A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Kérdeztem - válaszoltak II.

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Íródik a történelem nap nap után: A ma élménye holnap már emlék, hogy holnaputánra históriává váljék. Az idő fáján madarak ülnek, fészket raknak, hallatják hangjukat: „ nyitni kék, nyitni kék" ,... Tovább

Előszó

Íródik a történelem nap nap után: A ma élménye holnap már emlék, hogy holnaputánra históriává váljék. Az idő fáján madarak ülnek, fészket raknak, hallatják hangjukat: „ nyitni kék, nyitni kék" , „kis cipőt, kis cipőt", kár, kár. Szarvas István újságíró - jelen kötet szerzője is - ott ül az idő fáján, hallatja hangját interjúival, riportjaival.
A HETEDHÉTHATÁR magazinban megjelent közel húsz év interjúi adják e kötetet. A beszélgetések választ adói közelmúltunk s napjaink közéleti szereplői, tudósai, jeles művészei, kiemelkedő sportolói, gazdasági szakemberek. Egyéni életutak villannak fel előttünk, de valamennyinket érintő kérdésekben fejtik ki véleményüket, (környezetvédelem, egészségügy, egymás iránti bizalom, tudományos, technikai fejlődés távlatai stb.)
Szarvas István kérdései nemcsak interjú alanyait késztetik vélemény nyilvántartásra. Válaszaik hozzánk, olvasókhoz szólva gondolkodásra, saját álláspontunkkal egybevetésre is készítettnek. Valamennyien szeretnénk sikeresek lenni. „A siker titka az együtt rezgés" — hangzik egyik kérdezettjének válasza veszekednek egymással, de kifelé az ország érdeke a fontos, erre nekünk magyaroknak is oda kellene figyelni" — mondja egy évtizedek óta külföldön élő professzor. Általában büszkék vagyunk külföldön élő művészeinkre, tudósainkra. Vajon Ők is büszkék ránk? Törődünk-e a kintiekkel? (Ld. Erdő Péter bíboros hercegprímással készült interjút!)
Vissza visszatérő kérdése Szarvas Istvánnak: „ Mit kell tenni, hogy előbbre jussunk?" sokrétűek a válaszok. „ saját érdekvédelmi szerveket" kell kialakítaniuk az embereknek. (No és akkor megszűnik a gyűlölködés?) „Önzőségből is érdemes önzetlennek lenni" — ez már egy cégvezető álláspontja. Verseny, versenyképesség mint a sikerhez vezető út kérdésében a humán előfeltételek, az alkotóképes oktatás, az „egyetem-ipar „intenzívebb felkészítés nem ad mindig hízelgő válaszokat a csökkenő követelményszint, a hallgatók ambíció hiányossága, az anyagi feltételek hiányos volta miatt is. Európai identitás hiánya sem erősít bennünket. Még csak egy témakört emelnék ki a kötetből:" Az emberi élet közgazdasági értéké-t. Nobel díjas írónk véleményét: rohanó világunkban szinte megszűnt a humanitás. A legfontosabb az emberi élet. Oda kell figyelni a prioritásokra."
„Én ez avart jártam: tűnődve megálltam: Egy régi levélen ezt írva találtam."
Arany János: Buda halála
Kardhordó Kálmán
tanár Vissza

Tartalom

Előszó 3
Gondolatok 4
NOBEL DÍJASOK
Elizabeth Blackburn: 5
Kertész Imre: 7
MINISZTERELNÖKÖK
Vilis Kristopans: 10
Németh Miklós: 12
POLITIKUSOK
Mihail Gorbacsov: 14
Matolcsy György: 16
Pozsgay Imre: 18
Budai Bernadett: 20
Babák Mihály: 23
AKADÉMIKUSOK, TUDÓSOK
Heller Ágnes: 25
Szolcsányi János: 28
Vizy E. Szilveszter: 30
Farsang Csaba: 32
Hevesi László: 35
Dr. Papanek Gábor: 37
Szabó-Pelsőczy Miklós: 39
Vértes András: 42
EGYHÁZI MÉLTÓSÁG
Erdő Péter: 46
ÜZLETEMBER
Békés Zoltán: 48
ORVOSOK
Dr. Papp István Csongor: 51
Dr. Dezső István: 53
MŰVÉSZEK
Bodza Klára: 56
Kelemen Barnabás: 59
Kocsis Zoltán: 62
Psota Irén: 64
Sík László: 67
Ókovács Szilveszter: 69
ÍRÓK
Bokor Pál: 72
Müller Péter: 74
Moldova György: 78
Paulo Coelho: 82
OLIMPIAI BAJNOKOK
Borkai Zsolt: 84
Buzánszky Jenő: 86
Polgár Judit: 89
Szilágyi Áron: 91
SPORT VEZETŐ
Kerekes Sándor: 93
ŰRHAJÓS
Farkas Bertalan: 96
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kérdeztem - válaszoltak II. Kérdeztem - válaszoltak II.
Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv