A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Magyar Szemle 1997. december

Új folyam VI. 11-12. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A magyar társadalom jóhiszemű, de tévelygő részének balítéletei jórészt onnan származnak, hogy nem a sajátos és hazai szempont szerint, hanem a divatos ideológiák szempontjai szerint értékel. Ha Magyarországon továbbra is magyar országot akarunk, akkor nyilvánvalóan ezt az értékelési módot kell először megdönteni. Hogyan? Úgy, hogy megpróbáljuk az idegen példa ellen a magyar hagyományt életre kelteni, vagyis megpróbáljuk időszerűsíteni a múltat, s megmutatni, hogy a régi nagyok tanításai vannak olyan találóak, mint a mai külföldi szóvivők inkább eszközként kezelt, mint eszménynek hitt ideológiái. ( ) A nemzetnek, mely azzal jutott az elidegenülés és az önmagából való kivetkőzés halálos partjaira, hogy elfeledkezett múltjáról, arról, hogy milyen szellemi és anyagi hódítások ellen kellett ezer esztendő óta szüntelen harcokban védeni létét és önállását, vissza kell adni először a múltját s visszaadni a legmodernebb eszközökkel, tehát a rotációstól és revüszerűségtől sem riadva vissza.... Tovább

Fülszöveg

A magyar társadalom jóhiszemű, de tévelygő részének balítéletei jórészt onnan származnak, hogy nem a sajátos és hazai szempont szerint, hanem a divatos ideológiák szempontjai szerint értékel. Ha Magyarországon továbbra is magyar országot akarunk, akkor nyilvánvalóan ezt az értékelési módot kell először megdönteni. Hogyan? Úgy, hogy megpróbáljuk az idegen példa ellen a magyar hagyományt életre kelteni, vagyis megpróbáljuk időszerűsíteni a múltat, s megmutatni, hogy a régi nagyok tanításai vannak olyan találóak, mint a mai külföldi szóvivők inkább eszközként kezelt, mint eszménynek hitt ideológiái. ( ) A nemzetnek, mely azzal jutott az elidegenülés és az önmagából való kivetkőzés halálos partjaira, hogy elfeledkezett múltjáról, arról, hogy milyen szellemi és anyagi hódítások ellen kellett ezer esztendő óta szüntelen harcokban védeni létét és önállását, vissza kell adni először a múltját s visszaadni a legmodernebb eszközökkel, tehát a rotációstól és revüszerűségtől sem riadva vissza. Azokban, akikben van némi ösztön és érzék a maguk magyarságának megjavítására, ez föltétlenül elindít egy olyan gondolatsort, melynek végén majd jobb nézetek, helyesebb ítéletek állanak. Mindez azonban csak a kezdet kezdete lehet, mert az emlékezés itt nem cél, hanem eszköz, mely ha céllá válik, az egykori „kacagányos apákra" felelőtlenül hivatkozó hazafi-romantikát éleszti csak, ha az egykorinál valamivel jobb formában is. Tehát előadódik egy bizonyos időpont, melyen az emlékezést ki kell egészíteni a jelen vizsgálatával, a hagyományismeretet a helyzetismerettel s a magyar nagyok nézeteit a magyar szociális helyzet és teendők képeivel, hiszen a nemzet nem csak „közös örömök és bánatok öröksége", hanem közös felismerése is a teendőkben a jelennek és „közös terv is a jövőben". (Szellemi Honvédelem. Részletek.)
Szabó Zoltán Vissza

Tartalom

A HETVENÉVES MAGYAR SZEMLE: EMLÉKSZÁM
ÚJ FOLYAM VI. 11-12. SZÁM 1997. DECEMBER
Kodolányi Gyula A HETVENEVES MAGYAR SZEMLE 3
Kodolányi Gyula A MAGYAR SZEMLE ES A FIATAL NEMZEDÉK 7
Saád József A REFORMKONZERVATIVIZMUS LAPJA 23
Zichy Mihály ADALÉKOK A MAGYAR SZEMLE TÖRTÉNETÉHEZ 37
Gróh Gáspár EGYMÁST METSZŐ KÖRÖK 61
Bethlen István HAGYOMÁNY ÉS FORRADALOM A POLITIKÁBAN 79
Szekfű Gyula NÉPISÉG, NEMZET ES ALLAM 101
Teleki Pál AZ EURÓPAI PROBLÉMA 117
Gratz Gusztáv KÖZÉP-EURÓPA BALKANIZÁLÓDÁSA 137
Szász Zsombor A MAGYAROK ERDÉLYBEN 147
Rónai András EGY NÉMET NEMZETISÉGI TÉRKÉP 167
Kerék Mihály MILYEN HÁTRÁNYOKKAL KÜZDENEK KISBIRTOKAINK? 177
Kovács Imre A GAZDASÁGI CSELÉDEK KERESETI ÉS MEGÉLHETÉSI VISZONYAI 195
Kosáry Domokos A GÖRGEY-KÉRDÉS 215
Szabó Zoltán SZELLEMI HONVÉDELEM 223
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv