1.031.350

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakácsmesterségnek könyvecskéje

A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve és a Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv

Szerkesztő

Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 490 oldal
Sorozatcím: Magyar Hírmondó
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN: 963-271-550-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Két szakácsművészeti ritkaságot tartalmaz sorozatunk új kötete. Most jelenik meg először modern kiadásban Zrínyi Miklós csáktornyai udvarának kéziratos receptgyűjteménye, és három évszázad múltán ismét kiadásra kerül Tótfalusi Kis Miklós kolozsvári szakácskönyve. Ez is páratlan könyvritkaság, az egész világon alig van belőle egy-két példány.
Mind a két mű jellemzője, hogy érdekes, színes, étvágygerjesztő olvasmány, a liktáriumok, a mártások, a tésztafélék, a húsok elkészítési módja művészien, érzékletesen íratott meg, s ugyanakkor páratlan művelődéstörténeti érték is. A XVII. századi ember konyháján keresztül bepillantást nyerhetünk életformájába, szokásaiba, életmódjának fejlettségi fokát ismerhetjük meg.
A szövegeket Király Erzsébet gondozta, Kovács Sándor Iván pedig izgalmas, több tekintetben úttörő tanulmányt írt a régi hazai szakácskönyvek történetéről.
Nem kevésbé érdekesek az ábrák, a rajzok, amelyek többek között bemutatják az első magyar konyhaábrázolatot, a korabeli... Tovább

Fülszöveg

Két szakácsművészeti ritkaságot tartalmaz sorozatunk új kötete. Most jelenik meg először modern kiadásban Zrínyi Miklós csáktornyai udvarának kéziratos receptgyűjteménye, és három évszázad múltán ismét kiadásra kerül Tótfalusi Kis Miklós kolozsvári szakácskönyve. Ez is páratlan könyvritkaság, az egész világon alig van belőle egy-két példány.
Mind a két mű jellemzője, hogy érdekes, színes, étvágygerjesztő olvasmány, a liktáriumok, a mártások, a tésztafélék, a húsok elkészítési módja művészien, érzékletesen íratott meg, s ugyanakkor páratlan művelődéstörténeti érték is. A XVII. századi ember konyháján keresztül bepillantást nyerhetünk életformájába, szokásaiba, életmódjának fejlettségi fokát ismerhetjük meg.
A szövegeket Király Erzsébet gondozta, Kovács Sándor Iván pedig izgalmas, több tekintetben úttörő tanulmányt írt a régi hazai szakácskönyvek történetéről.
Nem kevésbé érdekesek az ábrák, a rajzok, amelyek többek között bemutatják az első magyar konyhaábrázolatot, a korabeli konyhai eszközöket. Vissza

Tartalom

"A gyomros matéria" (Kovács Sándor Iván bevezető tanulmánya)5
A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve
Az köz-étkeknek főzéséről való rövid jegyzés145
Főtt húsételek147
Sültekről és azoknak alája való levekről171
Egynehányféle salátát készíteni188
Böjtnapokra való leves étkek202
Az halakról207
Tésztából egynehányféle étek228
Betegeknek egésséges eledel237
Mutató tábla249
Az pincéről257
A Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv
Szakácsmesterségnek könyvecskéje
Tábla: mint kellessék mindenféle húst főzni267
Toldalék mutató táblája277
Húsevő napokra való főtt étkek279
Sültek312
Vajas étkek325
Böjti eledelek365
Más egynehány étkek készítésének módjai387
Toldalék, mellyben leíratnak egynehányféle nevezetesebb liktáriomok398
Jegyzetek
Jegyzetek a bevezető tanulmányhoz423
Bevezetés a szakácskönyvszövegek jegyzeteihez (Király Erzsébet)446
A jegyzetekhez felhasznált források jegyzéke451
Szavak és kifejezések magyarázata453
Összesített betűrendes mutató471
Képjegyzék487
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv