A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gombabiológia, gombatermesztés

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 350 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-286-607-9
Megjegyzés: 67 színes képpel, 82 fekete-fehér fotóval, ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat oktató hazai felsőoktatási intézmények az elmúlt néhány évben egyre intenzívebben foglalkoztak és foglalkoznak a kertészeti oktatás fejlesztésével, különböző kertészeti tantárgyak akkreditálásával. A Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kara elsőként, a zöldségtermesztés témakörébe megfelelő mélységben beleillesztette a termesztett gombák oktatását. A Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken az elmúlt években minden képzési formában akkreditálták a Gombatermesztés tantárgyat. A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetlen oktatási intézmény a világon, ahol „B" és „C" tárgyak keretében a BSc és az MSc képzésben a gombatermesztés elméleti és gyakorlati oktatása folyik. Ezen felül megkezdődött egyetemünkön az angol nyelvű gombaoktatás is.
A gombatermesztés oktatásához jelenleg nincs korszerű magyar nyelvű tankönyv. Az utolsó gombatankönyv még 1982-ben jelent meg, amelyet Balázs Sándor Termesztett gombáink címmel írt.
Az a tudományos,... Tovább

Fülszöveg

A mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat oktató hazai felsőoktatási intézmények az elmúlt néhány évben egyre intenzívebben foglalkoztak és foglalkoznak a kertészeti oktatás fejlesztésével, különböző kertészeti tantárgyak akkreditálásával. A Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kara elsőként, a zöldségtermesztés témakörébe megfelelő mélységben beleillesztette a termesztett gombák oktatását. A Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken az elmúlt években minden képzési formában akkreditálták a Gombatermesztés tantárgyat. A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetlen oktatási intézmény a világon, ahol „B" és „C" tárgyak keretében a BSc és az MSc képzésben a gombatermesztés elméleti és gyakorlati oktatása folyik. Ezen felül megkezdődött egyetemünkön az angol nyelvű gombaoktatás is.
A gombatermesztés oktatásához jelenleg nincs korszerű magyar nyelvű tankönyv. Az utolsó gombatankönyv még 1982-ben jelent meg, amelyet Balázs Sándor Termesztett gombáink címmel írt.
Az a tudományos, technikai és technológiai fejlődés, amely a világ gombatermesztésében az elmúlt közel három évtizedben a termesztett gombák területén bekövetkezett, indokolttá tette egy új tankönyv megjelentetését.
A könyv szerkesztője arra törekedett, hogy a könyv fejezeteinek megírásához megnyerje a hazai legnevesebb szakembereket. A szerzői gárda tagjai egyetemi oktatók és kutatók vagy a felsőoktatásban is járatos kutatók, akik a gyakorlattal is szoros kapcsolatokat ápolnak. A különböző fejezetek lektorálását az adott szakterület neves képviselői vállalták.
A könyv 15 fejezetre tagolódik. Külön fejezet foglalkozik a gombák biológiájával, táplálkozási értékeivel és különböző gyógyhatásaikkal. Megismerhetjük a gombaipari kutatások molekuláris biológiai módszereit. Áttekintést kapunk a gombafajok termesztéséről a világban, olvashatunk a magyar gombatermesztés történetéről és a gombák szaporítóanyagának, a csírának a készítéséről. Három terjedelmesebb fejezet foglalkozik a legfontosabb fajok (csiperkegomba, laskagomba és shiitake) termesztésével. A csiperkegomba-, laskagomba- és a shiitaketermesztés technológiáinak ismertetése révén a szerkesztő őszintén reméli, hogy a gombatermesztők is újabb ismereteket merítenek a könyv tanulmányozásával. Említést kap néhány egyéb gomba (Agaricus blazei, ördögszekér laskagomba, pecsétviaszgomba stb.) termesztési lehetősége is, de a szarvasgomba-termesztés rejtelmeibe is betekintést nyer az olvasó. A színes mellékletben levő 67 színes kép elsősorban a kórokozók és kártevők megismerését segítheti, de helyet kaptak benne a különleges - bizonyos szempontból újdonságnak számító - gombafajok fotói is.
Ez a könyv nem csupán egyetemi tankönyv, hanem azt a gombatermesztők is sikeresen használhatják. Vissza

Tartalom

1. A gombákról általában - helyük a természetben (Vetter János) 15
1.1. A gombák helye az ökoszisztémában 16
1.2. Felhasznált irodalmak 18
2. A gombák biológiája (Vetter János) 19
2.1. A gombák testfelépítése, morfológiája 19
2.1.1. Sejttani alapok 19
2.1.2. Hifa - micélium - termőtest - spóra 21
2.2. A gombák szaporodása 26
2.2.1. Ivartalan szaporodási formák 26
2.2.2. Ivaros szaporodás - szaporodási ciklusok 26
2.3. A gombák rendszerezése - rendszere 29
2.3.1. Regnum: Protozoa (Protista) 29
2.3.2. Regnum: Chromista (Gombaszerű szervezetek) 29
2.3.3. Regnum: Regnum Fungorum (Valódi gombák) 30
2.4. A gombák tápanyagai és táplálkozásuk 35
2.4.1. Szén- és nitrogénforrások 35
2.4.2. A gombák extracelluláris enzimrendszere 36
2.4.2.1. A cellulóz bontása 36
2.4.2.2. A lignin bontása 36
2.4.2.3. A növényi anyagok komplex bontása 37
2.5. Növekedés és fejlődés 38
2.5.1. A spórák csírázása 39
2.5.2. A hifa és a micélium növekedése 40
2.5.3. Termőtestképzés 40
2.5.3.1. A déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) termőtestképzése 41
2.5.3.2. A csiperkegomba (Agaricus bisporus) termőtestképzése 42
2.5.3.3. A laskagombák termőtestképzése 42
2.5.3.4. A mikorrhizás gombák termőtestképzése 43
2.6. Életmódtípusok a gombavilágban 43
2.6.1. Parazita életmód 43
2.6.2. Szaprotróf életmód 44
2.6.2.1. Farontó gombák 44
2.6.2.1.1. A fehér (szimultán) korhasztó fajok 44
2.6.2.1.2. A barna (vörös) korhasztó fajok 44
2.6.2.1.3. A lágykorhasztó fajok 45
2.6.2.1.4. Avarbontó gombák 45
2.6.3. Szimbiota életmód 45
2.6.3.1. Gomba-növény kapcsolatok 45
2.6.3.1.1. Ektomikorrhiza kapcsolat 46
2 6.3 1.2. Endomikorrhiza kapcsolat 46
2.6.3.2. Gomba-állat kapcsolatok 47
2.7. Felhasznált irodalmak 47
3. A gombák táplálkozási értékei (Vetter János) 48
3.1. Szervetlen alkotók 49
3.1.1. Víz 49
3.1.2. Ásványi elemek - makroelemek 49
3.1.3. Ásványi elemek - mikroelemek 52
3.2. Szerves alkotók 54
3.2.1. Fehérjék - aminosavak 54
3.2.2. Lipidek - zsírok 57
3.2.3. Szénhidrátok 58
3.2.4. Vitaminok 59
3.2.5. Illat- és aromaanyagok 60
3.3. A tartósítás hatásai az összetételre 61
3.4. Táplálkozás-élettani tulajdonságok összegzése 62
3.4.1. Előnyök 62
3.4.2. Hátrányok 63
3.5. Felhasznált irodalmak 63
4. A gombák gyógyhatásai - gyógygombák (Vetter János) 64
4.1. A gombafajok legfontosabb gyógyhatásai 65
4.1.1. Antibakteriális hatás 65
4.1.2. Fungicid hatás 65
4.1.3. Antimaláriás hatás 66
4.1.4. Vírusellenes (antivirális) hatás 66
4.1.5. Antioxidatív (antioxidáns) hatóanyagok és hatások 67
4.1.6. Antitumor és immunmódosító hatások 69
4.1.7. Koleszterin-, illetve lipidszintet befolyásoló hatások 71
4.1.8. Vérnyomás-csökkentő hatás 72
4.1.9. Vércukorszintet csökkentő hatás 72
4.1.10. Egyéb hatások 73
4.2. A legfontosabb termesztett fajok gyógyhatásai 73
4.2.1. Kétspórás csiperkegomba (Agaricus bisporus) 73
4.2.2. Laskagombafajok (Pleurotus spp.) 74
4.2.3. Shiitake (Lentinula edodes) 75
4.2.4. A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) 76
4.3. Felhasznált irodalmak 77
5. Gombaipari kutatások molekuláris biológiai módszerei (Szarvas József) 78
5.1. Markerek, polimorfizmus 78
5.2. Nukleinsav-extrakció 80
5.2.1. DNS-extrakció 80
5.2.2. Teljes RNS-extrakció 81
5.3. Elektroforézis 81
5.3.1. Gombák elektroforetikus kariotipizálása 83
5.4. Alapvető fehérjevizsgálati módszerek 84
5.4.1. Proteinextrakció 84
5.4.2. Fehérjék izoelektromos fókuszálása 84
5.4.3. Kétdimenziós (2D) akrilamid gélelektroforézis 85
5.4.4. Fehérjeszekvenálás 85
5.4.5. Izoenzimek és alloenzimek analízise 85
5.4.6. Immunkémiai vizsgálati módszerek 86
5.4.6.1. Immunológiai módszerek alapelve 86
5.4.6.2. Western-hibridizáció (immunoblot) 87
5.4.6.3. Enzimkapcsolt immunoszorbens-teszt (ELISA) 87
5.5. Alapvető nukleinsav-vizsgálati módszerek 88
5.5.1. DNS-szekvenálás 88
5.5.2. Restrikciós endonukleáz enzimek 89
5.5.3. A restrikciós térképek 90
5.5.4. Génklónozás 91
5.5.5. Klóntárak (clone-library, klónbank, génbank) 93
5.6. Hibridizációs módszerek 94
5.6.1. DNS:DNS hibridizáció, renaturáció 94
5.6.2. Southern-hibridizáció (Southern blot) 94
5.6.3. Nukleinsavpróbák jelölése 95
5.6.4. Restrikciós fragmentumhossz polimorfizmus (RFLP) 96
5.7. PCR (polimeráz láncreakció) alapú módszerek 97
5.7.1. Random amplifikált polimorf DNS (RAPD) 99
5.7.2. Reverz transzkripciós PCR (RT-PCR) 99
5.7.3. SCAR - Sequence Characterized Amplified Region 100
5.7.4. „Valós idejű" kvantitatív PCR (Q-PCR, RQ-PCR) 101
5.7.5. Amplifikált fragmentumhossz polimorfizmus (AFLP) 103
5.8. Riboszomális gének vizsgálata (ribotipizálás, PCR-RFLP, ITS-RFLP) 104
5.8.1. Molekuláris kronométer 104
5.8.2. rDNS régió 104
5.8.2.1. Az IGS (Intergenic spacer) régió 106
5.9. Miniszatellita és mikroszatellita vizsgálatok 107
5.10. Az mtDNS mint lehetséges markerforrás 108
5.11. Denaturáló gradiens gélelektroforézis (DGGE) 108
5.12. Markerekkel végzett szelekció a gombanemesítésben 109
5.13. Genetikai térképek 110
5.14. Génbanki szekvenciák 110
5.15. Felhasznált irodalmak 111
6. Gombafajok termesztése a világon, Európában és Magyarországon
(Győrfi Júlia) 114
6.1. A világ gombatermelése 116
6.2. Csiperketermesztés Európában 119
6.3. Csiperke-és laskagomba helyzete Magyarországon 121
6.4. Felhasznált irodalmak 121
7. A magyar gombatermesztés története (Győrfi Júlia) 122
7.1. A csiperkegomba-termesztés története 122
7.1.1. Kezdeti próbálkozásoktól (1860-as évek) az I. világháború végéig 123
7.1.2. A XX. század elejétől a II. világháborúig 124
7.1.3. Gombatermelési Vállalat 124
7.1.4. Csepeli Duna Mgtsz tevékenysége 126
7.1.5. A fellendülés korszaka 1990-től 127
7.2. Laskagomba-termesztésünk fejlődése 128
7.3. Felhasznált irodalmak 131
8. Szaporítóanyag (csíra) előállítása (Győrfi Júlia) 132
8.1. Szemcsíra 133
8.2. A gabonaszem főzése 134
8.3. Sterilizálás 135
8.4. Inokulálás (steril gabonaszem oltása) 135
8.5. Inkubálás (gabonaszemek átszövetése) 136
8.6. Kész csíra tárolása, szállítása 137
8.7. Felhasznált irodalmak 137
9. A csiperkegomba (Agaricus bisporus) termesztése (Győrfi Júlia) 139
9.1. A csiperkekomposzt alapanyagai 140
9.1.1. Víz 141
9.1.2. Szalmafélék 141
9.1.3. Lótrágya 142
9.1.4. Csirketrágya 143
9.1.5. Gipsz 144
9.2. A csiperkekomposzt előállítása 145
9.2.1. Hagyományos, kazlas technológia (outdoor komposztálás) 147
9.2.2. Bunkertechnológia (semi-indoor komposztálás) 148
9.2.3. Hőkezelés (pasztörizáció) (II. fázis) 152
9.2.4. Dúsítás 156
9.3. III. fázisú komposzt 158
9.4. Termesztett fajták 160
9.5. Termesztőberendezések 162
9.5.1. Mesterségesen kivájt mészkőpincék 163
9.5.2. Mezőgazdasági épületek 164
9.5.3. Gombatermesztő sátrak 164
9.5.4. Holland típusú termesztőházak 165
9.6. A komposzt letermesztése 167
9.6.1. AII. fázisú komposzt letermesztése 167
9.6.1.1. Behordás 167
9.6.1.2. Átszövetés 170
9.6.2. Takarás 171
9.6.2.1. CAC-ing csírázás 172
9.6.3. Lappangási időszak 173
9.6.3.1. Borzolás 174
9.6.4. Termőre fordítás 175
9.6.4.1. Lehűtés 176
9.6.5. Termőidőszak 178
9.6.5.1. Köztes gomba 180
9.6.5.2. Gombaszedés 181
9.6.6. Kihordás 184
9.7. Felhasznált irodalmak 185
10. Kórokozók és kártevők a csiperketermesztésben (Győrfi Júlia) 188
10.1. Vírusok (Geösel András) 188
10.1.1. La Francé Izometrikus vírus 189
10.1.2. Mushroom Virus X (MVX) 190
10.1.3. Vírusok elleni tennivalók komposztkészítéskor és termesztéskor 191
10.2. Baktériumok okozta betegségek 191
10.2.1. Baktériumos foltosság (kórokozó: Pseudomonas tolaasii) 192
10.2.2. Vörösbarna foltosság (kórokozó: Pseudomonas gingeri) 193
10.2.3. Csepegőlemez-betegség (kórokozó: Pseudomonas agarici) 193
10.2.4. Ragyabetegség (kórokozót eddig nem identifikáltak) 193
10.2.5. Védekezés a baktériumos betegségek ellen 193
10.3. Mikroszkopikus gomba eredetű betegségek 194
10.3.1. Kompetitív penészek 195
10.3.1.1. Olajzöld trágyapenész (kórokozó: Chaetomium olivaceum) 195
10.3.1.2. Fehér gipszbetegség (kórokozó: Scopulariopsis fimicola, Monilia
fimicola) 196
10.3.1.3. Ajakrúzs penész (kórokozó: Sporendonemapurpurascens) 196
10.3.1.4. Tintagombák (kórokozók: Coprinus spp.) 197
10.3.2. Parazita penészek 197
10.3.2.1. Trichoderma komposztpenész (kórokozó: T. aggressivum f. europeum) 197
10.3.2.2. Trichoderma viride PERS 200
10.3.2.3. Trichoderma koningii OUDEM 200
10.3.2.4. Parazita penészek a termőtesten 201
10.3.2.5. Nedves mólé vagy nedves rothadás (kórokozó: Mycogoneperniciosa)
(MAGNUS) DELACR 201
10.3.2.6. Száraz mólé vagy száraz rothadás (kórokozó: Verticillium fungicola
vai.Jungicola) (PREUSS) HASSEBR 203
10.3.2.7. Pókhálós penész (kórokozó: Cladobotryum Dactylium dendroides)
(BULL) W. GAMS et HOOZ 206
10.4. Abiotikus tényezők által okozott rendellenességek 207
10.4.1. Tűfejképződési rendellenességek 208
10.4.2. Termőtest-deformációk 209
10.4.3. C02-okozta károsodások 209
10.4.4. Gombatönk deformációi 209
10.4.5. Gombakalap deformációi 210
10.4.6. „Vizes" gomba 210
10.4.7. Szedési időszak gondjai 211
10.5. Kártevők 211
10.5.1. Gombaszúnyogok (Sciaridae-legyek) 211
10.5.2. Púposhátú legyek (Phoridae-legyek) 214
10.5.2.1. Megaselia halterata (WOOD) 214
10.5.2.2. Megaselia nigra (MEIGEN) 215
10.5.3. Gubacsiegyek (Cecidomyiidae-legyek) 216
10.5.4. Fonálférgek (Nematoda) 218
10.5.4.1. Parazita fonálférgek 219
10.5.4.2. Szaprofita fonálférgek (Rhabditidae család) 219
10.5.5. Készletatkák (Acaridae) 219
10.5.6. Parazita atkák (Tarsonemus myceliophagus HUSSEY) 220
10.5.7. Szaprofita atkák 220
10.5.8. Ragadozó atkák (Gamasidae) 220
10.5.9. Pincelakó házatlancsiga (Limacus flavus LINNAEUS) 221
10.6. Felhasznált irodalmak 221
11. Laskagombafajok (Kovácsné Gyenes Melinda) 226
11.1. Laskagomba-termesztés 226
11.1.1. A laskagomba táptalajának előállítási módjai 226
11.1.1.1. A laskagomba tápanyagigényének biológiai alapja 226
11.1.1.2. Alapanyagok és dúsítóanyagok 227
11.1.1.3. Táptalaj-előállítás 230
11.1.1.3.1. Hőkezelés nélküli táptalaj-előállítás 230
11.1.1.3.2. Hőkezeléssel történő táptalaj-előállítás 231
11.1.2. A laskagomba termesztése 239
11.1.2.1. Faanyagon történő termesztés 240
12.1.2. Oltás 275
12.1.3. Átszövetés 277
12.1.4. Érlelés, termőre fordulás 279
12.1.5. Termőidőszak 279
12.2. Intenzív termesztés 281
12.2.1. Táptalaj-előállítás steril eljárással 281
12.2.1.1. Termesztéshez használható alapanyagok és dúsítóanyagok 281
12.2.1.2. Nedvesítés, töltés, sterilizálás 283
12.2.1.3. Steril táptalaj csírázása 285
12.2.2. Táptalaj-előállítás hőkezelési eljárásokkal 286
12.2.2.1. Hőkezelt táptalaj csírázása és zsáktöltése 289
12.2.2.2. Átszövetés 289
11.1.2.1.1. A termesztés menete 240
11.1.2.1.2. A faanyag előkészítése 240
11.1.2.1.3. A faanyag beoltása 240
11.1.2.1.4. Átszövetés 242
11.1.2.1.5. Átszőtt rönkök kihelyezése 243
11.1.2.1.6. Átszőtt rönkök letermesztése 243
11.1.2.2. Intenzív termesztés 244
11.1.2.2.1. Termesztőhelyiségek 244
11.1.2.2.2. A termesztés környezeti igényei 247
11.1.2.2.3. Csírázás, átszövetés 250
11.1.2.2.4. Érlelés, termőre fordítás 255
11.1.2.2.5. Termőidőszak ápolási munkái 257
11.1.2.2.6. Szedés 259
11.1.2.2.7. Szedés utáni ápolási munkák 261
11.1.2.3. Bio laskagomba-termesztés 262
11.1.3. A letermett alapanyag hasznosítása 262
11.1.4. Felhasznált irodalmak 263
11.2. A laskagomba kórokozói és kártevői (Győrfi Júlia) 267
11.2.1. Kórokozók 267
11.2.1.1. Vírusbetegség 267
11.2.2. Baktériumos betegség (Kórokozó: Pseudomonas tolaasii) 268
11.2.3. Pókhálós penész (Cladobotryum (Dactylium) dendroides) 268
11.2.4. Száraz mólébetegség (Verticillium fungicola ax. fungicola) 269
11.2.5. Versengő penészek 269
11.2.6. Termőtest-rendellenességek 270
11.2.7. Kártevők 270 WKM
11.2.8. Felhasznált irodalmak 271
12. Shiitake (Lentinula edodes) termesztése (Kovácsné Gyenes Melinda) 272
12.1. Extenzív termesztés 274
12.1.1. A faanyag kiválasztása és előkészítése 274
12.2.2.3. Termőre fordítás 292
12.2.2.4. Termőidőszak, szedés 293
12.2.2.5. Termőtesttorzulások 296
12.3. Felhasznált irodalmak 297
13. Egyéb gombafajok termesztése (Győrfi Júlia) 301
13.1. Agaricus blazei MURRILL 301
13.2. Bokrosgomba 305
13.3. Nameko tőkegomba 307
13.4. Ördögszekér laskagomba 309
13.5. Pecsétviaszgomba 313
13.6. Süngomba 315
13.7. Téli fülőke 317
13.8. Felhasznált irodalmak 319
14. Szarvasgomba-termesztés (Bratek Zoltán) 324
14.1. Mikorrhiza-gombák termesztésének alapjai 324
14.2. A trillák biológiája 326
14.3. A szarvasgombák termesztésének rövid története 327
14.4. A Kárpát-pannon régióban termesztésbe vont őshonos szarvasgombák 330
14.4.1. Nyári (burgundi) szarvasgomba 330
14.4.2. Téli szarvasgomba 331
14.4.3. Homoki szarvasgomba 332
14.5. A nyári szarvasgomba termesztése 332
14.5.1. Ültetvény helyszínének kijelölése és előkészítése 332
14.5.2. Triflacsemeték előállítása és minősítése 334
14.5.3. Ültetvénytelepítése 335
14.5.4. Ültetvény ápolása, művelése termőre fordulásig 336
14.5.5. Termő ültetvény fenntartása 337
14.6. Egyéb szarvasgombák termesztése 338
14.6.1. Périgordi szarvasgomba - Tuber melanosporum VITTAD 338
14.6.2. Téli szarvasgomba - Tuber brumale VITTAD 339
14.6.3. Késői szarvasgomba - Tuber borchii VITTAD 339
14.6.4. Isztriai (piedmonti) fehér szarvasgomba 340
14.6.5. Homoki (édes) szarvasgomba 340
14.6.6. Fehér szarvasgomba 340
14.7. Hazai kilátások a triflatermesztésben 340
14.8. Felhasznált irodalmak 341
15. Letermett táptalajok hasznosítása (Győrfi Júlia) 346
15.1. Felhasznált irodalmak 349
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gombabiológia, gombatermesztés Gombabiológia, gombatermesztés Gombabiológia, gombatermesztés

Olvasatlan példány.

Állapot: Újszerű
12.000 Ft
9.000,-Ft 25
60 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv