| I. kötet | |
| Általános szakmai ismeretek | 3 |
| A szálloda és a szállodaipar fogalma, csoportosítása | 3 |
| A szállásadó üzemek rendeltetésük szerinti csoportosítása | 4 |
| A szállodák szolgáltatás szerinti csoportosítása | 8 |
| A szállodák minőség szerinti csoportosítása | 8 |
| A szállodaipar történelmi fejlődése hazánkban a XX. században | 9 |
| A szállodaipar és az idegenforgalom politikai, kulturális, népgazdasági jelentősége | 13 |
| Az idegenforgalmon belül a szállodaiperi szolgáltatásokat igénybe vevők pénzköltésének összetétele | 14 |
| Az idegenforgalom és a szállodaiper devizahozama és ennek gazdaságossága | 15 |
| Az idegenforgalom és a szállodaiper hatása a fizetési mérlegre | 15 |
| A szállodaipar jelenlegi helyzete és fejlődésének tendenciái | 126 |
| A szállodai tevékenység fogalma és felosztása | 19 |
| A szállodai tevékenység fogalma, célja, feladata, feltételei | 19 |
| Elszállásolás | 21 |
| Ellátás | 22 |
| Egyéb szolgáltatások | 23 |
| Hírközlési szolgáltatások | 23 |
| Vendégruha mosása, tisztítása | 23 |
| Közös fürdőszoba | 24 |
| Gépkocsi tárolása és mosása | 24 |
| Kiegészítő szolgáltatások | 24 |
| A szállodai tevékenységet kiegészítő munkafolyamatok | 26 |
| Ellenőrző kérdések | 26 |
| A szállodai tevékenység tárgyi feltételei | 27 |
| A szálloda telepítésének általános szempontjai | 27 |
| A szálloda épülete, az épület formája, külseje, közlekedési kapcsolatai | 29 |
| A szálloda műszaki berendezései | 31 |
| Hő- és hangszigetelés | 32 |
| Hőenergia-ellátás | 32 |
| Légtechnika | 33 |
| Egészségügyi berendezések és szerelvények | 34 |
| Személy-, szerviz- és teherfelvonók | 34 |
| Nyílászáró szerkezetek | 34 |
| Burkolatok | 37 |
| Elektromos rendszerek és berendezések | 40 |
| A szálloda hírközlő berendezései | 43 |
| A szálloda jelző- és közvetítő berendezései | 45 |
| A szállodai tevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 48 |
| Az alaptevékenység területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 48 |
| Vendégszoba | 56 |
| Az ellátás területei, helyiségei, berendezései, felszerelései | 73 |
| Egyéb szolgáltató tevékenységei, berendezései, felszerelései | 76 |
| A kiegészítő tevékenység helyiségei, berendezései, felszerelései | 83 |
| Ellenőrző kérdések | 86 |
| A szállodai tevékenység személyi feltételei | 89 |
| A szállodai dolgozókkal szembeni követelmények | 90 |
| A munkaerő-szükséglet mennyiségi meghatározása | 93 |
| A munkaerő-szükséglet minőségi jellemzői | 94 |
| A személyi feltételek stabilitása | 95 |
| A szállodai tevékenység munkakörei és ezek feladatai | 96 |
| Az alaptevékenység munkakörei és feladatai | 96 |
| Szállodaigazgató | 96 |
| Szállodai üzletvezető | 98 |
| Szállodatitkár | 99 |
| Adminisztrációs iroda | 100 |
| A földszinti munkahelyek és munkakörök | 100 |
| A emeleti munkahelyek és munkakörök | 125 |
| A hagyományos emeleti szervezés munkakörei | 125 |
| A korszerű emeleti szervezés munkakörei | 127 |
| Az ellátási tevékenység munkakörei és feladatai | 131 |
| Egyéb szolgáltató tevékenység munkakörei és feladatai | 132 |
| A kiegészítő tevékenység egyes munkakörei és feladatai | 134 |
| Munkaruha és védőöltözet | 137 |
| Munkaruha- és védőöltözet-jogosultság, kihordási idő | 137 |
| A szállodai dolgozók anyagi érdekeltsége | 138 |
| Szállodai bérezés | 138 |
| Alapbér | 139 |
| Jutalék | 139 |
| A konvertibilis valutabevétel anyagi ösztönzési rendszere | 140 |
| Pótlékok | 140 |
| Ellenőrző kérdések | 140 |
| Felhasznált irodalom | 141 |
| II. kötet | 3 |
| Szállodai üzem- és munkaszervezés | 3 |
| A szálloda általános szervezeti felépítése | 3 |
| A szervezésről általában | 3 |
| Szállodai üzem- és munkaszervezés | 4 |
| Szervezeti egységek és függelmi kapcsolatok kialakítása | 6 |
| A szállodai értékesítés szervezése | 9 |
| Az értékesítés szervezéséről általában | 9 |
| Szállodai marketing | 10 |
| A szállodai értékesítés marketing szemléletű szervezése | 12 |
| A szállodai árpolitika | 21 |
| A szállodai értékesítés szervezete | 24 |
| Szállodai reklám-propaganda | 26 |
| Szállodai public relations | 32 |
| Az elszállásolás szervezése | 35 |
| A szállodaüzem munkahelyei, munkakörei | 35 |
| Egyes földszinti munkafolyamatok szervezése | 39 |
| Emeleti munkafolyamatok szervezése | 45 |
| Az ellátás szervezése | 49 |
| Szobaszerviz | 49 |
| Egyéb szolgáltatóhelyek szervezése | 52 |
| Garázs - parkolóhely | 52 |
| Mosoda - vegytisztító | 52 |
| Parkok - strandok, sport-játék, uszoda-szauna | 53 |
| Gyógyüdülő szállodák sajátos szolgáltatásai | 53 |
| Egyéb kereskedelmi üzletek, utazási irodák, közlekedési kirendeltségek | 54 |
| Mellék-munkafolyamatok szervezése | 54 |
| Igazgatás | 55 |
| Rendészet | 55 |
| Műszaki részleg | 55 |
| Szociális tevékenység | 56 |
| Szállodai információs folyamatok szervezése | 56 |
| Ellenőrző kérdések | 58 |
| Szállodai ügyvitel | 61 |
| Az információs folyamatok kiépítése | 61 |
| Adatfeldolgozási rendszer | 63 |
| Döntési rendszer | 64 |
| A szállódai ügyvitelről általában | 65 |
| Az operatív elszámoltatás előkészítése | 66 |
| Az elszállásolás bizonylatai | 68 |
| Napi vendégelhelyezési ív | 76 |
| Értékesítőhelyi szolgáltatások bizonylatolása | 78 |
| Portáskiadások | 83 |
| Közös fürdőszoba használata | 84 |
| Vendégruhamosás | 85 |
| Hírközlési szolgáltatások | 87 |
| Gépkocsik tárolása és mosása | 89 |
| Transzfertevékenység | 93 |
| Valutatevékenység | 95 |
| Egyéb szolgáltatások bizonylatolása | 100 |
| Káreseti megtérülések és térítések | 101 |
| Operatív elszámoltatás | 101 |
| Számlázás és szállodai naplóvezetés | 102 |
| Kézi számlálás és naplóvezetés átírás nélkül | 103 |
| Kézi számlázás és naplóvezetés átírással | 113 |
| Kézi számlázás recepciós ívvel kombinált szállodai naplón | 113 |
| Gépi számlázás elektromechanikus és elektronikus pénztárgéprendszerű könyvelőgépekkel | 114 |
| Számítógépek alkalmazása | 122 |
| Pénzkezelés szervezése. Tartozások pénzügyi rendezése | 130 |
| A szállódai bevétel elszámolása | 135 |
| Szállodai statisztika | 136 |
| Szállodai gazdálkodás elemzése | 137 |
| Szállodai férőhelyek kihasználtságának vizsgálata | 137 |
| Vendégkör összetételének elemzése | 138 |
| Átlagos tartózkodási idő elemzése | 138 |
| A szállodai igénybevétel változásának vizsgálata | 138 |
| Bevételi képesség (forintkapacitás) kihasználtságának elemzése | 139 |
| Szállodai bevételek jogcím szerinti összetétele | 139 |
| Vendégtartozások kiegyenlítési módozatok szerinti vizsgálata | 139 |
| Vendégtartozások időbeni rendezésének elemzése | 140 |
| Szállodai jövedelmezőség vizsgálata | 140 |
| Operatív elszámoltatással össze nem függő egyéb bizonylatolási és nyilvántartási feladatok | 142 |
| Ügyviteli jellegű belső ellenőrzési feladatok | 142 |
| Az ellenőrzés általános következményei | 143 |
| Szobaasszonyi jelentés ellenőrzése | 143 |
| A gépi számlázás ellenőrzése | 143 |
| Az indexkönyv és a recepciós ív egyeztetése | 144 |
| Pénztárrovancs | 145 |
| Ellenőrző kérdések | 145 |
| Függelék | 147 |
| A szállodák osztályba sorolása | 147 |
| Kereskedelmi szálláshelyek ára, illetve díja | 159 |
| Vendéglátóipari üzleti szabályzat szállodákra vonatkozó előírásai | 160 |
| Nemzetközi szállodai szabályzat | 162 |
| A Polgári Törvénykönyv szállodára vonatkozó rendelkezései | 166 |
| Szállodai munkarend minta | 168 |
| Tűzrendészeti utasítás minta | 171 |
| Közegészségügyi-járványügyi előírások szállodákra | 175 |
| Szállodai levelezés | 179 |
| Felhasznált irodalom | 183 |