kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 931 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 15 |
| Bevezetés | 16 |
| A szarvasmarhatenyésztés világhelyzetének ökonómiai áttekintése | 19 |
| A szarvasmarhatenyésztés helyzete és gazdasági jelentősége a világ különböző terüeltein | 21 |
| Szarvasmarha-állomány és -sűrűség | 21 |
| A szarvasmarha-állomány termelése | 30 |
| A szarvasmarha-állomány bruttó termelése | 37 |
| Marha- és borjúhús-, valamint tej- és tejtermék-fogyasztás | 55 |
| A szarvasmarhatenyésztés üzemgazdasági és népgazdasági jelentősége | 63 |
| Társadalmi, ökonómiai és természeti tényezők befolyása a szarvasmarhatenyésztés irányára és volumenére | 70 |
| A társadalmi tényezők befolyása | 70 |
| Termelési viszonyok | 70 |
| Vallásos nézetek | 76 |
| Gazdasági tényezők | 77 |
| Természeti tényezők | 82 |
| A társadalmi termelés megszervezése a szarvasmarhatenyésztésben | 97 |
| A tej- és marhahús-termelés koncentrációja | 97 |
| Üzemi koncentráció | 100 |
| Területi (territoriális) koncentráció | 105 |
| Koncentráció a tej- és húsiparban | 107 |
| A tej- és marhahús-termelés specializációja | 109 |
| Ágazati specializáció | 109 |
| Területi (territoriális) specializáció | 114 |
| Üzemi specializáció | 117 |
| Kombináció a tej- és marhahús-termelésen belül és ezek koordinálása más termelési ágazatokkal | 118 |
| Kooperáció a tej- és szarvasmarha-termelésben | 119 |
| Horizontális kooperáció | 119 |
| Vertikális kooperáció | 121 |
| A tej- és marhahús-termelés területi megoszlásának néhány alapvető tényezője Közép-Európában | 127 |
| Gazdaságpolitikai intézkedések befolyása a szarvasmahatenyésztésre | 130 |
| Árképzés és árarányok | 130 |
| Gazdaságpolitikai intézkedések a termelés befolyásolsára és a piac szabályozására | 137 |
| Önköltség, jövedelmezőség és munkatermeléskenység a szarvasmarhatenyésztésben | 140 |
| Önköltség és jövedelmezőség | 141 |
| Munkatermelékenység | 148 |
| A szarvasmarhatenyésztés termékei a világkereskedelemben | 153 |
| Export- és import-centrumok | 153 |
| Az áruforgalom volumene és iránya | 154 |
| Irodalom | 161 |
| A hasznosítási és koncentrációs típus jelentősége a nemesítésben | 165 |
| Típustani alapismeretek | 167 |
| A hasznosítási típusok anatómiai-fiziológiai lényege | 170 |
| A belső elválasztású mirigyek funkciója és a marha hasznosítási típusa | 174 |
| A mellékvese kéregálloányának funkciója, mint a szarvasmarha konstitúciójának értékmérője | 180 |
| A konstitúció a szarvasmarhatenyésztésben | 184 |
| A konstitúció, a habitus, a komplexió és a vérmérséklet típusai | 185 |
| A konstitúció és a megbetegedés | 188 |
| A konstitúció jegye | 189 |
| Gondoskodás a konstitúciórl | 190 |
| A szarvasmarha egyes hasznosítási és konstitúciós típusainak értékelése | 190 |
| A hasznosítási típus alapvető jellemzése | 190 |
| A típus és a tejtermelés | 191 |
| hasznosítási típus és a testalak | 191 |
| Legfontosabb alapelvek a küllem bírálatában | 193 |
| Az egyes testrészek elbírálása | 196 |
| A hasnosítási típus elbírálása méretfelvétellel | 196 |
| A testméretek és tulajdonságok örökölhetősége | 199 |
| Fenotípusos és genotípusos korrelációk | 203 |
| A tenyészcél a szarvasmarha hasznosítási típusának kiválasztása szempontjából | 206 |
| A szarvasmarha mellkasának minősítése | 210 |
| A tőgy alaktani tulajdosnágainak jelentősége és értékelése | 214 |
| A vágómarha elbírálása és minősítése | 223 |
| Gazdasági szempontok a szarvasmarha hasznosítási típusainak kialakításában | 224 |
| Irodalom | 228 |
| A szarvasmarhafajták és jelentőségük | 235 |
| A fajta fogalma | 237 |
| A szarvasmarhafajták eredete. A marha ősei, rokonai és vadon élő fajai | 238 |
| Fajtaelőállítás | 248 |
| A szarvasmarhafajok és -fajták miliőviszonyai | 253 |
| A fajták felosztása | 255 |
| Nemzetközi jelentőségű fajták, ezek elterjedtsége és típusváltozatai | 259 |
| Tejelő fajták | 259 |
| Lapálymarhák | 259 |
| Jersey marha | 271 |
| Guernsey marha | 275 |
| Ayrshire marha | 277 |
| Kettős hasznosítású fajok | 279 |
| Dairy shorthorn | 279 |
| Hegyi tarka fajták | 280 |
| Borzderes marha | 285 |
| Húsfajták | 289 |
| Aberdeen-angus | 289 |
| Hereford | 291 |
| Charolais | 293 |
| Hús-shorthorn | 294 |
| Az európai szocialista országokban tartott jelentősebb szarvasmarhafajták | 296 |
| Bulgária | 296 |
| Csehszlovákia | 297 |
| Jugoszlávia | 299 |
| Lengyelország | 300 |
| Magyarország | 303 |
| Német Demokratikus Köztársaság | 305 |
| Románia | 308 |
| Szovjetunió | 309 |
| Egyéb helyi jelentőségű fajták | 317 |
| A korábban nem említett, valamint további helyi jelentőségű fajták | 325 |
| Irodalom | 327 |
| A tenyésztés genetikai alapjai. Szelekciós módszerek és tenyésztési eljárások | 331 |
| A tenyésztés alapjai | 333 |
| A populációgenetika alapjai | 344 |
| Az örökölhetőség (öröklődhetőség) fogalma | 347 |
| A h2-érték jelentősége és alkalmazhatósága a gyakorlati nemesítőmunkában | 349 |
| Az ismétlődhetőség (ismételhetőség) | 352 |
| Szelekciós differenciál (szelekciós különbözet) | 354 |
| Regresszió | 354 |
| Fenotípusos és genetikai korrelációk és jelentőségük | 356 |
| Genotípusos-környezet interakció | 358 |
| Tenyészcélok | 360 |
| A szarvasmarha faji adottságai a tenyésztőmunka szemszögéből tekintve | 361 |
| A szelekciós haladás populációgenetikai alapjai | 364 |
| Az immunogenetika és gyakorlati alkalmazása | 374 |
| Tenyészértékbecslés | 380 |
| Tenyészértékbecslés a saját termelési érték (fenotípus) alapján | 381 |
| Tenyészértékbecslés a származás és az oldalági rokonok értékelése alapján | 385 |
| Tenyészértékbecslés az ivadékok minősége alapján | 391 |
| Tenyészértékbecslés a recesszív örökletes hibák vizsgálatának segítségével | 401 |
| A szarvarmarha testalakulásának bírálata | 407 |
| Szelekció a hústermelés növelésére | 415 |
| Szelekció a tej- és hústermelés együttes növelésére | 421 |
| Tenyésztési eljárások | 433 |
| Fajtatiszta tenyésztés | 434 |
| Vonaltenyésztés | 438 |
| Vérfrissítés | 440 |
| Beltenyésztés | 441 |
| Keresztezés | 448 |
| Nemesítő keresztezés (cseppvérkeresztezés) | 448 |
| Fajtaátalakító keresztezés | 451 |
| Kombinatív keresztezés | 453 |
| Haszonállat-előállító keresztezés | 454 |
| Modell a tenyésztés-tervezés számára | 458 |
| Irodalom | 461 |
| A szarvasmarha termelését befolyásoló legfontosabb tényezők | 471 |
| Tejtermelés | 472 |
| Különbségek az egyes fajták termelése között | 473 |
| A tejtermelésben mutatkozó különbségek okai | 473 |
| A termelőképesség megállapítása | 474 |
| A tej alkotórészei közötti összefüggések | 475 |
| A takarmányozás hatása a tejtermelésre | 478 |
| A tehenek tápláltsági állapota | 478 |
| Táplálóanyag-értékesülés szabad takarmányfogyasztás esetén | 480 |
| Táplálóanyag-értékesülés különböző nagyságú tejtermelésnél | 481 |
| Táplálóanyag-ellátás, a tejtermelés és a tejösszetétel közötti összefüggések | 483 |
| A takarmányok hatása a tejtermelésre | 486 |
| Takarmánykiegészítők hatása a tejteremlésre | 491 |
| A takarmányok struktúrájának és konzisztenciájának hatása a tejtermelésre | 493 |
| Az éghajlat hatása a tejtermelésre | 493 |
| Hőmérséklet | 494 |
| A levegő páratartalma | 498 |
| Légnyomás, légmozgás, napsugárzás | 499 |
| A tartási mód hatása a tejtermelésre | 500 |
| Az istállóban tartás rendszerének hatása | 500 |
| A technológiai jellegű tényezők hatása | 508 |
| A fejési technika hatása a tejtermlésre | 510 |
| A tőgy előkészítésnek hatása a tejtermelésre | 511 |
| A fejés technikája | 514 |
| A két fejés közötti idő és a fejések gyakorisága | 516 |
| A tejtermelést és a hústermelést befolyásoló tényezők | 521 |
| A szárazonállás időszaka | 521 |
| Ellési életkor | 522 |
| Egyéb ényezők hatása a tejtermelésre | 524 |
| A tehenek életkora és az ellések száma | 524 |
| Ivarzás és vemhesség | 524 |
| Az ellés időpontja | 525 |
| Két ellés közötti idő | 526 |
| Különböző tényezők közötti összefüggések és ezek hatása a tejtermelésre | 526 |
| Testnagyság, testméretek | 526 |
| Növekedési erély: tejtermelés | 531 |
| A tőgyműködés jellemzői: tejtermelés | 532 |
| A ború ivarának, születési súlyának és az ikerellsnek hatása a tejtermelésre | 536 |
| Hústermelés | 536 |
| A vágóértékkel szemben támasztott alapvető követelmények | 536 |
| A fajta és az életkor hatása a vágóértékre | 540 |
| A fajta befolyása | 540 |
| A vágóállatok életkora | 543 |
| Az ivar befolyása a vágóértékre | 546 |
| Az ivarral kapcsolatos összefüggések | 546 |
| Az ivartalanítás | 548 |
| A táplálóanyag-ellátás és takarmányozás hatása a hizlalási eredményekre és a vágóértékre | 551 |
| A takarmányadag táplálóanyag- és vitamintartalma | 553 |
| A felnevelés intenzitása (takarmányozás a felnevelés alatt) | 554 |
| Az évszakok hatása | 555 |
| A takarmányadag jellegének és összetételének hatása a hizlalás eredményére | 556 |
| Abraktakarmányok felhasználása a növendékmarhák hizlalásában | 558 |
| Egyéb tényezők hatása a hizlalás eredményére és a takarmányértékesítésre | 559 |
| Az egyediség, a fajta, az életkor és a hizlalási időtartam hatása a hizlalás eredményére és a takarmányértékesítésre | 560 |
| Az ivar hatása a húsminőségrre | 564 |
| A szarvasmarha növekedése és fejlődése | 565 |
| A növekedés szakaszai | 565 |
| A súlygyarapodás összetételének változásai | 567 |
| A növekedést befolyásoló tényezők | 568 |
| Növekedési normák | 569 |
| Növekedési rendellenességek | 570 |
| Fejlődés és növekedés | 571 |
| A testarányok fejlődése | 571 |
| A támasztó- és mozgásszervek fejlődése | 573 |
| A belső szervek fejlődése | 577 |
| A tőgy növekedése és fejlődése | 577 |
| A szarvasmarha növekedésének és fejlődésének befolyásolása | 578 |
| A szarvasmarha viselkedése és termelése | 579 |
| A szarvasmarha viselkedése a legelőn és az istállóban | 579 |
| A borjak viselkedése a legelőn | 580 |
| Kifejlődött szarvasrmarhák és tehenek viselkedése | 581 |
| Viselkedés szállításkor | 585 |
| Irodalom | 586 |
| A szarvasmarha-állomány mennyiségi és minőségi reprodukciójának alapjai | 599 |
| A reprodukció jelentősége | 601 |
| A reprodukcó folyamatát befolyásoló ökonómiai-technológiai tényezők | 603 |
| A nőivarú szarvasmarha szaporodási képessége és annak befolyásolhatósága | 611 |
| Tenyészérettség és első borjazási életkor | 614 |
| Service periode és borjazási intervallum | 619 |
| Temelés és termelékenység | 622 |
| Veszteségek a vemhesség alatt és ellési komplikációkból kifolyóan | 623 |
| Az ikerellések jelentősége és előfordulása | 627 |
| Hormonáli úton indukált poliovuláció és ivarzás-szinkronizáció | 630 |
| A felnevelés mint a szelekció alapja | 632 |
| A fiatal tehenek kiválasztásának kritériumai | 643 |
| Technológiai-ökonómiai szempontok a fiatal tehenek vizsgálatához | 647 |
| Irodalom | 653 |
| A szarvasmarha takarmányozásának fiziológiai és biológiai alapjai | 659 |
| A szarvasmarha takarmányozásának fiziológiai és biológiai alapjai | 661 |
| A kérődzők emésztésének és anyagcseréjének specifikus jellegzetességei | 664 |
| A kérődzők emésztőcsövének felépítése | 664 |
| A bendő mikroorganizmusainak jellemzése | 665 |
| Az emésztőcső és a kérődzés motorikája | 670 |
| A nitrogénvegyületek emésztése | 671 |
| A szarvasmarha szénhidrát-emésztése | 674 |
| A cellulóz elbontása | 674 |
| A keményítő elbontása | 675 |
| A hemicellulózok és pektinek elbontása | 676 |
| A cukrok elbontása | 676 |
| A lignin szerepe | 676 |
| A zsírok emésztése | 677 |
| Vitaminok szintézise a bendőben | 677 |
| Ásványi sók, és a bendőben végbemenő folyamatok | 678 |
| Az emésztési termékek hasznosítása a szarvasmarha szervezetében | 679 |
| A bendőben végbemenő kedvezőtlen folyamatok következményei | 682 |
| A kifejlődött szarvasmarha takarmányszükséglete | 685 |
| Fehérjeszükséglet | 686 |
| Energiaszükséglet | 687 |
| Ásványianyag-szükséglet | 692 |
| Vitaminszükséglet | 693 |
| A szarvasmarha takarmányai | 693 |
| Tömegtakarmányok | 694 |
| Abraktakarmányok | 694 |
| A takarmányadagok összeállítása | 700 |
| A takarmányalkotórészek hiányának hatása és tünetei a szarvasmarhán | 703 |
| Fehérjehiány | 708 |
| Energiaanyagok hiánya | 708 |
| Ásványi anyagok hiánya | 709 |
| Vitaminhiány | 709 |
| Tejelő tehenek nyári takarmányozása | 710 |
| A legelők okszerű hasznosítása | 711 |
| Takarmányozás kaszált zöltakarmányokkal | 711 |
| A tejelő tehenek téli takarmányozása | 714 |
| A bikák takarmányozása | 716 |
| A hízómarhák takarmányozása | 718 |
| Borjúhizlalás | 719 |
| A növendék hízómarhák takarmányozása | 721 |
| Intenzív hizlalás | 721 |
| Növendékmarhák extenzív hizlalása | 722 |
| Kifejlett hízómarhák takarmányozása | 723 |
| A borjak és növendékmarhák felnevelésének fiziológiai és biológiai alapja | 725 |
| A borjak és növendékmarhák felnveleésének fiziológiai és biológiai alapjai | 727 |
| A szarvasmarha növekedése és fejlődése | 727 |
| A szarvasmarha magzati fejlődése | 728 |
| A szarvasmarha növekedése és fejlődése a születéstől az érettségig tartó periódusban | 730 |
| A növendékmarha növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők | 731 |
| Genetikai hatások | 731 |
| Takarmányozási szint | 733 |
| Ivar | 735 |
| Vemhesség | 736 |
| Laktáció | 736 |
| A fiatal borjak emésztésének sajátosságai | 737 |
| A növendékmarha táplálóanyag-szükséglete | 739 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 740 |
| energia-anyagok | 742 |
| Ásványi anyagok | 743 |
| Kalcium és foszfor | 744 |
| Magnézium | 744 |
| Nátrium, kálium és klór | 746 |
| Réz | 746 |
| Vas | 746 |
| Mangán | 747 |
| Kobalt | 747 |
| Jód | 747 |
| Egyéb elemek | 747 |
| Vitaminok | 748 |
| A-vitamin | 748 |
| D-vitamin | 748 |
| E-vitamin | 749 |
| K-vitamin és a B-vitamin-csoport vitaminjai | 749 |
| A borjúnevelés takarmányai | 749 |
| Anyatej (föcstej) | 750 |
| Teljes tej | 751 |
| Fölözött tej | 751 |
| Sovány-tejpor | 753 |
| Iró | 753 |
| Savó | 753 |
| Tejpótló tápok | 753 |
| Abraktakarmány | 755 |
| Széna | 756 |
| Zöldtakarmányok | 756 |
| Erjesztett takarmányok | 757 |
| Gyökgumós növények | 757 |
| Borjak és növendékmarhák takarmányozásának technikája | 758 |
| A tenyészüszők és a későbbi hizlalásra szánt borjak takarmányozása | 758 |
| Felnevelés teljes tejjel | 758 |
| Felnevelés korlátozott teljestej-adagokkal | 759 |
| A tej korai elvonása a borjaktól | 760 |
| Fiatal borjak takarmányozása a legelőn | 761 |
| Borjak felnevelése tejpótló tápokkal | 761 |
| Borjak felnevelése dajkatehenekkel | 761 |
| Felnevelésre szánt növendékbikák takarmányozása | 762 |
| Az egyes borjúnevelési rendszerek jelentősége és perspektívái | 763 |
| Húsfajtájú borjak felnevelésének sajátosságai | 764 |
| Hathónaposnál idősebb tenészüszők takarmányozása | 765 |
| Növendék tenyészbikák takarmányozása | 767 |
| Takarmányadagok összeállítása növendékmarhák számára | 767 |
| A felnevelés intenzitásának hatása a későbbi termelésre | 768 |
| A borjak növekedésére ható tényezők | 769 |
| Az ivarérést befolyásoló tényezők | 770 |
| A jövőbeni tejtermelésre ható tényezők | 771 |
| A termékenységet befolyásoló tényezők | 772 |
| Az élettartamot befolyásoló tényezők | 773 |
| A felnevelés intenzitásának hatása a növendékbikák teljesítőképességére | 774 |
| Az intenzív felnevelés hatása a húsfajták használatára | 774 |
| A növendékmarhák növekedésének optimális üteme | 775 |
| Irodalom | 777 |
| A tej- és marhahús-termelés technológiája | 779 |
| Alapvető technológiai szempontok | 781 |
| Szarvasmarhatartás és épületei | 783 |
| A növendéknevelés és -hizlalás épületei | 783 |
| Borjúistállók | 783 |
| Növendék- és hízómarha-istállók | 789 |
| Tehénistállók | 795 |
| Kötött tartású istállók almozással | 796 |
| Kötött tartású istállók almozás nélkül | 799 |
| Kötetlen tartású istállók almozással | 801 |
| Kötetlen tartású istállók alom nélkül | 802 |
| Elletőistállók | 802 |
| Istállóklíma | 803 |
| Tejházak és fejőállások | 804 |
| Takarmányelőkészítő és -tároló helyiségek | 806 |
| Trágyatelepek és trágyalétárolók | 809 |
| Kifutók és legelő berendezések | 810 |
| Tejtermelő-telepek | 811 |
| A szarvasmarhatartás munkafolyamatainak gépesítése | 812 |
| A takarmányozás gépesítése | 812 |
| A szilázs és széna kivétele | 812 |
| A takarmányelőkészítés gépesítése | 821 |
| A nedvdús takarmányok, széna és abrak adagolásának gépesítése | 821 |
| A kitrágyázás gépesítése | 830 |
| Tehénistállók kitrágyázása | 833 |
| Borjú- és növendékmarha-istállók kitrágyázása | 842 |
| Hízómarha-istállók kitrágyázása | 843 |
| Tejtermelés | 845 |
| Kézi fejés | 845 |
| Gépi fejés | 846 |
| Sajtáros fejőberendezések | 848 |
| Csővezetékes fejőberendezések | 848 |
| Fejőállások | 849 |
| A tej hűtése, szűrése és tárolása | 855 |
| A tej hűtése tárolóban | 856 |
| Ellenáramú csörgedeztető hűtés | 856 |
| Tejszállítás | 857 |
| Kannás szállítás | 857 |
| Szállítás tejtankkal | 857 |
| Tejtovábbítás csővezetékben | 858 |
| Alapvető higiéniai szempontok | 858 |
| Egyedi megjelölés, dokumentáció és termelésellenőrzés nagy szarvasmarha-állomáyokban | 859 |
| Az egyedi megjelölés, dokumentáció és termelésellenőrzés jelentősége | 859 |
| Megjelölési eljárások | 859 |
| Dokumentáció | 864 |
| Termelésellenőrzés | 867 |
| Teljesítményellenőrzés a felnevelésben | 868 |
| Tejelésellenőrzés és tejösszetétel-vizsgálat | 870 |
| A hizodalmasság és a vágóérték vizsgálata | 875 |
| A szarvasmarhatarás munkaszervezése | 879 |
| A növendéknevelés munkaszervezése | 880 |
| Az almozás és kitrágyázás munkaszervezése és technikája | 881 |
| A takamány előkészítése és a takarmányozás munkaszervezése és technikája | 884 |
| Munkaidő-szükséglet és munkaköltségek különböző tartási rendszerekben | 886 |
| A tejtermelés megszervezése | 888 |
| Az almozás és kitrágyázás munkaszervezése és technikája | 889 |
| A takarmányelőkészítés és takarmányozás munkaszervezése és technikája | 890 |
| A fejésnél alkalmazott, a tartási rendszertől függő munkaszervezés és technika | 891 |
| Munkaidő-szükséglet és munkaköltségek különböző tartási rendszerekben | 893 |
| Munkaszervezés a marhahizlalásban | 894 |
| Az almozás és kitrágyázás munkaszervezése és technikája | 895 |
| A takarmányelőkészítés és takarmányozás munkaszervezése és technikája | 895 |
| Munkaidő-szükséglet és munkaköltségek különböző tartási rendszerekben | 896 |
| A tej- és marhahús-termelés szervezési formái | 897 |
| A termelés szervezési formáját meghatározó tényezők | 898 |
| A termelés szervezése | 900 |
| Termelés több termelési irány esetében | 900 |
| Specializált tejtermelő üzem | 905 |
| Üszőnevelő üzem | 906 |
| Marhahizlaló üzem | 909 |
| Munkaszervezés, normák, a munka értékelése és díjazása a tej- és marhahús-termelésben | 910 |
| A munkaszervezés alapjai | 910 |
| A munkafolyamat szervezése | 912 |
| Munkanormatívák, a munka értékelése, díjazása és premizálása | 918 |
| A javadalmazás általános alapelvei | 918 |
| A munka értékelése | 919 |
| A munka díjazása | 924 |
| Irodalom | 928 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.