A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Szarvasmarhahizlalás

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 52 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Kiskönyvtár - Állattenyésztési sorozat
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
A marhahizlalás célja és feladata
A hizlalást a multban számottevő mennyiségben csak a volt nagybirtokok és ezek közül is főleg a cukorgyári és mezőgazdasági gyárakkal rendelkező... Tovább

Előszó

Részlet:
A marhahizlalás célja és feladata
A hizlalást a multban számottevő mennyiségben csak a volt nagybirtokok és ezek közül is főleg a cukorgyári és mezőgazdasági gyárakkal rendelkező vállalatok és a kulákgazdaságok végeztek. Ezeknél a szarvasmarhahizlalás célja az egyéni haszonszerzés volt és a dolgozók érdekeit nem szolgálták. A magukra hagyott dolgozó parasztok csak a beállítani való növendékállatok felnevelésével foglalkoztak esetleg, és ezeket is a nagybani hizlalóknál legtöbb esetben nyomott áron, ráfizetéssel értékesíthették. Vissza

Tartalom

A marhahizlalás célja és feladata 3
A hizlalás feltételei 4
Elhelyezés 4
Takarmánybiztosítás 6
A hizlalásra beállítandó állatok biztosítása 7
Hizlaló takarmányok 11
Szálástakarmányok 11
Polyvafélék 12
Zöld- és vizenyőstakarmányok 13
Gyök- és gumóstakarmányok 15
Abrakfélék 16
Ipari melléktermékek 18
Az etetés és itatás rendje 19
Állatápolás és almozás 20
Istállórend 22
Hízóállatok táplálóanyag-szükséglete 22
Borjúfogas, 2-3 éves tinók hizlalása 26
Kifejlettkorú ökrök hizlalása 31
Borjúhizlalás 33
Kiselejtezett állatok hizlalása 37
Értékesítés, a fogyasztás és az export igényeinek kielégítése 40
A hízómarhák és a levágott szarvasmarha húsának minősítése 42
A hús minősége 42
Minőségi követelmények ellenőrző vágások alapján 43
Pecsenyehúsok 44
Elsőosztályú leveshúsok 44
Másodosztályú leveshúsok 44
Harmadosztályú leveshúsok 45
Egyéb húsfélék 45
Vágási eredmények 46
Bőrtermelés 47
Faggyútermelés 47

Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem