1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Görög konyha

Szerző

Kiadó: Pannon-Literatúra Kft.
Kiadás helye: Kisújszállás
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím: Ízvarázslat
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 20 cm
ISBN: 963-9555-34-7
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ősi görög föld, ahol egykor istenek jártak-keltek az emberek között, tele van mesékkel. Ugyanez a megfoghatatlan érzés hatja át az ételeiket is, melyek mintha maguk is a mítoszok világából... Tovább

Előszó

Az ősi görög föld, ahol egykor istenek jártak-keltek az emberek között, tele van mesékkel. Ugyanez a megfoghatatlan érzés hatja át az ételeiket is, melyek mintha maguk is a mítoszok világából kerültek volna az asztalunkra. Talán a fennköltségük, gazdag ízesítésük, tálalásuk teszi, hogy ókori lakomák fogásaiként képzeljük el őket, noha abban az időben némelyiket valószínűleg kissé másként készítették el. A mai görög konyha kedvelt alapanyagai közül többet nem ismertek még az ókorban, ilyenek például a rizs és a paradicsom. Sok minden van persze, ami nem változott, az olajbogyó és a bor már antik időkben is a görög ételek varázsának elengedhetetlen tartozékai, legfontosabb ízesítői voltak.
Néhány étel ismerős lehet más népek konyhaművészetéből, a kebabot és a baklavát a török vagy az arab, a lasagnát az olasz ételek közé szokás sorolni, mindazonáltal Görögföldön is megvan a megfelelőjük, melyeket a görögök méltán éreznek sajátjuknak. Szívesen készítik ételeiket citromos, mentás ízesítéssel, joghurtos mártással. Előszeretettel és változatos módon használják fel tengereik gyümölcseit, a tintahalakat, rákokat, apró és nagyobb testű halakat. A húsok közül a bárányhús a legkedveltebb csemege, de vannak marhahúsból és sertéshúsból készült sültjeik is, melyeket nemritkán valamilyen zöldséggel vagy gyümölccsel párosítanak. A legtöbb étel mellől elmaradhatatlan az olívabogyó és a finom feta sajt. Az édességek többségében legfontosabb adaléka pedig a méz és a mandula.
A görög konyha olyan, akár a görög emberek, vidám és vendégszerető. Epikurosz szavait a görög szakácsművészet is megfogadta: "Élvezd az életet, de módjával!" Vissza

Tartalom

Articsókás, olívás és oregánás marha4
Ánizskapros-cukkinis falatok7
Baklava9
Birsalmás sertésszelet10
Bundás apróhal12
Citromos-joghurtos gríztorta14
Csicseriborsós, sült paradicsomos fokhagymaleves17
Csirke kebab citromos-joghurtos mártással18
Csirkemájas, tobozdiós, mazsolás rizottó20
Csőben sült hal (psari plaki)22
Görög bárány kebab25
Görög csibefasírt paradicsomszószban26
Görög fasírt (kefta)28
Görög rumos mogyorótorta31
Görög saláta33
Hideg joghurtleves35
Kardhal kebab paradicsommártással37
Mandulás morzsa39
Pastitcio (lasagna)40
Pácolt bárány kebab pitával, salátával és joghurtos mártással (arni souvlakia)42
Sajtos háromszög (triopetes)45
Serpenyőben sült citromos tintahal47
Spenótos garnéla48
Sült datolya almával50
Sült kecskesajt-saláta52
Sült nyúl olívaolajjal és hagymával55
Sült töltött csirke (kota yemista)57
Töltött szőlőlevelek (dolmades)59
Tzatiziki Sült padlizsános-fokhagymás mártás60
Vegyesbab- és zöldségleves62

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabó Zsolt könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv