1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcstermesztés, -tárolás, -értékesítés szervezése és ökonómiája

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 248 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-082-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (Z. Kiss László)11
A gyümölcstermesztés feltételrendszere (Z. Kiss László)13
A gyümölcságazat helye, szerepe13
A világ mérsékelt övi gyümölcstermésének változása13
Helyünk Európában15
A hazai fajszerkezet változása17
A régiók szerepe gyümölcstermésztésünkben18
A termésátlagok változása20
A gazdaságméret és a versenyképesség20
Az Európai Unióhoz való csatlakozás és az ágazat versenyképessége (Lux Róbert - Z. Kiss László)21
Versenyképességünk növelésének lehetőségei21
Versenyképességünk növelésének feltételei a kivitelben23
A versenyképesség növelésének feltételei a belső piacon24
Külső feltételek a versenyképesség javításában24
Az ökológiai gyümölcstermesztés, mint az ágazat egyik lehetősége (Z. Kiss László)25
A szermaradvány, mint kivitelt akadályozó tényező25
Az ökológiai gazdálkodás támogatása26
Az ökológiai gazdálkodás várható változása27
Az ökológiai és az integrált almatermesztés összefüggései27
A Nemzeti Agrár-Környezeti Program és az ökológiai, illetve integrált gyümölcstermesztés28
Az integrált gyümölcstermesztés (Inántsy Ferenc)28
Szerepe, célja28
Megfontolások az integrált termesztésben30
Az integrált növényvédelem és technológia31
A feldolgozás célú integrált minőségi gyümölcstermesztés (Henze Edda)32
Az integrált gyümölcstermesztési rendszer32
Az integráció és koordináció33
Kapcsolattartás a rendszer tagjaival33
A növényvédelmi előrejelzési rendszer34
Fajtaválaszték35
Intenzív ültetvények kialakítása közbeoltott fákkal (Sipos Lajos - Sipos Attila)37
A közbeoltott rész hatása és tulajdonságai38
Közbeoltott és törpe alanyú fákkal létesített ültetvények költsége és jövedelme40
Más gyümölcsfajú intenzív ültetvények létesítése közbeoltott fákkal41
A gyümölcstermesztés szerepe a vidékfejlesztésben (Holló Márta)41
Az innováció folyamata44
A falusi turizmus és szerepe44
Vidékfejlesztés támogatása hazánkban45
A gyümölcstermelés fejlesztése (Z. Kiss László)46
A várható gyümölcsszükséglet46
A termésátlagok és a fejlesztés összefüggései47
A terméshozam és a fajta48
A művelésmód és a terméshozam48
A talajminőség és a terméshozam49
A fejlesztési terv készítése (Z. Kiss László)50
Az ültetvénylétesítés tervezése52
A termőhely megválasztása (Nyéki József - Szabó Zoltán)54
A termőhely szerepe és a fagykárok megelőzése, mérséklése (Nyéki József - Szabó Zoltán)54
A gyümölcsfajok gazdaságon belüli társítása (Nyéki József - Szabó Zoltán)55
A csonthéjas gyümölcsfajták ültetvényen belüli társítása (Nyéki József - Szabó Zoltán)56
Almatermésűek társítása lehetőségei (G. Tóth Magdolna)57
Az almafajták társítási lehetőségei (G. Tóth Magdolna)58
Művelési rendszer kiválasztása (Nyéki József - Szabó Zoltán)59
A művelésmód aránya és a korszerkezet (Z. Kiss László)61
A terület előkészítése, tápanyagpótlás (Papp János)63
A gyümölcsös talajadottságai63
A terület előkészítése65
Trágyázás a talaj-előkészítés során66
Az ültetvényberuházás összefüggései (Z. Kiss László)69
Az ültetvénylétesítés ráfordításai69
Az ültetvénylétesítés pénzügyi forrásai71
A hitel, mint a saját forrás megelőlegezése72
Az amortizáció, mint a saját forrás része72
Az ültetvényberuházás gazdaságossága (Juhász Mária)74
Az ültetvényberuházás megtérülése (Juhász Mária)75
Az ültetvény életkora77
A gyümölcstermesztés munkaerőigénye (Z. Kiss László)78
Szakember-ellátottság, szaktanácsadás79
Gépek, épületek, eszközök a gyümölcstermesztésben (Z. Kiss László)79
A gyümölcstermesztés gépesítésének helyzete80
A termesztés gépellátottságának problémái80
A gépbeszerzés és gépkihasználás hatékony megoldása81
A gyümölcstermesztés forgóeszköz szükséglete (Z. Kiss László)81
A terméstechnológiai folyamatok szervezése és ökonómiája83
A metszés szervezése és ökonómiája (Bálint János)83
A kézi metszés és a metszőollók ergonómiája83
A metszés szervezése és költségei87
A tápanyagpótlás szervezése (Bálint János)90
A növényvédelem szervezése és gazdaságossága (Bálint János)93
A permetezőgépek munkateljesítményét befolyásoló tényezők93
A munkasebesség növelésének feltételrendszere96
A lémennyiség csökkentésének feltételrendszere96
A javasolt eljárás gazdaságossága97
A talajművelés és a vegyszeres gyomirtás szervezése (Bálint János)100
Az alternancia és a termésszabályozás ökonómiája (Bálint János)101
Az alternancia és csökkentésének módszerei a gyümölcstermesztésben102
Az alma vegyszeres termésszabályozásának kockázati modellje 103
A csonthéjasok terméskötődéseinek szabályozása (Nyéki József - Szabó Zoltán)106
A méhmegporzás technológiája (Nyéki József - Szabó Zoltán)107
Az öntözés szervezése és ökonómiája (Rédai István)108
A gyümölcsösök öntözésének feltételei108
Az éghajlati viszonyok109
A víz biológiai és ökonómiai tényező109
Az öntözővíz-szükséglet meghatározása110
Az öntözés tervezése és ökonómiai összefüggései112
Az öntözlés szervezése113
Az öntözés módja113
Az öntözés beruházási és üzemelési költségei114
Az öntözés költségei és hatékonysága116
Az alma- és körtetermesztés szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László)117
Az almatermesztés fejlesztése117
Az almatermeszéts felhasználása és fejlesztés118
A terület és a termés várható változása119
A fajta szerepe120
A gyümölcsbetakarítás szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László)121
A gyümölcsbetakarítás tervezése121
Az alma és a körte betakarítása122
Az áruvá készítés változásai127
A léalmatermesztés és az almasűrítmény-gyártás130
Az almatermesztés költség-jövedelem viszonyai133
Az ÁKFN (ár-költség-fedezet-nyereség) struktúra (Juhász Mária)133
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László)138
A csonthéjas gyümölcsök termesztésének fejlesztése138
Csonthéjasok termesztésének helyzete (Nyéki József - Szabó Zoltán)139
Alany- és fajtahasználat (Nyéki József - Szabó Zoltán)140
Várható változások a csonthéjasok hazai termesztésében (Nyéki József - Szabó Zoltán)142
A csonthéjasok gyümölcsösök betakarításának szervezése (Z. Kiss László)143
A csonthéjasok betakarítása143
A csonthéjasok gépi betakarítása144
A rázógép kiválasztása144
A gépi betakarítás hatékonyságát befolyásoló tényezők145
A fajszerkezet és a gépi rázás145
A meggy és cseresznye betakarítása146
Az őszibarack, a kajszi és a szilva betakarítása147
A csonthéjasok áruvá készítése149
A csonthéjasok jövedelmezősége150
A bogyósgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómilája (Z. Kiss László)151
A bogyósgyümölcsűek termesztésének fejlesztése151
A fajta szerepe152
A szamócatermesztés szervezése153
A szamóca betakarítása155
A málnatermesztés szervezése156
A málna betakarítása157
A sarj és a letermett vessző eltávolítása158
Málnatermesztés szuperintenzív módon158
A szedertermesztés szervezése159
A szamóca-, málna- és szedertermesztés jövedelmezősége160
A piros, fehér, fekete ribiszke és köszméte termesztésének szervezése160
A betakarítás szervezése161
A ribiszke- és köszmétetermesztés jövedelmezősége162
A héjasgyümölcsűek termesztésének szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László)163
A termesztés szervezése164
A dió betakarítása164
A diótermesztés jövedelmezősége165
A mandula-, mogyoró- és gesztenyetermesztés jövedelmezősége165
A gyümölcstárolás szervezése és ökonómiája (Z. Kiss László)167
Az alma- és a körtetárolás szervezése167
A tárolás szervezése168
A szabályozott légterű tárolás170
Tárolási veszteségek170
A húskeménység-változás és a tárolási időtartam összefüggése172
A tárolás előtti kezelések jelentősége173
A tárolás gazdaságossága174
A szabályozott légterű almatárolás optimalizálása175
A tárolókoszerűsítés költségei176
Az oxigénszegény légterű (ULO) tárolás177
Új módszer az alma tárolhatóságának és minőségének javítására177
A minőségváltozás a tárolás idején179
A csonthéjas gyümölcsök tárolásának szervezése179
A cseresznye és a meggy tárolása179
A kajszi és az őszibarack tárolása181
A szilva tárolása182
A bogyósgyümölcsűek tárolása184
A dió tárolása185
A termelők feladatai a tárolás gazdaságosságának javításában185
Az ösztönzés, a minőség és a kockázat a gyümölcstermesztésben187
A bérezés és az ösztönzés a gyümölcstermesztésben (Z. Kiss László)187
Az ösztönzés a betakarításban187
A vezetők ösztönzése188
A minőség és minőségirányítás a gyümölcstermesztésben (Kollár Gábor)189
A vezetés feladatai190
A folyamat szabályozása191
A minőségirányítás nyolc alapelve193
A minőségbiztosítási rendszer bevezetése194
A kockázat és a biztosítás a gyümölcstermesztésben (Z. Kiss László)194
Elemi kockázatok (Juhász Mária)194
A gazdasági, piaci kockázatok és kezelésük196
A gyümölcsértékesítés szervezése, integrálása198
Az integráció szerepe, feltételei (Z. Kiss László)198
A felvásárlás, értékesítés változása198
A termelés, értékesítés, feldolgozás integrációi198
Az értékesítés integrálásának feltételei199
A termelői integráció199
A kereskedelem integrációja (koncentrációja)200
A termelői értékesítés formái200
Termelői értékesítő szervezetek201
Az értékesítés helyzete, irányai202
Post harvest tevékenység202
Értékesítés áruházláncnak203
A láncok zöldség-gyümölcs beszerzési stratégiája204
A láncok igényei a beszállítókkal szemben és a termelők felkészültsége205
Az élelmiszer-kereskedelem változása 205
Az integráció és típusai a zöldség-gyümölcs szektorban (Z. Kiss László)207
Az integrációs kapcsolatok és az értékesítés208
A szerkezeti változások208
A családi gazdaságok210
A gazdaságméretek változása212
Az eszközkihasználás213
Az értékesítő-beszerző szövetkezetek integráló tevékenysége (Z. Kiss László)214
A szövetkezetek szerepe214
A forgalmazási költségek csökkentése szövetkezetek révén215
A szövetkezeti modell korlátai216
Gyümölcskereskedelem a XXI. század elején (Bálint János)217
Várható változások és szerepük217
Az internet szerepe a kereskedelemben221
Közvetlen értékesítés (direktmarketing)222
A vidék és a marketing összefüggései224
A kivitel, a minőség és a piac ökonómiai összefüggései (Z. Kiss László)225
A gyümölcskivitel ökonómilája225
A friss gyümölcs kivitele225
A tartósított gyümölcs kivitele226
Fontosabb exportpiacaink értékelése (Thurn László)227
Az előzmények227
A jelenlegi helyzet229
Kiviteli lehetőségeink várható alakulása230
Az almafogyasztás Németországban (Z. Kiss László)233
A feladatok (Z. Kiss László)235
A minőség javításának lehetőségei és szerepe az értékesítésben (Z. Kiss László)236
A minőségre ható tényezők236
A növényápolás hatása a minőségre237
A betakarítás és a minőség237
A minőség és a tartályláda beszerzése238
A minőség és az ár összefüggései238
A csomagolás és a minőség239
A minőség és az anyagi érdekeltség240
A szaktanácsadás szervezése (Z. Kiss László)241
A szaktanácsadás szerepe a gyümölcstermesztésben241
A megyei (regionális) szintű szaktanácsadás241
A szaktanácsadás második szintje242
A szaktanácsadás lehetséges területei242
A szaktanácsadás jelenlegi helyzete és fejlesztésének kilátásai243
A vállalkozói alapú szaktanácsadás244
A csoportos szaktanácsadás és a magán-szaktanácsadás hatékonysága244
Irodalomjegyzék246
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv