1.029.841

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermesztés-Szőlőművelés-Borászat

Tanárképző Főiskolák-Kertészeti ismeretek/Kézirat

Szerző
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 229 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi szám: J11-709. Megjelent 108 példányban, 105 fekete-fehér ábrával. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Gyümölcstermesztés3
A gyümölcstermesztés népgazdasági jelentősége5
A gyümölcstermő növényeink csoportosítása9
Gyakorlati csoportosítás9
Külső testalakulás szerinti csoportosítás10
A gyümölcstermő növények részei11
A gyümölcstemesztés természeti feltételei17
A hőmérséklet17
A csapadék18
A fény19
A szél19
A talaj19
A domborzat21
A gyümölcstermő növények szaporítása21
A gyümölcstermő növényeink ivaros szaporítása21
A gyümölcstermő növényeink ivartalan szaporítása22
Az ivartalan szaporítási módok22
A faiskolai termesztés27
A gyümölcsfaoltványok felnevelése28
A gyümölcsös telepítése36
A gyümölcsösök formái36
A gyümölcsös tervezése38
Ültetési rendszerek40
A terület előkészítése és a fák helyének kitüzése43
A gyümölcsfák ültetése és nyulkárok elleni védelme44
A fiatal gyümölcsös gondozása46
A fiatal gyümölcsös első évi kezelése46
A fiatal gyümölcsfák alakító metszése47
Hagyományos koronaformák49
Az intenzív gyümölcsösök koronaformái53
A termő gyümölcsös gondozása56
A termőfelület mérése56
A gyümölcsfák termőegyensulyának kialakitása és fenntartása57
Koronaritkitó metszés57
A gyümölcsfák termőre metszése58
A gyümölcsfák ifjitó metszése60
A termőgyümölcsfák egyéb ápolási munkái60
A gyümölcs talajmunkái61
A gyümölcsös trágyázása64
A gyümölcsös öntözése66
Köztestermesztés67
A gyümölcsös növényvédelme68
A gyümölcs szedése és kezelése70
A gyümölcstermés tárolása és feldolgozása72
A gyümölcs tárolása72
A gyümölcs tartósítása72
Az alma termesztése76
Az almatermesztés jelentősége76
Az almafa leirása77
Az alma természeti feltételei és termőtájai77
Az alma alanyai és telepítési rendszere78
Az alma fajtái79
Termesztéstechnológiája81
Az almafa gombabetegségei82
Az almafa állati kártevői85
A körte termesztése87
A birs termesztése92
A naspolya termesztése94
A cseresznye termesztése95
A meggy termesztése99
A kajszi termesztése101
Az őszibarack termesztése105
A szilva termesztése109
A dió termesztése112
A mandula termesztése115
A szamóca termesztése117
A málna termesztése122
A köszméte termesztése124
A ribiszke termesztése126
Szőlőmüvelés129
A szőlészet és borászat népgazdasági jelentősége131
A magyar szőlőmüvelés története133
Borvidékek és bortermő helyek136
A szőlőtőke részei és életmüködése141
A szőlőtőke részei141
A szőlőtőke gyökérzete142
A szőlőtőke fás részei142
A szőlőtőke zöld részei144
A szőlő életmüködése148
A szőlő környezeti igényei150
A szőlő szaporítása152
A szőlő vegetatív szaporítása153
A dugványozás153
A bujtás161
A döntés vagy homlitás164
Az oltás164
Fásoltás164
Zöldoltás167
Uj szőlőültetvény telepítése168
A területrendezés169
A telepítés előtti munkák170
Az ültetés171
A szőlő támaszrendszere173
Termőszőlők támaszrendszere173
Anyatelepek támaszrendszere176
A szőlő művelésmódjai177
Fejművelés177
Bakművelés178
Alacsony kordonművelés179
Magas kordonművelés179
Lugasművelés180
A termő szőlő metszése és zöldmunkái183
A metszés183
A szőlő zöldmunkái184
A szőlő talajmunkái184
A fedés184
A nyitás185
A kapálások185
A szőlő trágyázása186
A szőlőben adagolandó trágyák mennyisége és minősége186
A trágyázás ideje és módja187
A szőlő növényvédelme188
Időjárás okozta károsodások188
Élettani betegségek190
Növényi kórokozók190
Állati kártevők199
Szőlőfajta ismeret202
Fehérborszőlőfajták202
Minőségi fajták202
Tömegbort adó fajták203
Vörösbor-szőlőfajták204
Csemegeszőlőfajták204
Direkttermők206
Alanyfajták206
A termés szedése és feldolgozása207
A termés érése207
A termés szedése207
A termés feldolgozása209
Az étkezési szőlő téli eltartása211
Borgazdaságtan214
Egyszerű borkezelés214
Iskolázó borkezelés215
A must és a bor javítása216
Borbetegségek217
Borhibák219
A bor vizsgálata220
Irodalomjegyzék222

Szabó Lászlóné

Szabó Lászlóné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabó Lászlóné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv