A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ciszterciek

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Fotózta

Kiadó: Mikes Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 102 oldal
Sorozatcím: Szerzetesrendek a Kárpát-medencében
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-8130-61-X
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A nagyközönség úgy tudja, hogy a Ciszterci Rend a Bencés Rend "reformált", szigorúbb ága. Ez a vélemény nagyon felületes ismeretekre épít, és alapos felülvizsgálatra szorul. Maga a "Bencés Rend"... Tovább

Előszó

A nagyközönség úgy tudja, hogy a Ciszterci Rend a Bencés Rend "reformált", szigorúbb ága. Ez a vélemény nagyon felületes ismeretekre épít, és alapos felülvizsgálatra szorul. Maga a "Bencés Rend" sem pontos kifejezés egyházjogi szempontból, annak ellenére, hogy a bencések nevük után az OSB (Ordinis Sancti Benedicti) betűket írják. XIII. Leó pápa 1893. július 12-én kimondta, hogy a bencés kongregációk általa létrehozott szövetsége (konföderáció) nem "rend". Még kevésbé lehetett jogi értelemben "Bencés Rendről" beszélni 1098-ban, amikor Citeaux-t alapították. Citeaux alapítói sem gondoltak mindjárt egy új "rendre". Ők egy új stílusú monostor, a "Novum Monasterium" alapítására vonultak ki Molesme-ből, hogy visszatérjenek, amint ők mondták, Szent Benedek Regulája tisztaságához (puritas Regulae). De menjünk sorban.
A szerzetesélet szabályozására, az addigi tapasztalatok továbbadására a 4. századtól írott regulák készülnek, amelyek célja a legfőbb törvény és szabály, az Evangélium szolgálata. Ezen regulák között kimagasló helyet foglal el Szent Benedek Regulája, amelyet minden bizonnyal a 6. század közepén írt. A benedeki Regula szerint a monostor az "Istenszolgálat iskolája", amelyben a szerzetesközösség Krisztus fősége alatt, kinek helyettese az apát a testvérek szolgálatára, az Evangélium irányításával járja Isten parancsainak az útját, a liturgikus istendicséret (pous Dei), a lelki olvasás (lectio divina), a munka és más gyakorlatok harmonikus egyensúlyában.
Azt, hogy Szent Benedek Regulát írt, Szent Gergely pápa Dialógusaiból tudjuk. Ha ez az "életrajz" nem is tekinthető minden részletében történelmileg hitelesnek, azt mégis mutatja, hogy Szent Benedek miként fogadta azokat, akik a monostorba látogattak, sőt azt is, hogyan tevékenykedett ő maga a kolostoron kívül. Szent Gergely elmondja, hogy "Szent Benedek a körülöttük lakó népsokaságot folytonos igehirdetéssel igyekezett a hitre vezetni", sőt a szerzetestestvéreket is gyakran kiküldte a szomszédos faluba, "hogy buzdítsák a lelkeket". A nagy pápa azt mondja Benedek Regulájáról hogy jellemző vonása a mértékletesség (discretio). Vissza

Tartalom

Előszó3
Ciszterciek5
Ciszterci építészet7
Monostorokat alapító Árpád-házi királyok a 11-12. században12
III. Béla király a ciszterciek kiváló jótevője, 1172-119614
III. Béla utódai15
Nemzetségi és főúri monostorok16
Női monostorok17
A ciszterciek középkori monostorai Magyarországon (Táblázat)17
A generális káptalanok18
Az atyaapátok látogatása Magyarországon19
Élet a monostorokban20
A tatárjárás és a ciszterci monostorok22
A megújulás akadályai és kísérletei25
A helyek, ahol a ciszterciek imádkoztak és dolgoztak a 12-16. században26
A ciszterci apácák monostorai30
Elnéptelenedés és pusztulás, 1526-170031
Az újraéledés kezdetei32
A zirci apátság a magyarországi ciszterciek központja33
A Zirci Kongregáció34
Ciszterci tűzhelyek a török idők után, 1650-199735
És mégis élünk!40
Felhasznált irodalom41
A képek és helyleírások mutatója42
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv