kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 341 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-231-623-1 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
| Előszó | 5 |
| Tésztaipari anyagismeret | 9 |
| Alapanyagok | 9 |
| Búzafajták tésztaipari célra | 10 |
| A búza összetevői és belső tulajdonságai | 19 |
| A búza külső tulajdonságai | 23 |
| A búza őrlése | 24 |
| Az őrlemény szerkezete | 25 |
| A liszt összetétele és tulajdonságai | 26 |
| Sikér | 27 |
| Kémiai anyagok hatása a sikérre | 29 |
| A hő hatása a sikérre | 30 |
| A sikér minőségét meghatározó tényezők | 30 |
| A liszt fehérjéi | 31 |
| A liszt szénhidrátjai | 32 |
| A hazai tésztaipar által használt liszt | 34 |
| A liszt átvétele és tárolása | 34 |
| A tésztagyártáshoz használt víz | 35 |
| A tésztagyártáshoz használt tojás | 35 |
| A tojás részei | 36 |
| A tojás összetétele | 37 |
| A tojássárgája-olaj fő alkotórészei | 38 |
| A tojás tápértéke | 38 |
| Változások a tojásban | 40 |
| A tojás jelentősége a tésztaipar szempontjából | 40 |
| A tojás tartósítása | 41 |
| A tojás és tojáspor átvétele, tárolása | 41 |
| Szója | 42 |
| A szójabab feldolgozása | 42 |
| Tejsavó | 44 |
| A tésztaipar csomagolóanyagai | 44 |
| Tésztagyártó gépek és berendezések | 49 |
| A száraztészta előállítására szolgáló gépek és berendezések fejlődése | 49 |
| Az 1960-ig üzemelt főbb tésztagyártó gépek és berendezések | 52 |
| Keverők | 53 |
| Gyúrók | 54 |
| Sajtolók | 58 |
| Nyújtógépek | 61 |
| Vágógépek | 62 |
| Tésztaszárító berendezések | 63 |
| Tésztagyárak gyártógépeinek és berendezéseinek részletes ismertetése | 65 |
| Nyersanyagok szállításának és tárolásának gépei és berendezései | 66 |
| A liszt szállításának, tárolásának gépei és berendezései | 66 |
| Adalék anyagok szállításának, tárolásának gépei és berendezései | 74 |
| Nyers- és adalék anyagok előkészítésének gépei és berendezései | 74 |
| A liszt előkészítésének gépei és berendezései | 75 |
| Vízmelegítő berendezések | 81 |
| Tojáskészítmények előkészítésének gépei és berendezései | 82 |
| Tésztakeverő, tömörítő, alakító gépek és berendezések | 86 |
| PAVAN-sajtológépek | 87 |
| BRAIBANTI-sajtológépek | 105 |
| Elő- és utószárító gépek és berendezések | 120 |
| Magas hőfokon üzemelő PAVAN gyártmányú szálasáru-szárító berendezések | 121 |
| Magas hőfokon üzemelő PAVAN-szárító szálas áru szárítására | 143 |
| Magas hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áru szárítására | 134 |
| Alacsonyabb hőfokon üzemelő PAVAN-szárító szálas áru szárítására | 143 |
| Alacsonyabb hőfokon üzemelő PAVAN-szárító apró áruk szárítására | 146 |
| Szálas árut szárító BRAIBANTI-berendezés | 149 |
| Apró árut szárító BRAIBANTI-berendezés | 156 |
| Tésztakészítmények közbenső tárolásának gépei és berendezései | 160 |
| Késztermék-csomagoló gépek és berendezések | 161 |
| Apró árut csomagoló gépek | 162 |
| Szálas árut csomagoló gép | 163 |
| Késztermék raktározásának és belső anyagmozgatásának gépei és berendezései | 167 |
| Szellőztető- és klímaberendezések | 167 |
| Matricamosó | 169 |
| Selejtvisszaőrlő berendezések | 169 |
| Külföldön elterjedt, hazai üzemekben nem alkalmazott tésztagyártó gépek és berendezések | 170 |
| Tésztaüzemek műszaki ellátása | 175 |
| Tésztaüzemek karbantartó szervezete | 176 |
| Tésztakészítményeket előállító kisüzemek gépei és berendezései | 177 |
| Tésztagyárak telepítési irányelvei és az üzemépületek építési követelményei | 178 |
| A tésztagyártás technológiája | 181 |
| A tésztaipar története | 181 |
| A tésztakészítmények gyártásának fejlődése | 182 |
| A hazai tésztaipar története | 182 |
| A tésztagyártás | 184 |
| A nyersanyagok előkészítése | 185 |
| A tészta keverése | 188 |
| A tészta tömörítése | 192 |
| A tészta alakítása | 193 |
| Tésztakészítmények szárítása | 203 |
| A szárítási folyamatok fizikai alapjai | 204 |
| Szárítástechnikai alapfolyamatok | 216 |
| A tésztakészítmények szárításának alapjai | 227 |
| Az alakított nyerstészta vizsgálata szárítási szempontból | 228 |
| A tésztakészítmények szárításának alapelvei | 237 |
| Előszárításos eljárás | 239 |
| A szárítóberendezések technológiája | 244 |
| Természetes vagy szabad levegőn való szárítás | 244 |
| Mesterséges szárítás | 244 |
| Korszerű tésztagyártó vonalak szárítóberendezéseinek technológiája | 259 |
| A gyártás befejezett műveletei | 260 |
| Tésztakészítmények csomagolása | 261 |
| Tészakészítmények raktározása | 263 |
| Tésztagyártó vonalak és üzemeltetésük | 263 |
| A vonalak beindítása és beállítása | 264 |
| Tésztagyártó vonalak üzemeltetése | 266 |
| Tésztagyártó vonalak leállítása | 273 |
| Új szárítási módok | 275 |
| A külföldi tésztaipar | 278 |
| A termékválaszték | 280 |
| Fogyasztás, felhasználás | 284 |
| Kutatás és fejlesztés | 285 |
| Száraztésztát előállítő kisüzemek | 286 |
| Nyersanyag-előkészítés | 287 |
| A tészta keverése | 287 |
| A tészta tömörítése | 288 |
| A tészta alakítása | 288 |
| A házitészták szárítása | 288 |
| A házitészták csomagolása | 290 |
| A házitészták értékelése | 291 |
| Tésztaipari termékek | 295 |
| A száraztészta-készítmények táplálkozástani jelentősége | 299 |
| Tésztakészítmények a táplálkozásunkban | 303 |
| Tésztakészítményekkel szemben támasztott követelmények | 304 |
| Tésztaipari laboratóriumok | 306 |
| A tésztagyártás higiéniája | 309 |
| A száraztészták jellegzetes kórokozói | 316 |
| Tésztakészítmények tárolási feltételei és módjai | 318 |
| Tésztahibák | 321 |
| Alak- és mérethibák | 321 |
| Felületi, szerkezeti hibák, törmelékesség | 323 |
| Színhibák, áttetszőség | 325 |
| Ízhibák | 326 |
| Főzési hibák | 326 |
| Tésztabetegségek | 327 |
| Penészedés | 327 |
| Savanyodás | 329 |
| Házi jellegű tésztakészítmények | 329 |
| Tésztaipari anyagnormák | 330 |
| A könyvben használt magyarázat nélküli jelölések értelmezése | 335 |
| Irodalom | 337 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.