1.034.995

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pro litteris et artibus - CD-vel

Nevelés és esztétikum a felsőfokú oktatás bevezetésétől napjainkig

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tudományért és a művészetért. Ezzel a címmel engedjük útjára ezt a kiadványt. Huszonkilenc portré a távolabbi és a közelebbi múltból és napjaink művészeti tevékenységéről. Huszonkilenc ember,... Tovább

Előszó

A tudományért és a művészetért. Ezzel a címmel engedjük útjára ezt a kiadványt. Huszonkilenc portré a távolabbi és a közelebbi múltból és napjaink művészeti tevékenységéről. Huszonkilenc ember, huszonkilenc gondolkodó alkotó. Megszámolhatatlan kapcsolódási pont; az alkotás, a teremtés magánya és a közösségi igényű befogadás. Az elsajátított és a felhasznált tudás találkozik e kötet lapjain. A kötetben szereplő'tanárok életpályája, munkássága érzékletesen példázza a huszadik és a huszonegyedik századi értelmiség lehetőségeit, sorsmintákká téve azokat.
Pedagógia és alkotóművészet párbeszéde akkor válik eredményessé, konstruktívvá, ha a megértés (a másik megértése) és a megértetés (a közlés, a közvetítés, átadás) intenciója egymást kölcsönösen erősítő dialógust folytat. Szóírás, anyagformálás, hangírás. Három nyelv, három kommunikációforma, ám mindegyik egy irányba mutat.
Az írás létrehozása és értelmezése, az egyéni kollektívvá tétele a közösségi emlékezet alapvető formája; író és értelmező különböző időpillanatban ugyan, de ugyanazzal a gesztussal fordul tárgya felé: emlékezetre ítéli azt.
Az anyag, a megformálatlan matéria feldolgozása, mássá tétele egyben a gondolati megformáltság fázisait mutatja fel; megfoghatóvá, követhetővé, leképezhetővé teszi a humánum stációit, megmerevíti a pillanatot, újabb távlatot képez.
A zene a hang írása; nyelve univerzális, akárcsak a tárgyiasult műalkotásé. Megismételhetetlenné a zenei közösségek irányítóinak és résztvevőinek szignifikáns különbségei teszik. A zene írás és olvasás, gondolkodás, matematika. A zene a nevelés fundamentuma.
Közös irányuk mindenkor a közvetítésben jelölhető meg. A világ megértése és az önkifejezés szándéka ezen területeken megvalósítható, megvalósítandó, sőt, mindenkor művelendő terület. Az album az Apáczai Csere János Kar közelebbi múltját mutatja be, a felsőfokú oktatás bevezetésétől (1959) napjainkig. Vissza

Tartalom

Előszó 5.
I.
SCRIPTURA
Hegedűs András: 8.
Sütő Csaba András: 10.
Szalai Zsolt: 12.
Dr. Szilágyi Imre: 14.
Dr. Szólás Rezső: 16.
Zsávolya Zoltán: 18.
II.
MATÉRIA
Balogh István: 22.
Barabás László: 26.
Borbély Károly: 30.
Boros Zita: 34.
Cziráki Lajos: 38.
Fügh Rezső: 42.
Kovács Gábor: 46.
Kovács Kálmán: 50.
Lipovics János: 54.
Szunyogh Ferenc: 58.
Szunyogh László: 62.
Váray Ibolya Anna: 66.
III.
MUSICA
Adorján Gyuláné: 72.
Baróthy Zoltán: 74.
Dr. Barsi Ernő: 76.
Beyer István: 78.
Csápné Kató Annamária: 80.
Dr. Nagy Miklós: 84.
Valastyán Mihály: 86.
Váray Tamás: 88.
Vérszeginé Gáncs Erzsébet: 90.
Pető Kálmán: 92.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Pro litteris et artibus - CD-vel Pro litteris et artibus - CD-vel Pro litteris et artibus - CD-vel Pro litteris et artibus - CD-vel

Az előzéklapok enyhén kopottasak. Az előlapon ajándékozási bejegyzés látható.

CD-melléklettel.

Állapot:
2.480 Ft
1.240 ,-Ft 50
11 pont kapható
Kosárba
konyv