| Levesétel, mint a magyar nép főtápláléka. XX. sz. eleje | |
| Alföldi levesek | 7 |
| A tésztacsinálás módja | 7 |
| A "tísztaleves" | 9 |
| "Pirított tísztaleves" | 10 |
| A "tísztatáska" | 11 |
| Öhön, a slambuc | 12 |
| Csipkedt tészta | 13 |
| Pirított reszelt tésztás pergeltleves | 14 |
| Leveskása | 15 |
| Felvert galuska | 15 |
| Csorgatott leves | 16 |
| Táskaleves | 16 |
| Csimbókos galuskaleves | 16 |
| Kukó | 17 |
| A paszuly | 18 |
| A rántás | 19 |
| Húsmosés | 19 |
| Espékes paszuly | 20 |
| Édes paszuly | 20 |
| Kolompirleves | 21 |
| Kolompirleves füstölt orjával | 21 |
| Ecetes, vereshagymás ecetes, kanecetes | 22 |
| Fejír ecetes | 23 |
| Habart húslé vagy kaszáslé | 23 |
| Pöszmétés | 23 |
| Almás | 23 |
| Zöldpaszuly-leves | 24 |
| Ugorkaleves | 24 |
| Tiszántúli bablevesek | 25 |
| Rántott bablevesek | 25 |
| Körmös bableves | 25 |
| Tejfölös bableves | 25 |
| Tejes bableves | 25 |
| Cakompakk (nyuklizs bab) | 25 |
| Őrségi krumpli- és egyéb levesek | 26 |
| Rántott krumplileves | 26 |
| Gulásos krumplileves | 26 |
| Savanyú krumplileves | 26 |
| Zsíros krumplileves | 26 |
| Tejes krumplileves | 26 |
| Tejfölös krumplileves | 27 |
| Tojásos és más savanyú levesek | 27 |
| Szegényes leves | 28 |
| Tejes rizsleves | 28 |
| Uborkaleves | 28 |
| Szatmári parasztlevesek-puliszka | 29 |
| Szemes paszuly rántva | 29 |
| Kaszásleves | 29 |
| Ribizlileves-köszmételeves | 29 |
| Almaleves | 30 |
| Meggyleves | 30 |
| Szilvaleves | 30 |
| Puliszka | 30 |
| Tiszántúli húslevesek és levestészták | 31 |
| Tyúkhúsleves | 31 |
| Orjaleves | 35 |
| Reszelt tészta | 36 |
| Tésztagomba vagy gombatészta (vagy) macskatalp | 36 |
| Grízgaluskaleves | 37 |
| Aprókásaleves | 37 |
| Gyűszűfánkleves | 38 |
| Bakonyaljai húslevesek | 42 |
| Orjaleves | 42 |
| Disznó-májas leves | 42 |
| Savanyútüdőleves | 42 |
| Őrségi húslevesek | 44 |
| Tyúkhúsleves - Gulásos "tik" | 44 |
| Disznóhúsleves - Darásleves | 45 |
| Marhahúsleves | 45 |
| Gulásos húsleves | 46 |
| Torkaleves vagy tüdüleves | 46 |
| Májaleves | 46 |
| Gömbös leves | 47 |
| Szilágysági húslevesek | 48 |
| Barnaleves | 48 |
| Kaszás lé | 48 |
| Húsételek marha-, borjú-, bárány és disznóhúsokból | |
| Marhahúsból készült ételek | |
| Főtt marhahús vagdalva | 50 |
| Főtt marhahús párolva | 50 |
| Közönséges párolt marhahús | 51 |
| Marhapörkölt vagy tokány | 51 |
| Zsiványpecsenye | 51 |
| Flekken | 52 |
| Borjúhúsból készült ételek | |
| Borjúpörkölt | 53 |
| Borjúszelet közönséges módon | 53 |
| Savanyú borjúmáj | 53 |
| Bárányhúsból készült ételek | |
| Báránypörkölt | 54 |
| Bárányhús zöldborsóval | 54 |
| Bárányhús karalábbal, karfiollal | 54 |
| Disznóhúsból készült ételek, XVI. század | |
| Disznóláb tormával | 55 |
| Disznóbul készült aprólék, úgymint kolbász, májas, véres, kásás, gömböc, véghurka | 55 |
| Disznóhúsból készült ételek, XVIII. sz. vége | |
| A disznóhús történetéből | 57 |
| Sódorcsinálás német módon | 59 |
| Kolbászcsinálás olasz és német szokás szerint | 60 |
| Májas és véres hurka | 61 |
| Disznóvágások, disznótorok | |
| Hurkák, sonkák - Erdély és Magyarország, XVIII. század | |
| Magyar vérest készíteni | 64 |
| Véres német módon | 64 |
| Májusnak készítése | 65 |
| Jó májust készíteni | 65 |
| Sonka pácolása, füstölése | 66 |
| Ételek sertéskarajból, -tarjából és -bordából, XX. század közepe | |
| Debreceni sertéskaraj | 66 |
| Tordai pecsenye | 66 |
| Fatányéros | 66 |
| Szilágysági disznótor, 1892 körül | 67 |
| A disznótor krónikája | 67 |
| A disznóölés | 68 |
| Kolbászkészítés | 70 |
| Tüdős hurka | 71 |
| Véres hurka | 72 |
| Májas készítés | 73 |
| Kásás hurka | 74 |
| Hájszeles | 75 |
| Gömböc | 75 |
| A disznófősajt | 76 |
| Bőrsajt | 77 |
| Kocsonyakészítés | 77 |
| A királyhús (Kaiserfleisch) | 78 |
| A paprikás szalonna | 79 |
| Disznóölés a boldog békeidőben, Duna-Tisza köze, 1904 | 80 |
| Fokhagymás kolbász | 81 |
| Véres hurka rizzsel | 81 |
| Véres hurka zsemlyével | 82 |
| Májas hurka rizzsel | 82 |
| Sárgakásás hurka | 82 |
| Disznósajt | 83 |
| Zsírsütés | 83 |
| Zsírsütés tejaláöntéssel | 84 |
| Húsbesózás | 84 |
| Kocsonya | 85 |
| Sertésfilé | 85 |
| Sült malac | 85 |
| Malacpörkölt | 86 |
| Füstölt malac | 86 |
| A debreceni disznótor vagy disznóölés, XX. sz. eleje | 87 |
| Előkészület a disznótorhoz | 88 |
| A disznóölés | 90 |
| A perzselés | 93 |
| Vakarás, bontás | 95 |
| A sózás | 100 |
| Kolbász- és hurkatöltés | 102 |
| A pergelés | 110 |
| A kolbász evése | 112 |
| A hús füstölése | 113 |
| A szalonnaaggatás | 114 |
| A sertés házi feldolgozása, XX. sz. közepe | 115 |
| A sertésölés előkészítő munkái | 115 |
| Mire van szükség egy 100 kg súlyú sertés feldolgozásához? | 115 |
| A sertés ölése | 119 |
| A sertés tisztítása | 119 |
| A sertés szétosztása és részei | 120 |
| A sertés részeinek felhasználása | 123 |
| A sertés feldolgozásának munkái időrendben | 125 |
| A belek tisztítása | 127 |
| A sertés házi készítményei | |
| Sonka és füstölt hús | 129 |
| Szalonna | 131 |
| Kolbászok: borsos, citromos, fokhagymás | 132 |
| Nyári kolbász | 133 |
| Disznósajt | 134 |
| Hidegmájas vagy kenőmájas | 135 |
| Kásás hurka | 136 |
| Füstölt hurka | 136 |
| Véres hurka | 137 |
| Füstölt véres hurka | 137 |
| Abált paprikás szalonna | 138 |
| Csontok, bőrök | 138 |
| Zsírolvasztás | 138 |
| Tepertő | 139 |
| Háj | 140 |
| Kocsonyafőzés | 140 |
| Abáló lé | 141 |
| Disznóölés az Őrségben | 142 |
| Szárnyas ételek | |
| Pulyka, kacsa, liba | |
| Töltött pulyka magyarosan | 158 |
| Pulykaaprólék rizzsel | 158 |
| Hízott kácsa sülve | 158 |
| Kacsaaprólék rizzsel | 159 |
| Libamáj magyarosan | 159 |
| Libavér magyarosan | 159 |
| Libatepertő | 159 |
| Erdélyi ételek | |
| Erdélyi ételek a századforduló környékéről (1899) | |
| A toros káposzta | 162 |
| Töltött káposzta | 162 |
| Hússal összerakott káposzta | 163 |
| Zöldkáposzta töltve (csak kora tavaszi étel) | 164 |
| A lucskos káposzta (erdélyi és partiumi étel) | 164 |
| Zöldpaprikás paradicsom (szerb parasztétel) | 165 |
| Búzakása (szamosújvári örmény étel) | 165 |
| Töltött zöldpaprika | 165 |
| Töltött ugorka | 166 |
| Paprikás káposzta | 167 |
| Becsináltak, pecsenyék, halak, mártások | |
| Egy alispáni ebéd töredékei | |
| Ridwall-szálló és étterem - Zilah, Szilágy vármegye 1986 | |
| Becsináltak | 170 |
| Rák "kokó"-val | 170 |
| Bosporus (régi erdélyi étel) | 170 |
| Pecsenyék | |
| Lengyel rostélyos | 171 |
| Tejfeles vagy Eszterházy-rostélyos | 171 |
| Halak | |
| Tépett csuka | 172 |
| Hering megelen | 172 |
| Szárított tőkehal | 173 |
| Marinírozott hal | 173 |
| Mártások | |
| Mandulás tormamártás | 174 |
| Halakra való mártás | 174 |
| Szardellamártás | 174 |
| Vöröshagymamártás | 175 |
| Sóskamártás | 175 |
| Kapormártás | 175 |
| Birsalmamártás | 175 |
| Zellermártás | 176 |
| Tormamártás | 176 |
| A kolozsvári Zokogó Majom étlapjáról | |
| Tálba főtt eper | 178 |
| Fánk | 178 |
| Kürtőskalács | 180 |
| Tészták | |
| Debreceni kalács, XX. sz. eleje | 182 |
| Fán sült kalács | 185 |
| Mónár, kolompíros, tepertős, vajas, túrós pogácsa | 186 |
| Menyasszony pogácsa | 186 |
| Béles | 187 |
| Rétesek | 187 |
| Palacsinta | 187 |
| Pite | 187 |
| Kövön sült | 188 |
| Levelen sült | 189 |
| Dübbencs | 189 |
| Aranygaluska | 190 |
| Lepín | 190 |
| Lepény | 190 |
| Vízen kullogó | 190 |
| Zsírban vagy olajban sült tészták Debrecen, 1900-as évek eleje | |
| Zsírban sült kenyér | 191 |
| Bundás kenyér | 191 |
| Fonatos, Kabán karingó | 191 |
| Fánk | 192 |
| Tolófánk | 193 |
| Tisztasulyom | 193 |
| Csőrege, csöröge, csöregetészta | 193 |
| Lekváros derelye sülve | 193 |
| Rózsatészta | 194 |
| Gőztíszta vagy tepertőtíszta | 194 |
| Sült tészták Őrség, Nyugat-Magyarország, XX. sz. eleje | |
| Lángos vagy langli | 196 |
| Mézes és mákos lacska | 196 |
| Béles | 196 |
| Pogácsa | 197 |
| Kőtt pogácsa | 198 |
| Budga, bukta | 200 |
| Perec | 201 |
| Kalács | 201 |
| Barátfüle | 203 |
| Rétes | 203 |
| A kenyér | |
| A kenyér-csinálás (sütés) - 1650-1654 | 206 |
| Magyar kenyeret sütni - 1975 | 206 |
| A kenyér - 1899 | 207 |
| Gémes-féle orosházi házikenyér, XIX. sz. vége | 211 |
| A kenyérsütés csodája - 1904 | 211 |
| A jó, foszlós, felhasadt alföldi kenyér, XX. sz. eleje | 213 |
| Kovász | 224 |
| A kenyérsülté tudománya Felsőgörzsöny (Bakonyalja), Veszprém megye | |
| A múlt század eleje | 225 |
| Az Őrségi kenyér sütésének módjai, XX. sz. első negyede | 230 |
| A híres-neves Szatmári búzakenyér, XX. sz. 40-es évei | 239 |
| "Mindennapi kenyerünk" Mátészalka, XX. sz. eleje | 240 |
| Irodalomjegyzék | 245 |
| Utószó | 255 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.