1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Max Havelaar/Éltető halál

vagy a holland kereskedelmi társaságok kávéárverései

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Népszava Könyvkereskedés
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 332 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két mű egy könyvben. "Világosság"-könyvnyomda rt. nyomása, Budapest. "Éltető halál" kiadási éve: 1923.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

MULTATULI.

Hollandiát tengeri kereskedelme és hosszú időn át folytatott gyarmatpolitikája nagy anyagi jóléthez juttatta. Ennek a vagyonnak legfőbb forrásai a távoli Keleten szerzett gyarmatok,... Tovább

Előszó

MULTATULI.

Hollandiát tengeri kereskedelme és hosszú időn át folytatott gyarmatpolitikája nagy anyagi jóléthez juttatta. Ennek a vagyonnak legfőbb forrásai a távoli Keleten szerzett gyarmatok, honnan a nagy kereskedelmi vállalatok hajói nyers áruikkal és fűszerekkel gazdagon megrakva érkeznek mind a mai napig vissza a holland kikötőkbe. Hollandia népének szelleme, mi sem természetesebb, hogy erősen kereskedői jellegű. A vagyonszerzés állandó módja mindenkor rányomja a maga bélyegét a néplélekre, de különösen ama osztályok életfölfogására, amelyeknek a kereskedelem vagy ipar adott formája létalapjukat alkotja.
Az irodalom, a művészet, az emberi lélekből fakad; lelki szükségleteket elégít ki. A holland irodalom a XIX-ik század elején a jóllakott, kényelmesen és zavartalanul emésztő nyárspolgárok irodalma volt. A költészet a vaj- és sajtzsirtól csöpögő és fénylő polgári jóléthez szelídült, melynek szárnyas lovát ájtatoskodó kálvinista tiszteletesek tartották féken. Minden irodalmi miinek megvolt a maga jól kiszabott formája. Tartalmilag pontosan meg volt határozva, hogy az egyházi énekes- és imádságoskönyveken kivül milyen az a „jó könyv", amely egy tisztes polgárcsalád tagjainak a kezébe illik. A költészet az „isten, király és haza" dicsősegét ápolta, ha pedig más tárgykörből merítette anyagát, akkor föltétlenül vigaszt kellett nyújtania s bizonyságot kellett tennie amellett, hogy minden gonosz elveszi végül jól megérdemelt büntetését. És ami ennek a költészetnek másik főerénye volt: a költök minduntalan a „családi boldogságról és családi békéről" énekeltek; minduntalan vissza-visszatértek a családi képeslapokban és almanach okban „az első tejfogról", vagy ennek vagy amannak a kedves rokonnak, bácsinak vagy nénikének az „első ősz hajáról" szóló versek, vagy „bájos" elbeszélések. Vissza

Fülszöveg

"Szólj igazat, betörik a fejed!" Ezt a közmondást példázza a szerző megpróbáltatásainak története, a Max Havelaar.
Multatulit - valódi nevén Eduard Douwes Dekkert - helytartóhelyettesnek nevezik ki Hollandia kelet-indiai gyarmatára, Jáva szigetére. Fogadalmat tesz, hogy mindig az igazságot szolgálja, ám amerre néz, mindenütt csak azt látja, hogy a vezető tisztviselők, hollandok csakúgy, mint a helybeliek, hatalmukkal visszaélve gyötrik-fosztogatják a népet. Az igazság nevében tisztogatást, vizsgálatot követel a felettes hatóságoktól, de csak azt éri el, hogy őt bocsátják el állásából. Bárhova fordul, süket fülekre talál. Erre 1860-ban regényben teszi közzé tapasztalatait. Óriási politikai vihar. A könyvet elkapkodják.

Tartalom

Multatuli: Max Havelaar vagy a holland kereskedelmi társaságok kávéárverései ford.: Bartos Zoltán 1-235

Szalay Károly: Éltető halál
Az örök béke napszámosai 3
A halál műhelyében 7
Baj van a kréta körül 14
Apostolok gyűlése 19
Hóhérmunka 37
A máltai karnevál. . . 46
Beütött a ménkű 54
A kettévágott gordiusi csomó 61
Tisztul az égbolt . 68
Nagymise a Rigi Kulmon . 75
„Békesség e földön és az emberekhez jóakarat" ... 89
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv