| Általános szakmai ismeretek | 3 |
| A szálloda és a szállodaipar fogalma, csoportosítása | 3 |
| A szállásadó üzemek rendeltetésük szerinti csoportosítása | 4 |
| A szállodák szolgáltatás szerinti csoportosítása | 8 |
| A szállodák minőség szerinti csoportosítása | 8 |
| A szállodaipar történelmi fejlődése hazánkban a XX. században | 9 |
| A szállodaipar és az idegenforgalom politikai, kulturális, népgazdasági jelentősége | 13 |
| Az idegenforgalmon belül a szállodaiperi szolgáltatásokat igénybe vevők pénzköltésének összetétele | 14 |
| Az idegenforgalom és a szállodaiper devizahozama és ennek gazdaságossága | 15 |
| Az idegenforgalom és a szállodaiper hatása a fizetési mérlegre | 15 |
| A szállodaipar jelenlegi helyzete és fejlődésének tendenciái | 126 |
| A szállodai tevékenység fogalma és felosztása | 19 |
| A szállodai tevékenység fogalma, célja, feladata, feltételei | 19 |
| Elszállásolás | 21 |
| Ellátás | 22 |
| Egyéb szolgáltatások | 23 |
| Hírközlési szolgáltatások | 23 |
| Vendégruha mosása, tisztítása | 23 |
| Közös fürdőszoba | 24 |
| Gépkocsi tárolása és mosása | 24 |
| Kiegészítő szolgáltatások | 24 |
| A szállodai tevékenységet kiegészítő munkafolyamatok | 26 |
| Ellenőrző kérdések | 26 |
| A szállodai tevékenység tárgyi feltételei | 27 |
| A szálloda telepítésének általános szempontjai | 27 |
| A szálloda épülete, az épület formája, külseje, közlekedési kapcsolatai | 29 |
| A szálloda műszaki berendezései | 31 |
| Hő- és hangszigetelés | 32 |
| Hőenergia-ellátás | 32 |
| Légtechnika | 33 |
| Egészségügyi berendezések és szerelvények | 34 |
| Személy-, szerviz- és teherfelvonók | 34 |
| Nyílászáró szerkezetek | 34 |
| Burkolatok | 37 |
| Elektromos rendszerek és berendezések | 40 |
| A szálloda hírközlő berendezései | 43 |
| A szálloda jelző- és közvetítő berendezései | 45 |
| A szállodai tevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 48 |
| Az alaptevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 48 |
| Vendégszoba | 56 |
| Az ellátás területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 73 |
| Egyéb szolgáltató tevékenységei, berendezései, felszerelései | 76 |
| A kiegészítő tevékenység helyiségei, berendezései, felszerelései | 83 |
| Ellenőrző kérdések | 86 |
| A szállodai tevékenység személyi feltételei | 89 |
| A szállodai dolgozókkal szembeni követelmények | 90 |
| A munkaerő-szükséglet mennyiségi meghatározása | 93 |
| A munkaerő-szükséglet minőségi jellemzői | 94 |
| A személyi feltételek stabilitása | 95 |
| A szállodai tevékenység munkakörei és ezek feladatai | 96 |
| Az alaptevékenység munkakörei és feladatai | 96 |
| Szállodaigazgató | 96 |
| Szállodai üzletvezető | 98 |
| Szállodatitkár | 99 |
| Adminisztrációs iroda | 100 |
| A földszinti munkahelyek és munkakörök | 100 |
| A emeleti munkahelyek és munkakörök | 125 |
| A hagyományos emeleti szervezés munkakörei | 125 |
| A korszerű emeleti szervezés munkakörei | 127 |
| Az ellátási tevékenység munkakörei és feladatai | 131 |
| Egyéb szolgáltató tevékenység munkakörei és feladatai | 132 |
| A kiegészítő tevékenység egyes munkakörei és feladatai | 134 |
| Munkaruha és védőöltözet | 137 |
| Munkaruha- és védőöltözet-jogosultság, kihordási idő | 137 |
| A szállodai dolgozók anyagi érdekeltsége | 138 |
| Szállodai bérezés | 138 |
| Alapbér | 139 |
| Jutalék | 139 |
| A konvertibilis valutabevétel anyagi ösztönzési rendszere | 140 |
| Pótlékok | 140 |
| Ellenőrző kérdések | 140 |
| Felhasznált irodalom | 141 |