kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 230 oldal |
| Sorozatcím: | Állattenyésztés |
| Kötetszám: | 4 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-9099-07-4 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: Á-104. |
| Szarvasmarha-tenyésztés | |
| Bevezetés | 5 |
| A szarvasmarha-tenyésztés nemzetgazdasági és üzemi jelentősége | 5 |
| A szarvasmarha-tenyésztés hazai adottságai és a fejlesztés lehetőségei | 8 |
| A domensztikáció hatása a szarvasmarhafajra | 11 |
| A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 12 |
| Kérdések és feladatok | 13 |
| A szarvasmarha külső testalakulásának megítélése | 14 |
| A küllem és az értékmérő tulajdonságok közötti összefüggés | 14 |
| A szervezet egészére vonatkozó küllemi tulajdonságok bírálata | 16 |
| A típus megítélése a küllemi bírálatban | 18 |
| Az életkor meghatározása | 19 |
| Az élőtömeg megállapítása | 20 |
| A testméretek felvétele | 21 |
| A szarvasmarha színe | 22 |
| A testtájak részletes bírálata | 23 |
| Küllemi bírálati rendszerek | 28 |
| Kérdések és feladatok | 32 |
| A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 33 |
| A tejtermelő képesség | 34 |
| A tej mennyisége | 34 |
| A tej beltartalma | 35 |
| A perzisztencia | 36 |
| A gépi fejhetőség | 37 |
| A hústermelő képesség | 38 |
| Az anyatehenektől megkívánt értékmérő tulajdonságok | 39 |
| A hízó állatoktól megkívánt értékmérő tulajdonságok | 39 |
| Minden hasznosítási típusban fontos értékmérő tulajdonságok | 41 |
| A termékenység | 41 |
| A növekedési erély és a koraérés | 42 |
| Tömegtakarmány-fogyasztó képesség, takarmányértékesítő képesség, étkesség (legelőkészség) | 43 |
| Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 43 |
| Kérdések és feladatok | 44 |
| A szarvasmarhafajták és csoportosításuk | 45 |
| Őshonos fajta | 48 |
| Magyar szürke marha | 48 |
| Kettős hasznosítású fajták | 49 |
| A hegyi tarka fajtacsoport | 49 |
| A magyar tarka marha | 49 |
| A szimentáli fajta | 51 |
| Osztrák tarka, bajor tarka | 51 |
| A lapály fajtacsoport | 52 |
| Tejhasznú fajták | 52 |
| A holstein-fríz fajta | 52 |
| A jersey fajta | 54 |
| A hungarofríz fajta | 54 |
| Húshasznú fajták | 55 |
| A charolais fajta | 55 |
| A limousin fajta | 56 |
| A hereford fajta | 57 |
| Kérdések és feladatok | 58 |
| A szarvasmarha nemesítése | 59 |
| A szarvasmarha nemesítésének szervezeti keretei (tenyésztés-szervezés) | 59 |
| Törzskönyvi ellenőrzés | 61 |
| A szarvasmarha megjelölése és nyilvántartásba vétele | 62 |
| A teljesítmények vizsgálata és az adatook feldolgozása | 63 |
| A küllemi bírálat | 64 |
| A szarvasmarha törzskönyvezése | 64 |
| A tenyészcél meghatározása | 64 |
| A szarvasmarha tenyészértékbecslése és tenyészkiválasztása | 66 |
| Tenyészértékbecslés az egyediség (fenotípus) alapján | 67 |
| Az ősök és oldalági rokonok alapján végzett tenyészértékbecslés | 67 |
| Tenyészértékbecslés az ivadékok alapján | 68 |
| A szarvasmarha-tenyésztésben használt tenyésztési eljárások | 71 |
| Fajtatiszta tenyésztés | 71 |
| Keresztezés | 72 |
| Kérdések és feladatok | 77 |
| A szarvasmarha szaporítása | 78 |
| Tenyésztésbe vétel | 78 |
| Az ivarzás | 79 |
| Ivarzási rendellenességek | 80 |
| Fedeztetés, mesterséges termékenyítés | 80 |
| Biotechnikai eljárások és jelentőségük | 82 |
| A vemhesség | 83 |
| Rendellenes vemhesség-megszakadások | 84 |
| A meddőség és okai | 84 |
| A vemhes tehén ápolása, takarmányozása | 85 |
| Az ellés | 86 |
| Az ellés lefolyása | 87 |
| Az újszülött borjú gondozása | 89 |
| Az anya gondozása ellés után | 89 |
| A tehenek elhelyezése az elletési időszakban | 90 |
| Az újszülött borjak elhelyezése | 90 |
| Elletés húshasznú állományokban | 91 |
| Kérdések és feladatok | 92 |
| A szarvasmarha felnevelése | 93 |
| A borjú igényei a környezettel szemben | 93 |
| Borjúnevelési módok | 94 |
| Szoptatásos (természetes) borjúnevelés | 95 |
| Itatásos (mesterséges) borjúnevelés | 95 |
| A föcstejes időszak | 95 |
| A tejitatás időszaka | 96 |
| Az utónevelés | 104 |
| A borjak elhelyezése | 105 |
| A szopósborjak elhelyezése | 105 |
| A választott borjak elhelyezése | 110 |
| A borjú ápolása | 111 |
| A növendéküsző-nevelés | 112 |
| Az üszők takarmányozása | 112 |
| A növendék üszők elhelyezése | 114 |
| A növendék üszők gondozási munkái | 115 |
| Az üszők előhasznosítása | 116 |
| A növendék tenyészbika-jelöltek nevelése | 117 |
| A tenyészbika-nevelés munkái | 118 |
| Kérdések és feladatok | 118 |
| Kifejlett tenyészbikák tartása | 119 |
| Tejtermelő tehenek tartása és takarmányozása | 120 |
| A tejelő tehenek elhelyezése | 120 |
| A trágyaeltávolítás lehetőségei | 125 |
| A tehenek ápolása, gondozása | 126 |
| A tehenek takarmányozása | 127 |
| A tehenek ivóvízellátása | 131 |
| A tejtermelő tehenek nyilvántartása | 132 |
| Kérdések és feladatok | 133 |
| A tehenek tejtermelése, fejése | 134 |
| A tőgy felépítése, élettani működése | 134 |
| A tőgyalakulás és a fejés összefüggése | 136 |
| A fejőgép hatása a fejésre | 137 |
| A gépi fejés munkaműveletei | 137 |
| Szakszerű kézi fejés | 139 |
| A fejés higiéniája | 140 |
| Fejés kötött tartási rendszerben | 141 |
| Fejés kötetlen tartási rendszerben | 141 |
| Kérdések és feladatok | 144 |
| A húshasznú tehenek tartása és takarmányozása | 145 |
| Az anyatehenek elhelyezése | 145 |
| Az anyatehenek nyilvántartása | 148 |
| Az anyatehenek szaporítása | 148 |
| Az anyatehenek takarmányozása | 149 |
| A borjak fölnevelése | 151 |
| Kérdések és feladatok | 153 |
| A szarvasmarha hizlalása | 154 |
| Hizlalási módok | 155 |
| Borjúhizlalás | 155 |
| Fehér húsú borjak hizlalása | 155 |
| Baby-beef hizlalás | 156 |
| Növendék bikák hizlalása | 156 |
| Növendék bikák hagyományos hizlalása | 157 |
| Növendék bikák intenzív hizlalása | 158 |
| Borjúfogas tinók hizlalása | 159 |
| Üszőhizlalás | 159 |
| Selejtezett tehenek feljavítása | 159 |
| A hízómarhák takarmányozása | 161 |
| A hízómarhák elhelyezése | 162 |
| A trágyaeltávolítás módja | 165 |
| A vágómarhák minősítése | 165 |
| A vágómarhák szállítása | 169 |
| Kérdések és feladatok | 170 |
| Szarvasmarhatartás a kisüzemekben | 171 |
| Kérdések és feladatok | 173 |
| Tejgazdaságtan | |
| A tej jelentősége, tulajdonságai, minősége | 177 |
| A tej táplálkozási, takarmányozási és ipari szerepe | 177 |
| A tej fogalma, meghatározása | 178 |
| A tej összetételen | 178 |
| A tej tulajdonságai | 182 |
| A föcstej (kolosztrum) | 183 |
| Az öregfejős tehenek teje | 184 |
| A tej mikrobái | 184 |
| Tejhibák | 185 |
| A termelői tej minőségi követelményei | 186 |
| A termelői tej forgalmazásának feltételei | 187 |
| Higiénia a tejgazdaságban | 189 |
| A tisztogatás és a csírátlanítás műveletei | 191 |
| Programvezérelt automatikus gépi tisztogatás és csírátlanítás | 192 |
| Kézi tisztogatás és csírátlanítás | 193 |
| Kézi vezérlésű gépi tiszítás és csírátlanítás | 193 |
| Kérdések és feladatok | 194 |
| A tej kezelése | 195 |
| A tej elsődleges kezelése | 196 |
| A tej másodlagos kezelése | 199 |
| A tej vizsgálata | 203 |
| Mintavétel | 203 |
| A minta tartósítása | 204 |
| A tej érzékszervi vizsgálata | 204 |
| Tisztasági próba | 204 |
| A tej frissességének megállapítása | 205 |
| A tej savfokának meghatározása | 207 |
| A nyers tej higiéniai vizsgálata | 208 |
| A reduktáz próba | 208 |
| Rezazurin próba | 209 |
| Prognostar-vizsgálat | 209 |
| A tőgygyulladás kimutatása | 210 |
| Mastitest próba | 210 |
| Mastitis detektor | 211 |
| Whiteside-próba | 211 |
| Kataláz próba | 212 |
| A tej kémhatásának vizsgálata | 212 |
| A tej alkotórészeinek meghatározása | 213 |
| A tej zsírszázalékának meghatározása | 213 |
| A tejszín zsírvizsgálata Köhler-féle eljárással | 214 |
| A tejszín zsírvizsgálata Gerber-féle butirométerrel | 214 |
| Sovány tej zsírtartalmának meghatározása | 214 |
| A tej sűrűségének meghatározása | 215 |
| A tej zsírmentes szárazanyag-tartalmának meghatározása | 215 |
| A fehérjetartalom meghatározása | 218 |
| A tejhamisítás felismerése | 218 |
| Kérdések és feladatok | 218 |
| A fej feldolgozása | 219 |
| Fogyasztói tej készítése | 219 |
| A vajkészítés | 219 |
| A túró készítése | 220 |
| A sajt készítése | 221 |
| A juhtej feldolgozása | 223 |
| A tej átadása feldolgozásra | 224 |
| Kérdések és feladatok | 225 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.