| Kiadó: | Szépirodalmi Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 261 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-15-3722-6 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Előszó | 5 |
| "A gyomros matéria" | 11 |
| "Tök-é vagy túrós étek?" | 13 |
| A csáktornyai szakácskönyv | 26 |
| A kolozsvári "Szakácsmesterségnek könyvecskéje" | 37 |
| Szerkezet, nyelv és stílus a két szakácskönyvben | 48 |
| A legismertebb ételfőhős: a diadalmas káposzta | 58 |
| Egy ismeretlen irodalmi hős: a szakács | 65 |
| Szalonna vagy kaviár? | 89 |
| A régi magyar utazási irodalom az európai utazáselméleti művek tükrében | 93 |
| Elméletek | 100 |
| Műfajok | 136 |
| Szerzők | 152 |
| Színterek | 156 |
| Jegyzetek | 201 |
| "A gyomros matéria" | 206 |
| A régi magyar utazási irodalom az európai utazáselméleti művek tükrében | 212 |
| Albert Meier utazási módszertana | 219 |
| Justus Lipsius az itáliai utazásáról | 228 |
| A Chytraeus-féle táblázat Frölich közlésében | 234 |
| Az 1636. évi Róma-útikönyv kéziratos függeléke | 235 |
| Adalékok | 239 |
| Az illusztrációk jegyzéke | 241 |
| Névmutató | 243 |