1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör évkönyve 2001-2002. tanév

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Nagyon bízom abban, hogy ez a kötet, amit az olvasó a kezében tart, egy hosszú sorozat első darabja csupán." - így zárta az első, az 1998-1999. tanév évkönyvének előszavát Kisfaludi András... Tovább

Előszó

„Nagyon bízom abban, hogy ez a kötet, amit az olvasó a kezében tart, egy hosszú sorozat első darabja csupán." - így zárta az első, az 1998-1999. tanév évkönyvének előszavát Kisfaludi András Tanszékvezető Úr. A hallgatói lelkesedésnek, a diákköri titkárok erőfeszítésének és a Tanszék segítségének köszönhetően nem hiába bízott, bíztunk a diákköri évkönyv sikerében, kiadásának folyamatosságában. A Diákköri Évkönyv szerkesztése, nonprofít kiadványként történő megjelentetése a Polgári Jogi Tanszék mellett működő Tudományos Diákkör életének immár szerves velejárója.
Az olvasó így az ELTE ÁJK Polgári Jogi Tudományos Diákkörének negyedik évkönyvét tarthatja a kezében, amely a 2001-2002.-es tanévben elhangzott előadásokat teszi hozzáférhetővé a tagság, a szakmai nyilvánosság és minden érdeklődő számára. Ahogy azt már többször megkíséreltük megfogalmazni, az egy-egy tanszékhez kapcsolódó tudományos diákköröket az önkéntes és demokratikus hallgatói önszerveződés, egy-egy oktatott tantárgy iránti, a kötelező tananyagot jóval meghaladó érdeklődés hívja létre és élteti. A diákkör szervezése, a diákköri ülések lebonyolítása során óhatatlanul és szerencsésen háttérbe szorulnak az oktatás során beidegződő, az oktatók és a hallgatók közötti kommunikációt időnként feszültté tévő korlátok, gátlások, sztereotípiák. Ahogy évkönyvünk tartalomjegyzéke is mutatja, a Diákkör valóban demokratikus. A kötet szerzői között egyaránt és egyforma súllyal foglalnak helyet hallgatók, gyakorlati szakemberek.
Karunk oktatói és más, nagy tekintélyű professzorok, egykori alkotmánybírók. Az egyes előadások tárgyának is pusztán egyetlen szervező és rendező elve van: nevezetesen a hallgatók - változatos és széleskörű - érdeklődése. Valószínűleg hiábavaló is lenne az egyes elhangzott előadások között és mögött valamiféle koncepciót keresni eme a magánjog témakörében mozgó és üdítően eklektikus palettán. Mindezek ellenére talán mégiscsak vázolhatok bizonyos tendenciák. A diákkör 2001-2002. tanévi programja harmonikusan látszik egyesíteni a „klasszikus" polgári jogi témákat - természetesen az új Ptk. kodifikációjára is tekintettel, a magánjogot érő, a XXI. századi kihívásokra adott egyes „civilisztikai válaszokkal". Vissza

Tartalom

Előszó 7
Faludi Gábor:
Az elektronikus kereskedelem és a szerzői jog egyes összefüggései 9
Carsten Hendrych:
Das Deutsche Gesellschaftsrecht 21
Carsten Hendrych:
A német társasági jog 41
Klára Annamária:
A német és a magyar tulajdonkorlátozás rendszere 59
Marosi Zoltán:
A végrehajtási immunitás és a választottbíráskodás 87
Menyhárd Attila:
A jó erkölcsbe ütköző szerződések 93
Molnár Alexandra:
Márkavédelem - védjegyoltalom: bevezetés a védjegyjogba 99
Sólyom László:
Egyenlőségi kérdések a rendszerváltozásban 111
Szántó András:
A faktoring gazdasági jelentősége és jogi szabályozása 119
Szatmári Csaba:
Az okmányos meghitelezés 127
Tercsák Tamás:
Joggal való visszaélés 153
Vékás Lajos:
Érvénytelen szerződés és jogalap nélküli gazdagodás 173
Wiedemann János:
A véleménynyilvánítás szabadságának polgári jogi kérdései,
különös tekintettel a személyiségi jogi perekre 203
Zlinszky János:
Alkotmány, értékek, polgári jog 225
A Strasbourgi Charta: diákok Európáért 251
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv