A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Szakácskönyv

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 94 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér könyvdíszekkel illusztrált. "Pátria" irodalmi váll. és nyomdai r.-t. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A háború, s az utána beköszöntött rossz gazdasági viszonyok a háztartásokban is nagy változást idéztek elő. A takarékosságnak fokozottabb mértékben való gyakorlása átalakulást jelentett a főzésben... Tovább

Előszó

A háború, s az utána beköszöntött rossz gazdasági viszonyok a háztartásokban is nagy változást idéztek elő. A takarékosságnak fokozottabb mértékben való gyakorlása átalakulást jelentett a főzésben is : új ételeket találtak ki s a régieket a mai viszonyoknak megfelelően sok tekintetben megreformálták. Tévedés volna azt hinni, hogy a táplálkozás - a rendes polgári kosztot értve alatta - ezért kevésbé tartalmas vagy kielégítő volna. Rájöttünk, hogy régi szakácskönyvek „végy fél kiló.vajat és 10 tojássárgáját" helyett más összetételű anyagokból és mennyiségekből ugyanolyan finom és élvezetes ételeket és nyalánkságokat készíthetünk. Főleg az újabb idők kulináris termékeit és a régieknek is legjavát óhajtom jelen könyvemben összefoglalva kiadni, abban a reményben, hogy a mai és jövő nemzedék háziasszonyainak teszek vele szolgálatot.
A mindennapi ismert ételek leírását, amelyek benne foglaltatnak úgyszólván valamennyi, eddig megjelent szakácskönyvben, éppen ez oknál fogva nem kívánom ismertetni és inkább azokra helyezem a súlyt, amelyek kevésbé vannak még a köztudatban, miáltal elérik háziasszonyaink azt a célt, hogy felfrissíthetik és változatosabbá tehetik étrendjeiket. Vissza

Tartalom

Előszó 3
I. RÉSZ.
Húslevesek.
1. Fehér húsleves 5
2. Barna húsleves 5
3. Húsleves áttört zsemlyepéppel 6
4. Áttört árpakásaleves 6
5. Berántott húsleves zsemlyegombóccal 6
6. Húslevesbe való zsemlyeconsommé 7
7. " " májconsommé . 7
8. " " velőconsommé . 7
9. " " tojásconsommé . 8
10. „ „ kelkáposztakockák 8
11. " " zsemlyetekercs.. 8
12. „ „ velőstekercs 8
13. „ „ szalonnásgombóc 9
14. „ " morzsagaluska . 9
II. RÉSZ.
Hamislevesék.
15. Hagymaleves galuskával 10
16. Pirított daraleves 10
17. Áttört burgonyaleves 10
18. Kelpuré-leves 11
19. Karfiolleves 11
20. Spárgaleves 11
21. Zöldkapor-leves 12
22. Egresleves 12
23. Almaleves 12
24. Marhavelő-leves 12
25. Csontvelő-leves 13
26. Kaszásleves (erdélyi étel) 13
27. Bárányfejleves 13
28. Borjú-ragout-leves 13
29. Csirke-ragout-leves 14
III. RÉSZ.
Előételek.
30. Polenta 15
31. Sajtos pudding 15
32. Sajtos pudding más módon 15
33. Karfiolpudding 15
34. Sonkáspudding. 16
35. Sonkával töltött palacsinta 16
36. Velővel töltött palacsinta 16
37. Velőomelette 16
38. Gombatészta velővel 17
39. Velőcroquette tatármártással 17
40. Velőstekercs 18
41. Gombával töltött tojás 18
42. Hideg töltött tojás 18
43. Burgonyagombóc tojással 19
44. Lerakott burgonya sonkával 19
45. Ütött tojások besamellel 19
46. Burgonyafánk 20
47. Háché 20
48. Zöldségpudding 21
49. Húsospudding 21
50. Sonkásmakaróni 21
51. Gombásmakaróni . 21
52. Rakott kelkáposzta 21
53. Kelkáposztagöngyöleg 22
54. Palacsintatésztában rántott kel.. 22
55. Töltött édes fejkáposzta 22
56. Hússal vagy gombával töltött pudding 23
57. Meleg nyelv remoulademártással.. 23
58. Húspástétom 24
59. Borjúcroquette 24
60. Hideg májaspástétom 25
61. A májaspástétom olcsóbb módja. 25
62. Májaskolbász 25
63. Disznókocsonya 26
64. Hideg húspástétom 26
65. Aszpik készítése -------- 27
66. Nyúlpástétom aszpikban 27
67. Libamáj aszpikban 28
68. Hal aszpikban 28
IV. RÉSZ.
Húsfélék.
Leveshúsnak négyféle módon való felhasználása.
69. Leveshús paradicsomosan 29
70. Töltött zsemlye 29
71. Töltött kelkáposzta 29
72. Kelkáposztával főtt malachús . 30
73. Tormásvirstli porhanyó tésztában 30
74. Töltött burgonya 30
75. Húsosmetélt 31
76. Fatányéros (erdélyi étel) 31
77. Gyulvety (szerb étel) 31
78. Borjúbecsinált 32
79. Borjúhús rizskásásan 32
80. Rizskásás csibe 32
81. Paradicsomos borjú . 32
82. Paradicsomos csibe 33
83. Paprikás borjúlapocka 33
84. Borjúszelet tojásba forgatva 33
85. Borjúcomb szardellával 33
86. Borjúhús-göngyöleg 33
87. Borjúhús-göngyöleg más módon 34
88. Sonkával töltött borjúszeletek . 34
89. Töltött rostélyos 34
90. Stefánia-sült 35
91. Húsgöngyöleg háromféle húsból. 35
92. Disznókaraj kalbásszal 35
93. Wellington-vesepecsenye 35
94. Aszpikos csibe 36
V. RÉSZ.
Saláták és pikáns mártások, mayonnaise.
95. Áttört burgonyasaláta 37
96. Vegyes burgonyasaláta 37
97. Vegyessaláta más módon 37
98. Zöldbab-saláta 38
99. Öntött zöldsaláta erdélyi módra 38
100. Paradicsomsaláta 38
101. Káposztával töltött paprika ... 38
102. Almapüré baromfisülthöz és vadhoz 39
103. Egész alma nyúlpecsenyéhez 39
104. Remoulademártás 39
105. Tatármártás 39
106. Olajos mayonnaise 40
107. Más módja a mayonnaisenek .. 40
VI. RÉSZ.
Mártások.
108. Tejfeles tormamártás 41
109. Meleg szardellamártás 41
110. Hideg szardellamártás 41
111. Hideg schnitlingmártás 41
112. Káprimártás 41
113. Uborkamártás 42
114. Hagymamártás 42
115. Hamis vadmártás 42
116. Egresmártás 42
117. Ribizlimártás 42
118. Kapormártás 42
119. Almamártás 43
120. Tejfeles céklamártás 43
VII. RÉSZ.
Főzelékek.
121. Töltött kalarábélevelek .. 44
122. Tök spárgamódra 44
123. Zöldbab spárgamódra 45
124. Zöldbab paprikásan 45
125. Töltött paradicsom 45
126. Paradicsomban sült tojás 45
127. Svabki (tót étel) 46
128. Céklafőzelék 46
129. Karfiolfőzelék 46
130. Rakottkáposzta 46
VIII. RÉSZ.
Tészták.
131. Dara-burgonya~zsemlyegombóc.. 47
132. Rétesvégének felhasználási módja 47
133. Rétesvége más módon . 47
134. Szalonnásgombóc 48
135. Tojásos, szalonnás omelette ... 48
136. Burgonyakocka (Grenadirmarsch) 48
137. Kapros liptói túróskocka 48
138. Kakaós metélt 49
139. Húsosmetélt 49
140. Túrósderelye 49
141. Burgonyatészta sonkával töltve 49
142. Főtt dararétes 49
143. Túrósrétes. 50
144. Túrósrétes kaporral 50
145. Túróspalacsinta 51
146. Pörkölttel töltött palacsinta 51
147. Káposztáspatkó 51
IX. RÉSZ.
Édestészták.
148. Kirántott barackízes rétes 52
149. Habkoch porhanyó tésztával .. 52
150. Habkoch más módon 52
151. Gyümölcslepény tojashabbal ... 53
152. Nőszeszély 53
153. Daramorzsóka 53
154. Daragombóc lekvárral 53
155. Rakott palacsinta 54
156. Kirántott töltöttkifli 54
157. Stefániatészta 54
158. Máglya 54
159. Muttymurutty 55
160. Hideg darapudding 55
161. Tolófánk 55
162. Rózsafánk 56
163. Meggytorta 56
164. Almafelfujt 56
165. Besamelfelfujt 57
166. Caramelfelfujt 57
167. Citromfelfujt 57
168. Csokoládéfelfujt 57
169. Mandulapudding 58
170. Zsemlyepudding 58
171. Tejben rizs tejszínhabbal 58
172. Égőpudding 59
X. RÉSZ.
Sütemények, torták, édességek.
173. Kuglóf 60
174. Ostorrétes 60
175. Kifli vagy zsemlye teához 61
176. Sósperec 61
177. Sóskifli burgonyatésztából 61
178. Réteges vajaspogácsa 61
179. Hájaspogácsa 62
180. Vajaspogácsa 62
181. Töpörtyűspogácsa 62
182. Töpörtyűspogácsa más módon.. 62
183. Túróspogácsa 63
184. Burgonyapogácsa 63
185. Burgonyapogácsa más módon .63
186. Zsírospogácsa 68
187. Zsúrkiflicskék 63
188. Debreceni perec 64
189. Vajastészta-tekercs 64
190. Velős-könyvecskék 64
191. Libamájas-könyvecskék 64
192. Flamis (lángos) 64
193. Tallérok 65
194. Sajtgombóc. 65
195. Töltött zsemlye teához 65
196. Burgonyacakes 66
197. Szardellavajas teasütemény 66
198. Sós rudak 66
199. Túróssapka 66
200. Cakes 67
201. Kétszersült 67
202. Kétszersült más módon 67
203. Ánizsfürtök 67
204. Kis piskóta 67
205. Szalámi-sütemény 68
206. Szalámi-sütemény más módon 68
207. Mogyorórudacskák 68
208. Lekváros fánkocskák 68
209. Lajos-pogácsa 69
210. Londoni rudak 69
211. Cukros pereckék 69
212. Apró vaniliáskifli 69
213. Teasütemény 69
214. Édes véreskolbász 70
215. Ostyaszeletek 70
216. Gesztenyéskifli 70
217. Almáspite 71
218. Burgonyalincer 71
219. Kakaószelet 71
220. Kakaószelet más módon 72
221. Tiroli rétes 72
222. Dióstekercs 72
223. Racsostészta. 73
224. Mozaiktészta 73
225. Kínai sütemény 73
226. Punchtekercs 73
227. Habtekercs 74
228. Krémespite 74
229. Mézesszelet 75
230. Mézesszelet más módon 75
231. Grillage-ívek 75
232. Kávécsók 75
233. Meggyestészta 76
234. Mandulabomba 76
235. Cukorsonka 76
236. Almahab 76
237. Csokoládészelet tejszínhabbal 77
238. Őzderék gesztenyéből 77
239. Csokoládéöntet .. 77
240. Rumoskrém pohárban. 77
241. Csokoládékrém pohárban 77
242. Tortákra vonatkozó megjegyzés 78
243. Meggy- vagy cseresznyetorta... 78
244. Csokoládétorta ... . 78
245. Csokoládétorta más módon 79
246. Csokoládétorta más módon .. 79
247. Királytorta 79
248. Linci-torta 79
249. Linci-torta más módon 79
250. Gesztenyetorta csokoládébevonattal n 80
251. Gesztenyetorta tejszínhabbal .. 80
252. Gesztenyetorta karamelbevonattal 80
253. Gesztenyetorta krémmel töltve . 81
254. Gesztenyetorta csokoládéval 81
255. Moccatorta 81
256. Moccatorta mandulával ... .. 82
257. Moccatorta más módon 82
258. Mogyorótorta tejszínhabbal 82
259. Pirított mogyoró-torta 83
260. Gyümölcstorta 83
261. Almatorta 83
262. Bosnyáktorta 84
263. Vegyestorta 84
264. Babtorta 84
265. Dobos-torta 84
266. Vajkrém-torta 85
267. Orosztorta 85
268. Diótorta 86
269. Diótorta más módon 86
270. Mézes diótorta 86
271. Mandulatorta tejhabbal 86
272. Karameltorta 87
273. Pralinétorta 87
274. Burgonyatorta 87
275. Burgonyatorta más módon 88
276. Deák-torta 88
277. Narancstorta 88
278. Narancstorta piskótatésztából ... 89
279. Narancstorta más módon 89
280. Punchtorta 89
281. Punch készítése 89
282. Cukrozott narancshéj 90
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem