A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Szabó és Mátéffy Villamosipari R.-T. Jubileumi Könyve 1919-1929

A vállalat tízéves fennállása emlékére

Szerző

Kiadó: Szabó és Mátéffy Villamosipari R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 51 oldal
Sorozatcím: Szabó és Mátéffy Villamosipari R.-T. Jubileumi Könyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Zsinórral átfűzött, kiadói papírborítóban. Fekete-fehér képekkel, diagramokkal és egy térképpel illusztrált. Ifj. Kellner Ernő Könyvnyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Van vállalat, mely megfelelő tőkével, berendezéssel, kialakult célokkal kezd egyszerre céljai megvalósításához, viszont vannak vállalatok, melyek egész kis kezdetből elindulva, lépésről-lépésre... Tovább

Előszó

Van vállalat, mely megfelelő tőkével, berendezéssel, kialakult célokkal kezd egyszerre céljai megvalósításához, viszont vannak vállalatok, melyek egész kis kezdetből elindulva, lépésről-lépésre tudnak csak eljutni arra a helyre, amelyet alapítói maguknak előre megálmodtak.
Ez utóbbiak közé tartozik a Szabó és Mátéffy-vállalat is.
Tíz év rövid idő, de elég volt neki arra, hogy a csak néhány emberrel dolgozó miskolci műhelyből budapesti gyári vállalattá fejlődhessék, hogy nevét ismertté tegye, s alkotásaival a magyar munkának szerte az országban emléket állítson.
Nagyon helyesen érezte meg a vállalat, hogy a Csonkaország egyik legnagyobb fontosságú közgazdasági kérdése az energiagazdálkodás újjászervezése. Megérezte, hogy a villamosenergiának hazánkban is rövid időn belül győzedelmesen kell megvívni hódító hadjáratát és hogy egyetemes nemzeti érdek az, hogy a villamosenergia eljutván minden városba, faluba és tanyára, fokozza a gazdasági élet termelőképességét és emelje a lakosság kulturális életszínvonalát.
Az elgondolás helyes volt. Országunk villamosítása az elmúlt években nagyot haladt előre és e nagyarányú munkából a vállalat derekasan kivette részét. A villamosenergia használatának napról-napra több hívet szerezve, mind nagyobb körben építette a távvezetékeket, községi hálózatokat, s egyre több községnek, városnak a villamosárama jutott el az általa gyártott transzformátorokon, kapcsolókon és műszereken keresztül a nagy- és kisfogyasztóhoz, s munkássága nyomán egyre több dolgos kéz találta meg mindennapi kenyerét.
E vállalat életében is voltak természetszerűleg megpróbáltatások, nehéz órák, nyomasztó napok, hiszen e tíz esztendő összeesik a magyar közgazdaság történetének egyik legválságosabb időszakával. De épen az, hogy a vállalat amely a leggyászosabb pusztulás idején a semmiből született, amely az infláció, majd a valuta stabilizációja után bekövetkezett mélyreható gazdasági depresszió idején élte gyermekkorát, gyökeret tudott verni, erős sudarú terebélyes fává tudott növekedni, bizonysága annak, hogy akik nevelték és gondozták, szeretettel, hozzáértéssel viselték sorsát szívükön.
Örömmel és büszkeséggel emlékezhetik meg a vállalat az első tíz esztendőről, hittel és bizalommal tekinthet a megérdemelt további fejlődése elé. Vissza

Tartalom

Előszó, írta Söpkéz Sándor műegyetemi tanár, országgyűlési
képviselő, a vállalat elnöke 3
Tíz év története, írta Szabó Miklós mérnök, a vállalat
ügyv. igazgatója ...5
Gyárunk és gyártmányaink, írta dr. Liska József
műegyetemi rk. tanár, a vállalat ügyv. igazgatója .21
Távolsági vezetékek és elosztóhálózatok építése,
írta Mátéffy József mérnök, a vállalat igazgatója .37
Tanonciskolánk ismertetése. 48
Zárószó, írta báró Ragályi-Balassa Ferenc főrendiházi tag,
a vállalat alelnöke 51
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv