1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szántóföldi növénytermesztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 887 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9121-44-4
Megjegyzés: 250 fekete-fehér ábrával. 3. változatlan kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mezőgazdaságban a növénytermesztés fontosságát primer jellege határozza meg. A növények képesek szervetlen anyagokból szerves anyagokat képezni.
A növények a napenergia segítségével - a hazai... Tovább

Előszó

A mezőgazdaságban a növénytermesztés fontosságát primer jellege határozza meg. A növények képesek szervetlen anyagokból szerves anyagokat képezni.
A növények a napenergia segítségével - a hazai termesztés feltételei között - az anyagráfordításnak közel harmincszorosát, az energiabefektetésnek kb. háromszorosát képesek szervesanyag-produkciójukban nyújtani. Minden más termelőüzem késztermékében mind az anyag, mind az energiaráfordításnak csak kisebb hányadát nyeri vissza.
A világ népességének, valamint táplálkozási igényének növekedése alapvetően a növénytermesztésnek állandó továbbfejlesztését, illetve produkciójának gyors növelését követeli. A táplálkozás javítása, az állati termékek fogyasztásának növelése nagyon sok növényi szerves anyag közvetett felhasználását, illetve elvesztését feltételezi. Az egységnyi állati terméket csak háromszoros, négyszeres tömegű növényi szerves anyaggal vagyunk képesek előállítani.
Hazánk növénytermesztése évszázadokon keresztül nagyon lassan fejlődött. Fontosabb szántóföldi növényeink, így pl. a gabonák termése alig változott. Évtizedekre visszamenően termesztett növényeink országos termésátlaga lassan növekedett, a búza 1,6 t/ha, a kukorica szemtermése 2 t/ha szinten tetőződött.
Igen nagy érdeme a növénytermesztésnek, hogy az 1960-as éveket követően sikerült a terméseket országos átlagban megkétszerezni, a búza és a kukorica termését pedig háromszorosára növelni. A gyors fejlődés időszakában zárkózott fel Nyugat-Európához olyan vonatkozásban is, hogy a kézi munkaerőt, s az emberi, állati bioenergiát legnagyobbrészt gépi energiával és kémiai anyagokkal pótolták. Sajnos ezzel egyidejűleg a növénytermesztés egy olyan kényszerpályára került, amely nemcsak a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás, hanem a termelés gazdaságossági problémáinak is egész sorát érinti. Vissza

Tartalom

Bevezető
I. Általános rész
A Föld növénytermesztésének fejlődése (Bocz E.)
A növénytermesztés kezdeti fejlődése 25
A földműveskultúrák kialakulása 26
A Föld növénytermesztése éghajlati zónánként (Bocz E.)
A klímák mezőgazdasági jellemzése 31
Mezőgazdaságilag hasznosítható területek 31
Az éghajlati zónák jellemzése 33
a/ Trópusi, nedves éghajlatok 33
b/ Száraz éghajlatok 35
c/ Meleg, mérsékelt éghajlatok 37
d/ Hűvös éghajlatok 39
e/ Sarkvidéki éghajlatok 42
Magyarország klíma- és talajadottságai (Bocz E.)
Magyarország éghajlata 45
Általános jellemzés 45
Sugárzás, hőmérséklet, vízellátottság 45
Sugárzás, napsütés 47
Hőmérséklet 48
Csapadék és hóviszonyok 51
Párolgási viszonyok 52
Éghajlati körzetek 55
A tenyészidőszak hossza 57
Magyarország talajadottságai (Bocz E., Szabó M., Ángyán J.) 60
Agroökológiai körzetek 60
Magyarország agroökológiai körzetei 62
A növénytermesztés általános alapjai Magyarországon (Bocz E.)
A növénytermesztés fejlődése 74
A C3 és C4 típusú növények sajátosságai 83
A növények ásványianyag-asszimilációja 84
A növények tápanyagfelvétele 84
Tápanyagellátás (Kováts A., Antal J.)
A talaj szerves anyagai, szervestrágyázás 92
Műtrágyázás 98
A tápanyagellátás megállapításának módszere 98
Nitrogén-műtrágyázás 100
Foszforműtrágyázás 100
Kálium-műtrágyázás 100
Az összetett műtrágyák használata 100
Mésztrágyázás 101
Magnéziumtrágyázás 102
A szervestrágyázás módja és ideje 102
A műtrágyázás módja és ideje v 105
Talajművelés (Bocz E., Kováts A., Varga J.)
Történeti áttekintés 112
A XX. század végi talajművelés rendszerezése 118
Tarlóhántás 121
Magágykészítés 121
őszi vetésűek talaj-előkészítése 122
Tavaszi magágykészítés 122
Vetésváltás (Varga J.)
Vetésforgó, keretvetésforgó, vetésváltás 128
Humuszelmélet 130
Ásványi tápanyagok elmélete 131
Talajszerkezet elmélete 132
Vízfelhasználási elmélet 132
Biológiai tényezők 135
Alkalmazkodó gazdálkodás 137
Biogazdálkodás 138
Vízigény, vízellátás, vízhasznosítás (Ruzsányi L.)
A növény, a növényállomány és a technológia vízigénye 145
A növény vízigénye 145
A növényállomány vízigénye 146
A vízigény meghatározásának módszerei 151
Technológiai vízigény 152
A növények vízellátása 152
A csapadék mérése 153
A talaj vízháztartása 153
A talaj nedvességtartalma 154
A talaj hasznos nedvességtartalma 155
Az elővetemény szerepe a vízellátásban 156
Vízhasznosítás 158
A vetőmag (Szabó M.)
A vetőmag és a vetőmagtermesztés jelentősége 161
Vetőmagvizsgálat és -minősítés 162
Fajtakísérletezés és fajtaminősítés 162
A fajta értékmérő tulajdonságai 162
A vetőmag előkészítése 166
A vetés (Kováts A.)
Vetési módok 168
A vetés mélysége és takarása 171
A vetés ideje 172
A vetőmag mennyisége 173
A vetőmagmennyiség kiszámítása 175
Növényvédelem (Kovács G.)
Általános áttekintés 178
Gyomirtás 185
Az országos gyomfelvételezések tapasztalatai 185
A gyomnövények fajának és számarányának változása őszi búzában
és kukoricában 185
A nehezen irtható gyomnövények elterjedésének felmérése 186
A gyomirtás gyakorlata 187
A gyomnövények kártétele 187
A gyomirtás eredményességét befolyásoló tényezők 188
A gyomirtás előkészítése 189
A permetezéssel kapcsolatos fontosabb tudnivalók 190
Alkalmazástechnika 191
Csávázás 191
Talajfertőtlenítés 192
Permetezés 192
Ködözés 192
Porozás 192
Mikrogranulátum-szórás 192
Kenés 193
Raktár-és termény fertőtlenítés 193
A permetezéstechnika alapjai 193
II. Részletes rész
Gabonafélék
Gabonafélék általános jellemzése (Bocz E.) 201
Világgazdasági jelentőségük 201
A hazai gabonatermesztés múltja 203
A gabonafélék aránya 204
A gabonák hozama és minősége 205
Búza (Szabó M., Bocz E., Kováts A., Ruzsányi L.) 212
A búzafajok elterjedése, jelentősége (Szabó M., Bocz E.) 212
Származásuk, rendszertani helyük (Szabó M., Bocz E.) 216
Termesztési helyeik (Bocz E.) 219
A T. aestivum morfológiai csoportosítása 219
A T. aestivum ökológiai csoportosítása 220
Európa búzatermesztése 221
Hazánk búzatermesztése 223
A búza morfológiája, fejlődése (Kováts A.) 224
A fejlődés szakaszai (stádiumai) 224
A fejlődés periódusai 226
Az egyedfejlődés fázisai 226
Terméselemzés (Szabó M.) 238
Gombás betegségekkel szembeni ellenállóság 239
Állóképesség (szárszilárdság) 239
Malom- és sütőipari minőség 239
A fajta jelentősége a termesztésben, fajtarotáció (Szabó M.) 240
A fajtaváltás hatékonysága 241
A fajtamegválasztás szempontjai 241
Éghajlatigény (Bocz E.) 243
Talajigény (Bocz E.) 244
Talajművelés (Bocz E.) 246
-Vetésváltás (Bocz E.) 250
Tápanyagellátás (Bocz E.) 252
Nitrogénellátás 253
Foszfor- és káliumellátás 259
Magágykészítés (Kováts A.) 263
Vetés (Kováts A.) 264
Növényvédelem (Kovács G.) 267
Kártevők elleni védekezés 267
Betegségek elleni védekezés 268
Gyomnövények elleni védekezés 269
Betakarítás (Ragasits I.) 271
A búza minősége (Ragasits I.-Szabó M.) 273
Malomipari tulajdonságok 273
Sütőipari tulajdonságok 274
Rozs (Szabó M.) 283
Termesztésének nemzetközi és hazai jelentősége 283
Egyedfejlődése 285
Éghajlatigény 287
Talajigény 288
Vetésváltás 288
Talajművelés 288
Tápanyagellátás 289
Fajta 290
Vetés 290
Növényápolás, növényvédelem 291
Betakarítás, tisztítás, tárolás 291
Vetőmagtermesztés 291
Tritikále (Szabó M.) 292
Előállítása, jelentősége 292
Agrobotanikai sajátosságok, élettani jellemzők 293
Éghajlatigény 294
Talajigény 294
Vetésváltás 294
Talajművelés 294
Tápanyagellátás 295
Vetés 295
Növényápolás, növényvédelem 295
Betakarítás 296
Vetőmagtermesztés 296
Árpa (Kismányoky T.) 297
Nemzetközi jelentősége 297
Hazai jelentősége 298
Származása, rendszertana 302
Morfológiája, egyedfejlődése 302
Őszi árpa 305
Éghajlatigény 305
Talajigény, termőtájak 306
A fajtamegválasztás irányelvei 306
Vetésváltás 306
Tápanyagellátás 308
Talajművelés 308
Vetés 309
Növényápolás, növényvédelem 309
Betakarítás 312
Vetőmagtermesztés 312
Tavaszi árpa (sörárpa) 313
Éghajlatigény 313
Talajigény, termőtájak 314
Fajta 317
Vetésváltás 317
Tápanyagellátás 318
Talajművelés 319
Vetés 319
Növényápolás, növényvédelem 320
Betakarítás, tárolás 323
A sörárpa minősége 324
Zab (Ragasits I.) 326
Termesztésének hazai és nemzetközi jelentősége 326
Rendszertana, morfológiája 327
Éghajlatigény 328
Talajigény 329
Tápanyagellátás 329
Talaj-előkészítési vetés 330
Növényápolás, növényvédelem 330
Betakarítás 331
Rizs (Ruzsányi L.) 331
Termesztésének nemzetközi és hazai jelentősége 331
Rendszertana, egyedfejlődése 335
Éghajlatigény 339
Talajigény 340
Víz-és öntözővízigény 342
A rizstermesztés előkészítése 343
Vetésváltás 343
Tápanyagigény 344
Trágyázás 345
Talajművelés 346
Vetés 348
Növényápolás, növényvédelem 352
Betakarítás 352
Terménykezelés 353
Köles (Antal J.) 354
Pohánka (Antal J.) 356
Kanáriköles (Antal J.) 358
Mohar (Antal J.) 360
Óriás mohar (csumiz) (Antal J.) 361
Kukorica (Bocz E., Kováts A., Ruzsányi L., Szabó M.) 362
A kukorica termesztésének elterjedése (Bocz E.) 364
Származása, morfológiája, biológiai jellemzői (Bocz E.) 365
Származása 365
Morfológiája 365
Növekedése, fejlődése 368
Fajta (Szabó M., Nagy J., Sárvári M.) 369
Szabad elvirágzása fajták 371
Hibrid fajták 373
Éghajlatigény (Bocz E.) 379
Talajigény (Bocz E.) 385
Vetésváltás (Bocz E.) 386
Talajművelés (Ruzsányi L.) 387
Magágykészítés 388
Tápanyagellátás (Bocz E., Kováts A., Nagy J., Sárvári M.) 389
Nitrogénszükséglet 390
Nitrogén-műtrágyázás 391
Foszfor- és káliumszükséglet 392
Foszforműtrágyázás 392
Kálium-műtrágyázás 392
Istállótrágyázás 393
Mésztrágyázás 393
Lombtrágyázás, mikroelem-trágyázás 394
Állománysűrűség, vetés (Kováts A., Sárvári M.) 394
Növényápolás, növényvédelem (Kovács G.) 400
Növényápolás 400
Növényvédelem 400
A kukorica herbicidérzékenysége 405
Betakarítás (Bocz E.) 405
A szemes kukorica betakarítása, szárításos tartósítása 406
A szemes kukorica nedves tárolása 409
A szem-csutka keverék (CCM) betakarítása, tartósítása 410
Csőzúzalék betakarítása és tartósítása 411
A hibrid kukorica üzemi vetőmagtermesztése (Sárvári M.) 411
A szántóföldi szakasz termesztési technológiája 413
A vetőmag feldolgozása 418
Takarmánycirkok (Bocz E.) 423
Jelentőségük 424
Éghajlatigény 425
Talajigény 425
Vetésváltás 426
Talajművelés 426
Szudánifű (Bocz E.) 427
Jelentősége 427
Tápanyagellátás 428
Vetés 428
Ápolás 428
Öntözés 429
Betakarítás 429
Legelő 430
Cukorcirok (Bocz E.) 430
Jelentősége 430
Tápanyagellátás 430
Vetés 431
Ápolás 431
Betakarítás 432
Szemes cirok (Bocz 432
Jelentősége 432
Tápanyagellátás 433
Vetés 433
Ápolás 433
Betakarítás 433
Seprűcirok (Bocz E.) 433
Hüvelyesek
A hüvelyesek általános jellemzése (Bocz E.) 438
Származásuk 438
Élelmezési jelentőségük 439
Takarmányozási jelentőségük 440
Termesztésük jelentősége 441
Ökológiai igényük 441
Termésmennyiség és termésbiztonság 443
Beltartalmi értékük 444
Biológiájuk 446
Üzemi jelentőségük 447
Borsó (Bocz E.) 448
Világgazdasági jelentősége 448
Hazánk borsótermesztése 449
Botanikai jellemzői 451
Morfológiája 455
Egyedfejlődés 456
Éghajlatigény 458
Öntözés 459
Talajigény 459
Tápanyagellátás 460
Vetésváltás 461
Talajművelés 461
Vetés 462
A száraz borsó termesztése 463
Vetőmagtermesztés 467
A homoki borsó termesztése 469
A borsó termesztése zöldtakarmánynak 469
A zöldborsó termesztése 469
Szója (Varga J.) 474
Származása és elterjedése 474
Termesztésének története Magyarországon 475
Termesztésének jelentősége 476
Morfológiája 477
Egyedfejlődése 479
Fajták 480
Éghajlatigény 481
Talajigény 482
Vetésváltás 482
Talajművelés 483
Tápanyagellátás 483
Vetés 484
Gyomirtás, növényápolás 485
Öntözés 485
Érés 485
Betakarítás 488
Üzemi tárolás 489
Termésminőség 489
vetőmagtermesztés 490
Bab (Késmárki I.) 491
Származása, elterjedése, termesztésének története 491
Termése, termesztési és használati értéke 491
Morfológiája 492
Egyedfejlődése 494
Nemesítés és a fajtával szembeni követelmények 495
Éghajlatigény 496
Talajigény 496
Vetésváltás 496
Talajművelés 497
Tápanyagellátás 497
Vetés 498
Gyomirtás, növényvédelem 498
Öntözés 501
Érés, betakarítás, tárolás 501
Vetőmagtermesztés 502
Lencse (Antal J.) 503
Lóbab (Pocsai K.) 505
Származása és elterjedése 505
Biológiai és botanikai jellemzői 506
Nemesítés 507
Éghajlat-és talajigény 507
Vetésváltás 507
Tápanyagellátás 508
Talajművelés 508
Vetés 508
Növényápolás 509
Öntözés 509
Betakarítás 509
Vetőmagtermesztés 512
Csillagfürt (Bocz E.) 512
Származása, elterjedése 512
Botanikai jellemzői, morfológiája 513
Vetésváltás 515
Talajművelés 515
Táp anyagellátás 516
Vetés, ápolás 516
Betakarítás 518
Szegletes lednek (Antal J.) 519
Homoki bab (Antal J.) 520
Csicseri borsó (Antal J.) 522
Földimogyoró (Antal J.) 524
Gyökér- és gyökgumós növények
Cukorrépa (Euzsányi L.) 527
Származása és termesztésének elterjedése 527
Terméseredmények 528
Termesztési, gazdasági értéke 530
Morfológiája 530
Virágzat, termés, mag, csíra 530
Répagyökér 531
Levélzet 533
Egyedfejlődése 533
Csírázás 533
A vegetatív szervek növekedése és fejlődése 533
A generatív szervek növekedése és fejlődése 535
A fajták megválasztása 536
Éghajlati igény 537
Fény-és hőigény 537
Vízigény 539
Talajigény 540
Vetésváltás 540
Talajművelés és magágykészítés 541
Tápanyagellátás 542
Vetés 546
Növényápolás 548
Öntözés 552
Termésbecslés 553
Betakarítás 554
A répa átadása, minőségvizsgálata 557
A cukorrépa minősége 558
Magtermesztés 558
Közvetlen magtermesztés 559
Közvetett magtermesztés 561
Betakarítás 564
betakarított termés feldolgozása 565
Takarmányrépa (Ruzsányi L.) 566
Takarmány sárgarépa (Antal J.) 567
Tarlórépa (Antal J.) 569
Cikória (Antal J.) 572
Burgonya (Bocz E.) 574
Termesztésének története 574
Termesztése a világon 578
Származása, elterjedése 579
Biológiai jellemzői 579
Morfológiája 579
Élettani jellemzői 583
Fejlődési fázisok 584
Nemesítés 586
A fajták csoportosítása 587
Éghajlatigény 588
Talajigény 589
Tápanyagellátás 590
A tápanyagellátás hatása a termés mennyiségére és minőségére 591
Szervestrágyázás 593
A tápanyagellátás időpontja 594
Vetésváltás 595
Talajművelés 596
Hagyományos áruburgonya-termesztés 596
A korai újburgonya termesztése 608
A nyári vetésű (fojtott) burgonya termesztése 610
Vetőgumó-termesztés 611
Csicsóka (Pepó Pé.) 617
Olaj növények
Napraforgó (Antal J.) 623
Termesztésének jelentősége 623
Származása 624
Termesztésének fejlődése hazánkban 624
Rendszertani helye, biológiája, morfológiája 626
Nemesítése 629
A fajtákkal szembeni igény 630
Éghajlatigény 630
Talaj igény 631
Vetésváltás 632
Talajművelés 633
Tápanyagellátás 634
Vetés 635
Növényápolás 636
Vízellátás, öntözés 640
Betakarítás 640
Vetőmagtermesztés 642
Káposztarepce (Máthé A.) 643
Jelentősége 643
Származása és elterjedése 644
Botanikai és élettani jellemzők 646
Morfológiája 647
A fajtákkal szemben támasztott igény 648
Éghajlatigény 649
Talaj igény 650
Vetésváltás 650
Talajművelés 650
Tápanyagellátás, vetés 651
Növényvédelem 652
Betakarítás 653
Tárolás 654
Mák (Késmárki J.) 655
Jelentősége 655
Agrobotanikai sajátosságai 656
Nemesítése 658
Ökológiai igénye 659
Talajigénye 660
Vetésváltás 660
Tápanyagellátás 660
Talajművelés 660
Vetés, ápolás 661
Növényvédelem 663
Betakarítás 664
Olajlen (Ruzsányi L.) 665
Jelentősége 665
Morfológiája 667
Éghajlatigény 669
Talajigény 669
Vetésváltás 669
Talajművelés 670
Tápanyagellátás 670
Vetés 671
Növényápolás, növényvédelem 671
Betakarítás 673
Termésminősítés 673
Olajtök (Antal J.) 673
Rostnövények
Kender (Ruzsányi L.) 676
Származása 678
Rendszertana 678
Jelentősége hazánkban 679
Morfológiája 680
Biológiája 682
Egyedfejlődése 682
Éghajlatigény 684
Talaj igény 684
Vetésváltás 684
Tápanyagellátás 685
Talajművelés és magágy készítés 685
Vetés 686
Növényápolás, növényvédelem 686
Betakarítás 689
Állományminősítés 689
A termés minősítése 690
Magkendertermesztés 691
Rostlen (Ruzsányi L.) 692
Elterjedése 692
Rendszertana 695
Morfológiája 697
Éghajlatigény 697
Talaj igény 698
Vetésváltás 698
Talajművelés 698
Tápanyagellátás 698
Vetés 699
Növényápolás, növényvédelem 699
Betakarítás 700
Minősítés 700
Egyéb ipari növények
Dohány (Szabó M., Sárvári M.) 702
Elterjedése 702
Morfológiája, kémiai összetétele 706
Ökotípusok 709
Termesztési körzetei 709
Fajták 709
Éghajlatigény 710
Talajigény 711
Vetésváltás 711
Tápanyagigénye 711
Talajművelés 712
Palántanevelés 713
Növényvédelem 714
Ültetés 717
Ápolás, növényvédelem 717
Öntözés 718
Betakarítás 718
Komló (Mészáros F.) 723
Jelentősége 724
Botanikai és élettani jellemzése 724
Termesztett fajták 725
Éghajlat-és talajigény 727
Telepítés 727
Előkészítés 727
Ültetés 728
Tápanyagellátás 728
Ápolás 729
Metszés 729
Felvezetés 730
Egyéb műveletek 730
Növényvédelem 730
Érés, betakarítás 733
Szárítás 733
Őszi teendők 734
Pillangós szálastakarmányok
Lucerna(Varga J.) 735
Származása, elterjedése 735
Termesztési és hasznosítási értéke 738
Egyedfejlődése és morfológiája 738
Fontosabb hazai fajták 741
Éghajlatigény 742
Talajigény 743
Vetésváltás 744
Talaj-és magágy-előkészítés 745
Tápanyagellátás 745
Vetés 747
Társítása pázsitfűfélékkel 748
Növényvédelme 748
Öntözése 751
Termés-és kárbecslés 753
A kaszálások ideje és száma 753
Felhasználási és tartósítási módok 757
A lucernaszéna-készítés nagyüzemi módszerei 760
Erjesztéses tartósítás 763
Magtermesztés 768
Vöröshere (Varga J.) 771
Jelentősége 771
Agrobotanikai jellemzők 773
Ökológiai igénye 775
Vetésváltás 776
Termesztéstechnológia 776
Magtermesztés
Baltacím (Késmárki I.) 785
Jelentősége 785
Agrobotanikai jellemzők 785
Éghajlat-és talajigény 787
Termesztéstechnológia 787
Vetőmagtermesztés 790
Fehér virágú somkóró (Antal J.) 791
Bíborhere (Késmárki I.) 793
Fehérhere (Késmárki I.) 796
Szarvaskerep (Ruzsányi L.) 798
Alexandriai here (Késmárki I.) 800
Szeradella (Késmárki 1.) 802
Nyúlszapuka (Késmárki I.) 804
Tarka koronafürt (Máthé A.) 807
Egyéb takarmánynövények
Silótakarmányok termesztése (Anteil J.) 811
Jelentőségük 811
Talaj megválasztás 811
Előveteményeik 812
Talaj-előkészítésük 812
Tápanyagellátásuk 812
A fajtamegválasztás szempontjai 813
Vetés 813
Ápolás 814
Öntözés 814
Betakarítás 815
Csalamádék termesztése (Antal J.) 815
Éghajlat- és talajigényük 815
Elővetemény-igényük 815
Talaj-előkészítésük 816
Tápanyagigényük 816
Vetésük 817
Növényápolásuk 817
Betakarításuk 817
Fehér mustár (Pepó Pé.) 817
Takarmánykáposzta (Antal J.) 821
Őszi és tavaszi takarmánykeverékek termesztése (Késmárki I.)
Jelentőségük 824
Termesztéstechnológiájuk általános irányelvei 825
Őszi takarmánykeverékek 826
Tavaszi takarmánykeverékek 829
Kettős termesztés (Antal J.)
Nyári másodnövény-termesztés feltételei 833
Másodvetésre alkalmas növények 833
A gyógy- és fűszernövények termesztése (Antal J.)
Egyévesek 838
Anyarozs 838
Ánizs 840
Bazsalikom 841
Benedekfű 843
Borsfű 844
Kamilla 846
Kapor 847
Koriander 849
Körömvirág 850
Macskagyökér 852
Majoránna 854
Máriatövis 855
Sáfrányos szeklice 856
Egy-és kétévesek 858
Angelika 858
Beléndek 860
Festőmályva 861
Konyhakömény 863
Kétévesek 865
Gyapjas gyűszűvirág 865
Muskotályzsálya 867
Évelők 868
Borsosmenta 868
Citromfű 870
Édeskömény 872
Izsóp 873
Kerti kakukkfű 875
Kerti ruta 876
Lestyán 877
Levendula 879
Orvosi zsálya 881
Római kamilla 883
Rovarporvirág 884
Tárkony 886
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv