A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejgazdasági ismeretek

Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 94 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági kiskönyvtár
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. 42 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A háziállatokat hasznos tulajdonságaik miatt tartjuk. Hasznuk más-más természetű. A szarvasmarhától tejet fejünk, amely legfontosabb táplálékaink egyike. A szarvasmarha húsa igen kiváló és fontos... Tovább

Előszó

A háziállatokat hasznos tulajdonságaik miatt tartjuk. Hasznuk más-más természetű. A szarvasmarhától tejet fejünk, amely legfontosabb táplálékaink egyike. A szarvasmarha húsa igen kiváló és fontos emberi táplálék. Az ország hússzükségletének körülbelül a felét szarvasmarhaállományunk szolgáltatja. A tehenet helyenkint még - helytelenül - igavonásra is használják, ez azonban a nagyarányú gépesítés mellett mindinkább háttérbe szorul; a gépierő sokkal olcsóbb, sokkal tökéletesebb munkát végez, mint az állati igaerő. A szarvasmarha leghasznosabb tulajdonsága mégis a tejelőképessége. Évente ötször-tízszerannyi tejet tud szolgáltatni, mint amennyi a testsúlya. Ezt a tejmennyiséget persze csak akkor adja meg, ha megfelelően takarmányozzzuk, ápoljuk és gondozzuk. A tehén tejtermelése nagyrészt fajtájától és takarmányozásától függ.
Szocializmust építő népi államunk a mezőgazdaság minden kérdésével előrelátóan, tervszerűen foglalkozik. A tervgazdálkodás nemcsak az állattenyésztésre, de a tejtermelésre is kiterjed. A népélelmezésben a tej az a táplálék, amelyet az ember csecsemőkorától élete végéig sohasem nélkülözhet. A tej táplálóereje igen nagy és olcsó. Az állattenyésztőknek tehát tervfeladatuk, hogy a dolgozók bőséges és jóminőségű tejszükségletét olcsón biztosítsák. Tejellátásunk most sem hiányos, bár a fasiszta rablók szarvasmarhaállományunk nagy részét kiirtották, vagy nyugatra hurcolták. A tejtermelés fokozása az állattenyésztés minden ágát fejleszti.
A fogyasztáson jelül termelt tejet „az ipar dolgozza fel. A tejből nemcsak különböző tejtermékeket gyártanak, hanem igen sok iparcikk nyersanyaga vagy alkotórésze. A Szovjetunióban a tejfehérjét (kazeint) a repülő-, a textil-, a papír-, a festék-, a bőr- és enyv-, a tápszer- és-gyógyszeriparban használják fel nagy mennyiségben. A kazeinből előállított tejkő (bakelith) a szaru, a csont, a celluloid, az ébenfa pótlására szolgál. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS. A tej gazdasági jelentősége 3
I. FEJEZET
A tej alkotórészei 6
A tej alkotórészeinek tulajdonságai. A tej fehérjéi. A tejzsír A tej cukor. A tejsók. A tej egyéb anyagai 7
II. FEJEZET
A tej tulajdonságai. A tej színe, szaga, íze, állománya, fajsúlya fagyáspontja, tapadóképessége, kémhatása, savfoka. A föcstej (kolosztrum) 12
III. FEJEZET
A tőgy szerkezete. A tőgy alakulása. A tőgy működése A tőgy szerkezete: mirigyállomány, kötőszöveti állomány, a "tőgy űrrendszere, a tőgy érhálózata, a tőgy ideghálózata 16
A tőgy alakulása: a tőgy alakja, a tejtükör, a tőgybimbók, a tőgy minősége, különböző tőgyalakulások, hibás tőgybimbóalakulások 21
A tőgy működése: a tej képződése, hogyan és hol képződik a tej? Miből képződnek a tej egyes alkotórészei? Mikor képződik a tej? Hogyan tárolódik a kész tej a tejmirigyben? A tej leadása. 25
IV. FEJEZET.
A tejtermelést befolyásoló tényezők. I. A fajta. 2. Az egyed. 3. A kor. 4. A takarmányozás. 5. Az ivóvíz. 6. Az ásványi anyagok. 7. A nemi élet jelenségei. 8. A tejelési időszak. 9. A szárazonállás. 10. A fejés és annak módjai. 11. Az állatok elhelyezése, gondozása. 12. Az igázás. 13. Az éghajlat és az időjárás. 14. A betegségek. 15. Egyéb körülmények 29
V. FEJEZET
A tej kezelése a termelőhelyen. A tej szállítása. Kifejés után a tejnek az istállóból való elszállítása. A tej szűrése. A tej hűtése és szellőztetése. A tej eltartása a szállításig. A tejedények, eszközök kezelése 67
A tej elszállítása a gazdaságból. Szállító edények. A szállítás módja.
VI. FEJEZET
A tej vizsgálata. A vizsgálat módjai. A mintavétel. A tej érzékszervi vizsgálata. A tej hőmérsékletének, szennytartalmának, fajsúlyának vizsgálata. A tej zsírtartalmának meghatározása. A tej savfokának, frisseségének, vizezésének, 6zódázásának, formalinnal való kezelésének, keményítő- vagy liszttartalmának megállapítása 77
VII. FEJEZET
Tejféleségek, tejkészítmények, figyelemmel a törvényes rendelkezésekre. Teljes tej. Minősített tej. Lefölözött tej. Természetes és mesterséges fölözés. Pasztőrözött tej. Forralt tej. Savanyú tej. Bivalytej. Juhtej. Kecskelej. Tejkészítmények: tejes italok. Tejpor vagy szárított tej. Aludttej. Joghurt. Kávétejszín, habtejszín. Tejföl. A tej fejése és kezelése. A tej hamisításának tilalmazása 84
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv