1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsfajta-ismeret és -használat

Az agráregyetemeken és -főiskolákon javasolt tankönyv

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv fajtahasználatban jártak szakemberek és nemesítők együttműködésével született. Az 1-7. fejezetben a téma általános kérdései (fajták elnevezése, fajtanevek használata, fajták származása, nemesítése és megválasztása, fajták növekedési jellemzői, a fajtahasználat korszerűsítési lehetőségei, a fajtameghatározás szempontjai) tanulmányozhatók. A további fejezetek azonos tematika alapján fajok szerint ismertetik a fajtákat, végül az alanyfajták részletes bemutatására kerül sor. A fajták közti eligazodást 486 színes felvétel segíti.

Tartalom

Előszó11
Dibuz Erzsébet - Soltész Miklós: A fajták elnevezése, a fajtanevek használata13
Surányi Dezső: A gyümölcsfajok és -fajták származása és keletkezése17
A gyümölcsfajok származása17
Vad fajok domesztikációban21
A gyümölcsfajok (szülőfajok, alapfajok, termesztett fajok s helyi változatok) eredete, a fajták keletkezésének sajátosságai23
A hibridek és a szelekció szerepe az új formák létrejöttében36
Soltész Miklós: Fajták nemesítése42
A gyümölcsfajta-nemesítés hazai eredményei42
A nemesítés célkitűzései és módszerei47
A fajták nemesítési értéke54
Soltész Miklós: A fajták megválasztása59
A fajtahasználat általános szempontjai59
A gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságok61
Külső megjelenés61
Beltartalmi érték és belső morfológiai jellemzők65
Biológiai és reológiai jellemzők, illetve feldolgozhatóság70
A fajták termesztési értéke73
Bubán Tamás: A gyümölcstermő növények növekedési tulajdonságai75
A gyümölcsfák testalakulásának szerveződése75
Az elágazódás szabályozó rendszerei: akrotonia és csúcsdominancia76
A gyümölcsfák növekedésének általános jellemzése79
A gyümölcsfák növekedési tulajdonságainak gyakorlati vonatkozásai84
Növekedési tulajdonságok, koronaméret, művelési rendszer93
Hunyady Miklós: Az új fajták köztermesztésbe vonása98
Az új fajták köztermesztésbe vonásának mai rendje98
Fajtakísérlet és fajtaminősítés98
A fajta tömeges szaporítása99
A fajtafenntartó nemesítés helye a szaporítóanyag-termesztés rendszerében100
A köztermesztésbe vonás gyorsítása101
A fajtahasználat szabályozása101
A tömeges szaporítás gyorsítása105
Fajtaoltalom (szabadlom) és védjegy106
A klónszelekció fogalma és módszere107
Dibuz Erzsébet: A fajták leírása és meghatározása108
A fajtabélyegek típusai108
A fajtameghatározást segítő bélyegek110
A reproduktív szervek határozóbélyegei110
Vegetatív szervek határozóbélyegei115
A fajtameghatározás sajátosságai a gyümölcsfajoknál117
Soltész Miklós - Szabó Tibor: Alma119
Kiemelt jelentőségű fajakörök, illetve fajták122
Kisebb jelentőségű fajtakörök, illetve fajták122
Ígéretes fajták149
Hagyományos fajták149
Lisztharmattal szemben toleráns hazai fajták151
Betegségekkel szemben rezisztens, illetve erősen toleráns külföldi fajták152
A termesztésből kiszorult, régi magyar fajták154
Göndör Józsefné: Körte156
A Pyrus communis fajtáinak csoportosítása161
A japánkörte- (nashi-) fajták általános jellemzése 164
Kiemelt jelentőségű fajták166
Kisebb jelentőségű fajták171
Ígéretes fajták177
A Pyrus communis fajtái177
Nashifajták180
A nemesítéshez felhasználható génforrások182
A fontosabb hazai génforrások182
Szabó Tibor: Naspolya196
Kiemelt jelentőségű fajták197
Szabó Zoltán: Őszibarack200
Kiemelt jelentőségű alapfajták209
Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták209
Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták211
Nektarinok213
Ipari (befőtt) fajták214
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták217
Frissfogyasztási, sárga húsú molyhos fajták217
Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták220
Nektarinok222
Ígéretes fajták225
Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták225
Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták228
Nektarinok230
Kerek Mária Magdolna - Nyujtó Ferenc: Kajszibarack (sárgabarack)234
Kiemelt jelentőségű fajták238
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták241
Ígéretes fajták246
Elsősorban a nemesítésnél használható génforrások254
Hazánkban fellehető régi fajták254
Külföldi fajták256
Surányi Dezső - Erdős Zoltán: Szilva258
Kiemelt jelentőségű fajták262
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták267
Ígéretes fajták272
Európai szilvafajták272
Nem európai szilvafajták (japánszilva, amerikai szilva, egyéb hibridek)277
Nemesítésnél számításba vehető génforrások281
Külföldi génforrások281
Hazai génforrások283
Apostol János: Meggy288
Szabó Tibor - Pethő Ferenc: Az északkelet-magyarországi tájfajta-szelekció eredményei 293
Kiemelt minőségű fajták294
Északkelet-magyarországi tájfajták298
A termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták301
Ígéretes fajták305
Génforrások, elsősorban nemesítési célra307
Apostol János - Brózik Sándor: Cseresznye309
Kiemelt jelentőségű fajták314
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták319
Ígéretes fajták321
Génforrások, elsőpsorban nemesítési célra328
Brózik Sándor: Mandula330
Kiemelt jelentőségű hazai fajták331
Kisebb jelentőségű hazai fajták334
Egyéb régi fajták335
Szentiványi Péter: Dió336
Kiemelt jelentőségű fajták337
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták338
Ígéretes fajták340
Szentiványi Péter: Gesztenye343
Hazai tájtermesztésre alkalmas fajták343
Szentiványi Péter: Mogyoró347
Kiemelt jelentőségű fajták348
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták349
Ígéretes fajták350
Génforrásként szereplő régi fajták350
Szilágyi Kálmán: Szamóca352
Kiemelt jelentőségű fajták356
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták363
Ígéretes fajták366
Egyéb különleges fajták369
Kollányi László: Málna, szeder és szedermálna371
Kiemelt jelentőségű málnafajták373
Kisebb jelentőségű, illetve a termesztésből kiszoruló málnafajták376
Ígéretes málnafajták377
Kísérleti telepítésre, illetve génbanki vizsgálatra javasolt málnafajták380
Kiemelt jelentőségű szederfajták382
Ígéretes szederfajták383
Kiemelt jelentőségű málnaszeder-fajták384
Harmat László: Köszméte385
Kiemelt jelentőségű fajták386
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták388
Ígéretes fajták389
Porpáczy Aladár: ribiszke, riszméte390
Fekete ribiszke393
Kiemelt jelentőségű fajták393
Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták395
Már nem termesztett, de hazánkban még fellelhető, a nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták398
Piros ribiszke405
Kiemelt jelentőségű fajták405
Temresztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták407
Már nem termesztett, de a hazai nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták407
Ígéretes fajták409
Fehér ribiszke411
Kiemelt jelentőségű fajta411
Kevbésbé jelentős fajták, nemesítési génforrások412
Riszméte (ribiszke-köszméte)413
Kiemelt jelentőségű fajták414
Ígéretes fajták415
Porpáczy Aladár: Rózsa (csipkebogyó)417
Gyümölcstermő rózsafajták418
Porpáczy Aladár: Fekete bereknye419
Gyűjteményes feketeberkenye-fajták422
Elliot fajták422
Pers fajták422
Porpáczy Aladár: Festőbodza423
Külföldi fajták425
Osztrák fajták425
Dán fajták426
Nmet fajta426
Svájci fajta426
hazai fajtajelöltek417
Porpáczy Aladár: Magasbokrú áfonya428
Termesztésre ajánlott fajták429
Porpáczy Aladár: Homoktövis432
Termesztett fajták433
Porpáczy Aladár: Húsos som435
Termesztett fajták435
Hrotkó Károly: Alanyfajták437
Az alanyhasználat meghatározó tényezői437
Az alanyfajták nevezéktana438
Almaalanyok439
Körtealanyok449
Birs451
Vadcseresznye453
Sajmeggy455
Meggy458
Vadőszibarack460
Mandujla462
Mandulabarack alanyok462
Myrobalan464
Kökényszilva467
Szilva469
Kajszibarack470
Dióalanyok472
Mogyoróalanyok473
Aranyribiszke473
Szelídgesztenye474
Ajánlott szakirodalmi források475
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv