| A szarvasmarhatenyésztés jelentősége és feladatai | 3 |
| A szarvasmarha hasznosítása, fő és melléktermékei a mezőgazdasági termelőszövetkezetekben | 5 |
| A szarvasmarha állomány kialakítása | 7 |
| A közös állomány kialakításának módozatai | 7 |
| Állatsűrűség | 9 |
| A szarvasmarha állomány aránya | 16 |
| A szarvasmarha állomány összetétele | 18 |
| A közös és háztáji állomány közötti kapcsolat | 28 |
| A közös szarvasmarha állomány elhelyezése | 30 |
| Az építkezés helyének megválasztása | 31 |
| A szarvasmarhaistállózás módszerei | 32 |
| Melyek az újrendszerű szarvasmarhatartás előnyei | 33 |
| A korszerű szarvasmarhatartás bevezetésének alapfeltételei | 34 |
| Az istállótípusok megválasztása | 35 |
| Tehénistállók | 38 |
| A tehénistállóhoz szükséges kiegészítő épületek | 41 |
| Takarmányos és silóűr | 41 |
| Ellető istálló | 44 |
| Karámok | 45 |
| Tejház | 45 |
| Borjúnevelők | 46 |
| Növendékmarhaistállók | 48 |
| Elkülönítő istállók | 49 |
| A szarvasmarhatenyésztés épületeinek karbantartása és tűzerendészeti óvintézkedések | 50 |
| Az állatok tisztán tartása | 51 |
| Munkafolyamatok gépesítése a szarvasmarhatenyésztésben | 53 |
| A vízellátás gépesítése | 53 |
| A takarmányelőkészítés gépesítése | 54 |
| A fejés gépesítése | 55 |
| A tej elsődleges kezelésének gépesítése | 56 |
| A takarmány- és trágyaszállítás gépesítése | 57 |
| A közös és háztáji szarvasmarha állomány takarmányozása | 58 |
| A takarmányok kémiai összetétele | 60 |
| Szerves anyagok | 61 |
| Szervetlen anyagok | 63 |
| A takarmányok értékesülése az állati szervezetben | 64 |
| A takarmányok csoportosítása | 68 |
| A szarvasmarha takarmányai és azok forrása | 69 |
| A szarvasmarha nyári takarmányozása | 69 |
| Legelőgazdálkodás | 71 |
| A legelők hasznosítása és a legeltetés megszervezése | 73 |
| A szarvasmarha téli takarmányai | 76 |
| A szilázs a szarvasmarha takarmányozásában | 77 |
| Szénafélék | 81 |
| A gyökér- és gumós takarmányok | 82 |
| A növénytermesztés melléktermékei mint takarmányok | 83 |
| Az ipari melléktermékek mint takarmányok | 84 |
| Abraktakarmányok | 85 |
| Állati eredetű takarmányok | 88 |
| Ásványi anyagok | 89 |
| Vitaminkészítmények, antibiotikumok, hormonok és egyéb biológiai hatóanyagok | 90 |
| Takarmánymérleg készítése | 91 |
| Hazánkban tenyésztett szarvasmarha fajták | 98 |
| Magyar szürke szarvasmarha | 98 |
| A szimmentáli fajta | 100 |
| Magyar tarka | 101 |
| A borzderes szarvasmarha | 103 |
| Magyarország szarvasmarhatenyésztésében szerepet játszó néhány fontosabb fajta | 105 |
| Tenyésztési eljárások | 107 |
| Fajtatiszta tenyésztés és keresztezés | 107 |
| Törzs- és árutermelő tenyészetek | 116 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 119 |
| Az értékmérő tulajdonságok örökölhetősége | 119 |
| A küllem | 121 |
| Az egészség és élettartam | 122 |
| Termékenység és szaporaság | 127 |
| Az ivari koraérés | 129 |
| Vérmérséklet, természet, rossz szokások | 130 |
| Takarmányértékesítő-képesség, takarmányfelvevő-képesség és legelőkészség | 132 |
| Termelőképesség | 134 |
| Tejtermelőképesség | 135 |
| A hústermelőképesség és a hizodalmasság | 142 |
| A tenyésztőmunka szervezése | 145 |
| A tenyészállatok kiválasztásának módszere | 145 |
| A tenyésztőmunka tervszerűsége | 148 |
| Pároztatás és mesterséges termékenyítés | 150 |
| A vemhes tehén takarmányozása és gondozása | 155 |
| Az ellés körüli időszak teendői | 161 |
| A tehenek ellés utáni takarmányozása | 163 |
| A borjúnevelés | 167 |
| A föcstejjel táplálkozás időszaka | 170 |
| A tejtáplálás időszaka | 178 |
| Tejtáplálás utáni és ivarérettségi szakasz | 190 |
| Az üszőnevelés | 191 |
| Tenyészbika nevelés | 200 |
| A tenyésztőmunka eredményeinek értékelése | 206 |
| A törzskönyvezés célja és jelentősége | 208 |
| A törzskönyvezési munka szakaszai | 209 |
| Utódellenőrzés a szarvasmarhatenyésztésben | 219 |
| Tejgazdaság a termelőszövetkezetekben | 225 |
| A tejtermelés növelésének jelentősége | 225 |
| A tejtermelés folyamata | 226 |
| A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 228 |
| A fejés | 234 |
| Kézi fejés | 239 |
| Gépi fejés | 242 |
| A helytelen fejés következtében keletkező tőgybetegségek | 250 |
| A tej kezelése fejés után | 251 |
| Tej kezelése a tejkamrában | 254 |
| A tej szállítása | 258 |
| A tejhibák és azok megelőzése | 259 |
| A tej pasztőrözése | 261 |
| A tej fölözése | 262 |
| A tejtermelés gazdaságosságának kérdései | 265 |
| A szarvasmarha hizlalása | 277 |
| A hizlalás módjai és a takarmányozás | 278 |
| A hízóanyag kiválasztása | 284 |
| Hizlalási módszerek | 288 |
| Gyakorlati tanácsok a termelőszövetkezeti hizlalók részére | 293 |
| A hizlalás gazdaságosságának krédései | 298 |
| Szarvasmarhatenyésztési brigádok szervezése, munkarendjük megállapítása | 301 |
| Munkaverseny szervezése a mezőgazdasági termelőszövetkezetek szarvasmarhatenyésztésében | 312 |
| Néhány fontosabb tudnivaló az állattenyésztési igazgatás, oktatás, kísérletügy stb. területéről | 315 |
| Törzskönyvezés | 315 |
| Törzskönyvezési felügyelőségek | 315 |
| Törzstenyésztő állomások | 316 |
| Törzstenyésztő gazdaságok | 316 |
| Szarvasmarha mesterséges termékenyítő állomások | 317 |
| Felsőoktatási intézmények | 318 |
| Agrártudományi Egyetem | 318 |
| Mezőgazdasági Akadémiák | 318 |
| Állatorvostudományi Főiskola | 319 |
| Mezőgazdasági technikumok | 319 |
| Egyéves szakosító iskolák | 320 |
| Kétéves mezőgazdasági szakiskolák | 321 |
| Állattenyésztéssel kapcsolatos fontosabb intézmények | 321 |
| Állattenyésztési Kutató Intézet | 322 |
| Mezőgazdasági Szervezési Intézet | 322 |
| Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet | 322 |
| Országos Állategészségügyi Intézet | 323 |
| Országos Mezőgazdasági Könyvtár | 323 |
| Mezőgazdasági Múzeum | 323 |