növények egy része közönséges, gyakran termesztett faj, mégis összességében gazdagnak mondható Hrankai Józsefné ismerte. Valószínűleg az eltelt nyolcvan esztendő koptatott is emlékezetén. Röviden ismertetjük életét és kertjének történetét.
Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv