1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar gasztronómia irodalma II.

Dobos C. József emlékkönyv

Szerkesztő

Kiadó: Művészetpártolók Első Magyar Nosztalgia Egylete
Kiadás helye: Szentendre
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 100 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 13 cm
ISBN: 963-01-6473-6
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy év telt el a Magyar Gasztronómia Irodalom című munkánk megjelenése óta. Ahogy ott kértük, - olvasóinak közül szakemberek és szakmán kívüliek igen sokan kerestek meg elismerő, vagy bíráló, de... Tovább

Előszó

Egy év telt el a Magyar Gasztronómia Irodalom című munkánk megjelenése óta. Ahogy ott kértük, - olvasóinak közül szakemberek és szakmán kívüliek igen sokan kerestek meg elismerő, vagy bíráló, de mindenképpen építő kritikával, s ezt ismét köszönjük. Részben az Ő biztatásuknak és segítségüknek köszönhető, hogy megírtuk és összeállítottuk a kötet második, teljesen új kiadását. Ebben a könyvben az időközben tudomásunkra jutott, vendéglátással foglalkozó kiadványokat katalogizáljuk. Továbbra is várjuk a Kedves Olvasók leveleit, információit, észrevételeit, hiszen az előző könyv sikerén felbuzdulva máris tervezzük egy esetleges harmadik kiadás megjelenését. Abban a leendő könyvben az 1700-as évek végétől 1980-ig jutnánk el és szeretnénk minél pontosabb, teljesebb összefoglalót adni a Magyarországon, vagy külföldön, de magyarul megjelent, vendéglátással, gasztronómiával foglalkozó kiadványokról. Természetesen más hasznos, érdekes információt talál az Olvasó ebben a könyvben és a tervezetben is.
Vendéglátós eszközgyűjteményem -, mely mintegy ötezer darabból áll -, és könyvtáram igen jelentős és páratlan anyaggal gazdagodott. Hazai József, a magyar cukrászipar múltját és történetét kutató, gyűjtő kiváló szakemberek halála után hozzám került Dobos C. József hagyatéka. Úgy éreztem, kötelességem feldolgozni, s a szakmával megismertetni az egyik legnagyobb magyar cukrász élettörténetét. Ezzel a regényes történettel -, saját kutatásaimmal kiegészítve, így egészében és történelmileg hitelesen dokumentálva - most először találkozhat az olvasó.
Rendkívül nagy szakkönyv gyűjteménye mellett a vendéglátós témájú képes levelezőlapok egyik leggazdagabb gyűjteményével rendelkezik Szántó András barátom és igen kiváló kollegám. A szentendrei Nosztalgia Kávéházban megrendezett kiállításának anyagából válogattunk néhányat, melyek most színesítik, gazdagítják a magyar vendéglátás történetéről kialakult ismereteinket. Az ő nevével gyakorta találkozhat a szakma irodalma és múltja iránt érdeklődő. Szántó András az a szakember, aki soha nem dolgozott a vendéglátásban, mégis szakismerete, szeretete vetekszik a profikéval. Minden ideje s így élete is a szakmatörténelemé. Szakcikkek, kiállítások, lázas kutatómunka teszi gazdaggá az életét -, s ez által a mi életünket is.
Ez a gondolat vezérelt mindkettőnket, amikor hozzáláttunk ehhez a dolgozathoz. Hiszen, csak a múltat megismerve érthetjük az összefüggéseket, élhetjük a mát, s alakíthatjuk a holnapot. Ezer és ezer szakma-szerelmes munkája, élete lehet példaképünk, hasznos alapunk... A nagy elődöktől tanulni, ismereteket átvenni, pedig nem felesleges dolog, hanem emberi, szakmai kötelességünk.
Jólfelfogott érdekünk...
/Éliás Tibor/ Vissza

Tartalom

Előszó a második kiadáshoz3
Bevezető4
Lontai Egon lektori véleménye7
Éliás Tibor: Egy halhatatlan cukrász... Dobos C. József életrajza9
Dezséri László: A Dobostorta jubileumáról (rádiójegyzet)32
Szántó András: A vendéglátás képeslapjai39
Budapesti képeslapok41
Vidéki képeslapok67
Bibliográfia az 1984. évben kiadott pótjegyzéke93
RECEPTEK
A Dobos torta eredeti receptje20
Dobos lepény20
Vajas tészta23
Fekete dió befőzése24
Dobos kenyér24
Porhanyós tészta25
Sonkás tészta27
Lúdmáj hástétom vajastészta28
Sós perecz36
Ribizke czukorba37
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv