kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 238 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9107-91-3 |
| ÉLELMISZERVIZSGÁLAT ÁLTALÁNOS RÉSZ | 3 |
| Minőség-ellenőrzési, minőség-biztosítási alapismeretek | 5 |
| A minőség fogalma | 5 |
| Élelmiszer-minőség | 5 |
| A minőségi jogi szabályozása (Élelmiszertörvény) | 7 |
| Minőségellenőrzés | 9 |
| Minőség-biztosítási rendszerek (ISO 9000, EN 29000) | 11 |
| A laboratóriumi alapismeretek | 14 |
| Laboratóriumi munkaszabályok | 14 |
| Laboratóriumi eszközök | 16 |
| Alapvető mérések | 20 |
| Tömegmérés | 20 |
| Térfogatmérés | 24 |
| A hőmérséklet mérése | 27 |
| Sűrűségmérés | 28 |
| Laboratóriumi alapműveletek | 31 |
| Mintavétel | 31 |
| Szűrés | 35 |
| Desztillálás | 37 |
| Szárítás | 39 |
| Gravimetria | 41 |
| Nedvességtartalom meghatározása szárítással | 41 |
| Oldatkészítés | 46 |
| Százalékos oldatok készítése | 47 |
| Titrimetria | 50 |
| Acidi-alkalimetria (sav-lúgmérés) | 54 |
| Csapadékos titrálások | 57 |
| Műszeres vizsgálatok | 59 |
| Mikroszkópos vizsgálatok | 59 |
| A pH-mérés | 64 |
| Refraktometria | 68 |
| Spektrofotometria | 72 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 75 |
| SZAKMAI ÉLELMISZERVIZSGÁLATOK MOLNÁR SZAKMA | 81 |
| Bevezető | 83 |
| Mintavétel | 84 |
| Mintavételi előírások | 84 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 88 |
| Minőségi követelmények | 88 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 92 |
| A nedvességtartalom meghatározása | 92 |
| A térfogattömeg meghatározása | 94 |
| Az ezerszemtömeg meghatározása | 99 |
| A tisztaság és a keverékesség meghatározása | 100 |
| Az acélosság meghatározása | 106 |
| Beltartalmi vizsgálatok | 109 |
| A minta előkészítése a kísérleti őrléshez | 109 |
| A nedves sikértartalom és sikérterülés vizsgálata | 112 |
| A sütőipari érték megállapítása valorigráffal | 112 |
| A liszt színmeghatározása pekározással | 115 |
| Amilolites állapot vizsgálata | 115 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálat | 120 |
| A liszt savfokának meghatározása | 120 |
| A liszt pH-jának vizsgálata | 120 |
| PÉK SZAKMAI VIZSGÁLATOK | 121 |
| A mintavétel | 124 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 127 |
| A liszt szín és korpázottság vizsgálata | 127 |
| A liszt szag vizsgálata | 130 |
| A liszt íz vizsgálata | 132 |
| A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 134 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 136 |
| A liszt savfok vizsgálata | 136 |
| Kovász savfok vizsgálata | 137 |
| Kovászt helyettesítő por savfok vizsgálata | 138 |
| A kenyér savfok vizsgálata | 138 |
| A liszt sikérvizsgálata | 140 |
| A liszt vizsgálata sütéspróbával | 143 |
| A liszt technológiai jellegű vizsgálatai | 146 |
| A liszt vízfelvevő képességének és sütőipari értékcsoportjának meghatározása Valorigráffal | 146 |
| A liszt amilolites állapotának meghatározásai | 146 |
| A liszt szemcsenagysága | 147 |
| A sütőélesztő felhajtóerő vizsgálata | 149 |
| Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 151 |
| A sütőipari késztermékek minőségi követelménye és vizsgálati módszerei | 152 |
| A késztermékek érzékszervi vizsgálati módszerei | 152 |
| A késztermék tömeg- és térfogatvizsgálata | 155 |
| Szárazanyag tartalom meghatározása | 158 |
| Zsírtartalom meghatározása | 159 |
| Konyhasótartalom meghatározása | 161 |
| Élelmiszertörvény - élelmiszerkönyv | 163 |
| ÉDESIPARI SZAKMAI VIZSGÁLATOK | 165 |
| Tömegmérésen alapuló vizsgálatok | 167 |
| Kakaóbab | 167 |
| Kakaóbab vizsgálata | 167 |
| A kakaóbab nedvességtartalma | 167 |
| A keményítőszörp - glükózszirup vizsgálata | 169 |
| A glükózszirup szárazanyag-tartalmának meghatározása | 169 |
| A keményítőszörp (glükózszirup) és az invertcukor meghatározása forgatóképesség alapján | 171 |
| A lisztek vizsgálata | 172 |
| A liszt nedvességtartalmának meghatározása | 172 |
| A nedves és száraz sikértartalom meghatározása | 172 |
| Készáruk vizsgálata | 173 |
| A kakaópor nedvességtartalmának meghatározása | 173 |
| A töltött cukorka töltelékarányának meghatározása | 173 |
| A mártott termékek (pld. fondant) nedvességtartalmának és mártóhányadának meghatározása | 176 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 176 |
| A liszt savfokának meghatározása | 176 |
| A keménytőszörp-glükózszirup savfokának meghatározása | 176 |
| Keménycukorka savtartalmának meghatározása | 177 |
| Kakaópor, csokoládémassza zsírtartalmának meghatározása alfa-bróm naftalinnal, Abbe-féle refraktométerrel | 179 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 181 |
| Töltött keménycukorkák érzékszervi minősítő vizsgálata | 181 |
| Csokoládék érzékszervi minősítővizsgálata | 185 |
| CUKORIPARI SZAKMAI VIZSGÁLATOK | 191 |
| Mintavétel | 193 |
| Tömeg- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok | 196 |
| A cukorrépa szennyezettségének meghatározása | 196 |
| A cukorrépa átlagos darabtömegének meghatározása | 197 |
| A fajlagos szelet hosszúság és törmeléktartalom meghatározása | 197 |
| A mésztej sűrűségének meghatározása | 198 |
| A préselt szelet, szárított szelet, cukor nedvességtartalmának meghatározása | 198 |
| Nedvességtartalom meghatározása szárítással | 199 |
| Nedvességtartalom meghatározása bepárlással | 200 |
| Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok | 201 |
| Előderített, derített I. és II. szénsavazott lé lúgosságának meghatározása | 201 |
| Mésztej CaO-tartalmának meghatározása | 202 |
| A táp- és kazánvíz német keménységi fokának meghatározása | 202 |
| Kazánvíz P-M lúgosság meghatározása | 203 |
| A szénsavazó gáz szén-dioxid, oxigén, és szén-monoxid tartalmának meghatározása (tanári, üzemi bemutató gyakorlat) | 204 |
| Invertcukor meghatározása cukoripari közbenső termékekben (tanári, üzemi bemutató gyakorlat) | 206 |
| Műszeres vizsgálatok | 209 |
| Cukorgyári közbenső termékek szárazanyag tartalmának vizsgálata refraktométerrel | 209 |
| Cukortartalom meghatározása polariméterrel | 211 |
| Különböző cukorgyártási alap és közbenső termékek cukortartalmának meghatározása polariméterrel | 214 |
| Cukoripari termékek tisztasági hányadosságának meghatározása | 217 |
| Cukoroldatok és kristályos cukor színének meghatározása | 217 |
| Cukorgyári közbenső termékek pH-értékének meghatározása | 218 |
| Cukoroldatok a késztermékek konduzktometrikus hamutartalomnak meghatározása | 220 |
| Érzékszervi és egyéb vizsgálatok | 222 |
| A gyártmánykönyv | 224 |
| Mellékletek | 225 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.