1.035.098

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Életem

Szerző
Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Egeralja Községi Önkormányzat
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 167 oldal
Sorozatcím: Honismereti Kiskönyvtár
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-03-8083-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szalóky Károly - falunk szülötte - negyedik kötetét tartja kezében a Tisztelt Olvasó. A kiadott két verseskötet és egy rövid falutörténet után most életrajzi dolgozat látott napvilágot. A jelen... Tovább

Előszó

Szalóky Károly - falunk szülötte - negyedik kötetét tartja kezében a Tisztelt Olvasó. A kiadott két verseskötet és egy rövid falutörténet után most életrajzi dolgozat látott napvilágot. A jelen könyv kiadását büszkén vállalta a községi önkormányzat. Büszkén, mert kicsinyke hazánkban kevés olyan település van, melynek egy lakója az eredeti foglalkozás, a föld művelése mellett írással is foglalkozott. S erre a tényre büszke lehet a falu lakossága.
Mi érdekes lehet egy falusi parasztember életében, mi újat adhat az életrajz az olvasónak, amiért érdemes könyvben megjelentetni? Hiszen a szerzőn kívül, a század közepéig több millió ember élt hasonló földműves sorsot hazánkban. Több szempontból is érdekes.
A huszadik század történelme gazdag volt eseményekben. Különösen sok-sok változáson ment keresztül a falusi, paraszti lakosság. Az eseményeket megörökítették a történetírók, feldolgozta a történelemírás. Nos, ezt a huszadik századot írta meg emlékezésében Szalóky Károly is, de a történéseket ő alulnézetből látta, élte és fogalmazta meg. Nem a nagypolitika szempontjából, hanem a kisember szemszögéből értékelte. Ezért más, mint a hivatalos történelemírás. Sorsa általánosítható, tipikus, s mégis egyedi. Egyedi annyiban, hogy nemcsak élte a történelmet, hanem irányítani is akarta, segíteni kívánt földművelő népén.
A század elején nem egyedüli volt, aki parasztszülők haladást érzékelő döntése nyomán középiskolába került, de valószínű, nem volt egyedül, aki különböző okok miatt kimaradt. Sok ezren voltak, akik a két világháború között megragadták a kicsiny lehetőséget és korszerűsíteni igyekeztek falusi gazdaságukat s a szakmai ismeretek mellett a falu műveltségét is segíteni igyekeztek, O közéjük tartozott.
S aztán jött a magyar területek visszacsatolásának időszaka, jött a második világháború, Szalókyval együtt kétszázezernél több magyar résztvevővel. O ebből is tanulni akart. Az életrajzban olvashatjuk visszaemlékezését erről az évtizedről. Olvashatjuk, hogy önként ott maradt Erdélyben - közben a család idehaza házat épít -, csak hogy láthassa a hőn szeretett erdélyi falvakat, embereket. Bizonyára lesznek, akik elítélik mindezért, de az ő szempontjából és magyar neveltetéséből nézve igazat adhatunk neki, hogy megragadja a kínálkozó alkalmat. Talán sejti, hogy életében nem lesz hasonló alkalom, hogy Erdélyt megláthassa. Igaza lett.
Aki gondolkodva él, nemcsak sodródik a történelemben, szerencséje is van. A világháborút szerencsésen fejezte be, katonaként otthon volt, amikor átvonult rajta a front. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Bevezető 7
Gyermekévek 9
Iskolaévek 11
Legényélet 17
A nagy vihar 25
Tüzér lettem 31
Újra itthon 43
Házasság, lakodalom 49
Házépítés 51
Erdély 55
Háború! 67
Galyatető 73
Csákberény 85
Hazafelé 99
1945- orosz megszállás 105
Nehéz esztendők 119
A bányában 123
1956-57. Forradalom és megtorlás 135
Megalakul a termelőszövetkezet 149
A közös munka évei 153
Nyugdíjaskorom 159
Tartalomjegyzék 167

Szalóky Károly

Szalóky Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szalóky Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv