1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Üllés története és népélete


A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Napjaink változó világában az egyik biztos pont szülőföldünk. Az ember egyszerre több közösségbe is tartozhat, sorsát elsősorban mégis családja és lakóhelye formálja. Amikor a... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Napjaink változó világában az egyik biztos pont szülőföldünk. Az ember egyszerre több közösségbe is tartozhat, sorsát elsősorban mégis családja és lakóhelye formálja. Amikor a képviselőtestület döntött községünk történetének megíratásáról mai sorsunk múltbéli alapjainak föltárása vezette. Falunk történelmi múltja jellegzetes, az itt álló középkori települést elpusztította a tatár, a későbbi kun szálláson sokáig török volt az úr, majd jött a terület elzálogosítása a Német Lovagrendnek. Az itt lakók azonban mindig talpra álltak, volt erejük újrakezdeni az életet a megpróbáltatások után. Címerünkben a Napot ébresztő kakas e föld dolgos népének állít emléket. Szülőhelyünk korábbi elnevezései, puszta, szállás, dűlő szétszórt tanyai településvilágra utalnak, melyek az anyaközséghez, Dorozsmához tartoztak. Ez a sok-sok családi fészek, egyéni birtok tömörült önálló községgé a 20. század közepén. így falunk saját közigazgatási élete nem is olyan régi, de múltja annál több büszkeségre ad okot.
Megismerni a régit tanulságos, de a szülőföld története nem egyszerűen tudományos ismeretbővítés, hanem mai létezésünk fontos érzelmi és értelmi fogódzkodója. Házak, templomok, temetők - egy-egy apró közösség múltjának ma is látható, kövekbe, fába formálódott emlékei. Létrehozói és a sírkertben nyugvók között ott vannak őseink, akiknek utódai generációs láncolatot alkotnak, melynek végén viszont mi vagyunk, mai üllésiek. Elődeink életét mi visszük tovább, szülőhelyünk múltja községünkben folytatódik. Az előttünk fekvő könyv tudományos hitelességgel állítja elénk szűkebb hazánk történetét, de a közösségre érvényes igazságok mellett ki-ki fölfedezheti benne személyes történelmét családi vonatkozásokban vagy a könyvben olvasott esemény és a megélt tapasztalat hasonlósága alapján.
Jó szívvel ajánlom e könyvet elsősorban földijeimnek, hisz miattuk és épülésükre íródott. De tanulhat belőle a szomszéd települések népe is, mert a történelmi idő és tér sok rokon vonással gazdagította a vidék életét. Végül haszonnal forgathatja minden érdeklődő, mert új ismereteket nyer, s általa csak gyarapodik tudása.
Létrejöttéért köszönetet mondok Üllés Képviselőtestületének, mely vállalta az anyagi áldozatot és a tudós szerzőgárdának, mely föltárta számunkra szűkebb pátriánk természeti értékeit, régi eseményeit, népszokásait és jelen állapotát. Abban a reményben bocsátom útjára, hogy múltunk megismerése tovább erősíti az üllésiek önbecsülését, és szülőföldjük iránti szeretetét.
Dr. Nyáriné Tajti Anna Vissza

Tartalom

TERMÉSZETI KÖRNYEZET
Körmöczi László - Gaskó Béla: Természeti értékek Üllés környékén 7
Kiss Tímea: Üllés természeti földrajza 27
Mucsi Mihály: A föld, a talaj, a táj 41
TÖRTÉNELEM
Gyucha Attila: A határ településtörténete az őskortól a törökkor végéig 60
Szegfű László: A középkori település 69
Géczi Lajos: A jászkun évszázadok 122
Szabó Pál Csaba: Csongrád vármegye kötelékében 143
Farkas Csaba: A két világháború között 197
Farkas Csaba: A község története 1948-1973-ig 248
Rácz Attila Endre: A rendszerváltás előtt és után (1974-2002) 326
NÉPÉLET
Kristóné Fábián Ilona: Belterületi és külterületi földrajzi nevek 379
Nagy Netta: Az emberélet hajnala, dele és alkonya. Az életfordulók szokásai
Üllésen 396
Ozsváth Gábor: Tanyák a homokon 420
NAPJAINK
Folberth Péter: Társadalmi-gazdasági földrajzi helyzet 473
Hely- és névmutató 492
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv