1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyarország történelme, földje, népe, élete, gazdasága, irodalma, művészete Vereckétől napjainkig V. (töredék) (rossz állapotú)

Művészet, sport, statisztika

Szerző

Kiadó: Franklin-Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott félbőr kötés
Oldalszám: 420 oldal
Sorozatcím: Magyarország Vereckétől napjainkig
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék kötet. Fekete-fehér és színes képekkel, műmellékletekkel illusztrált. Franklin-Társulat nyomdája nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A MAGYAR MŰVÉSZÉT JELENTŐSÉGE.

Minden nemzetnek határozott hivatása van a nagy népcsaládban s boldogulásának egyik fő feltétele ennek felismerése és tudatos követése. A nagy összjátékban... Tovább

Előszó

A MAGYAR MŰVÉSZÉT JELENTŐSÉGE.

Minden nemzetnek határozott hivatása van a nagy népcsaládban s boldogulásának egyik fő feltétele ennek felismerése és tudatos követése. A nagy összjátékban mindegyiknek ki van osztva a szerepe. Vonatkozik ez nemcsak a politikai és gazdasági életre, de még inkább a műveltségre. A nemzeti kultúrák feladata a saját jellegéből, adottságából folyó műveltséggel színezni, árnyalni, változatosságában gazdagabbá tenni az összeség, az egész emberiség lelki és szellemi birtokállományát. További feladatunk megismertetni magunkat a többi nemzetek műveltségével és így lehetővé tenni a nagy egész szellemi együttműködését. Ennek a fönséges koncertnek nem egy szólamra kell törekednie, hanem összehangolt polifóniára, mert mennél nagyobb a hangok vagy a hangszerek száma, annál szárazabb, szegényesebb, kifejezéstelenebb, bántóbb az eg3^szólamú hangzás. így a művészetek terén minden nemzetnek a saját lelkéből kell merítenie. Ha őszinte és igaz a művészet, mást, mint a produkáló nép lelkét, felfogását, ábrándjait, természet- és világszemléletét nem is fejezhet ki. Nemcsak lélektani szükségszerűség ez, hanem ezt bizonyítja a művészetek egész története. Csak nemzeti művészet és nemzeti stíl van még akkor is, midőn nagy nemzetközi stíláramlatok érvényesülnek, amelyeket az egyes nemzetek különbözőkép módosítanak és hasonítanak át nemzetiekké ; ez az áthasonulási folyamat oly nemzetek művészetében is végbemegy, amelyek a művészetek nagy nemzetközi csereforgalmában kevesebbet adnak, mint amennyit kapnak. A külföld is felismerte a modern magyar művészet nemzeti jellegét, ép ezt méltányolva benne elsősorban, s művészetünk nemzeti volt a múltban is, amiről a külföld alig tud s aminek elismerése elől idehaza is sokan elzárkóztak.
Régi művészetünk éppoly csonkán maradt ránk, mint ez a trianoni hon. Sok emlékünket perzselte fel a tatár. Azt a vidéket, amely közép- és renaissancekori művészetünknek centrumait, Esztergomot, Budát, Kalocsát, Egert, Nagyváradot foglalta magában, a török dúlta össze s ítélte másfélszázados meddőségre. Romokból kell felépítenünk régi művészetünk történetét. Ezek azonban elég támpontot nyújtanak a rekonstrukcióra. Zengő romok, amelyek éppúgy beszélnek a magyar múltról, mint a magyar ízlésről. Vissza

Tartalom

MŰVÉSZET.
Dr. Gerevich Tibor: A magyar művészet jelentősége 7
Dy. Péter András: Magyar képzőművészet 15
Dr. Genthon István: Magyar iparművészet 121
Kertész K. Róbert: Magyarország műemlékei 169
Petrovics Elek: Képzőművészeti gyűjteményeink 185
Dr. F. Takách Zoltán: Közgyűjteményeink 231
Dr. Molnár Géza: A magyar zene 257
Szász Károly: A magyar színészet száz éve 291
SPORT.
Albrecht főherceg: Régi és modern sport 315
Dr. Siklóssy László: A magyar sport 317
STATISZTIKA.
Dr. Erdélyi Dezső: Magyarok a határon túl 343
Dr. Elekes Dezső: Magyarország nemzetközi helyzete statisztikai megvilágításban 355
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv